Antioxidanţii sunt protectorii sănătăţii noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia corectă implică utilizarea hranei bogate în antioxidanţi, singurele substanţe care pot combate nocivitatea radicalilor liberi şi menţin capacitatea celulei de a se apăra

Alimentaţia corectă implică utilizarea hranei bogate în antioxidanţi, singurele substanţe care pot combate nocivitatea radicalilor liberi şi menţin capacitatea celulei de a se apăra împotriva atacurilor virotice şi microbiene

Despre vitamine a auzit toată lumea! Despre antioxidanţi - mai puţin. Pornind de la această concluzie, cercetătorii din lumea întreagă sunt preocupaţi de dezvoltarea acelei ramuri a medicinei care se ocupă de identificarea surselor alimentare de antioxidanţi. Aceste substanţe naturale pot înlătura efectele nocive ale radicalilor liberi.

Mulţi se întreabă ce sunt aceşti radicali liberi? Pe înţelesul tuturor, aşa cum metalul rugineşte din cauza umidităţii din atmosferă, tot aşa corpul uman este vulnerabil la oxidanţi specifici, care atacă celulele corpului, cunoscuţi şi sub numele de radicali liberi. Nu putem să ne ascundem de aceşti radicali liberi pentru că ei există pretutindeni: în apă, aer, alimente şi, fireşte, în corpul nostru, ca produse secundare ale metabolismului.

Ce efecte au radicalii liberi?

-Ei pot provoca o creştere necontrolată a celulelor, care generează, la limită, tumori maligne

-Pielea devine aspră şi ridată, pentru că îşi pierde elasticitatea şi supleţea

-Contribuie la modificarea ADN-ului, grăbind pericolul unor mutaţii canceroase

-Accelerează procesul de îmbătrânire. Ajunşi în organism, radicalii liberi atacă încontinuu celulele sănătoase, afectându-le rezistenţa în faţa microbilor

-Stresul oxidativ e factorul esenţial ce provoacă boli grave precum: cancerul, cataracta, diabetul, bolile de plămâni, de inimă, ale sistemului nervos, artrita, Alzheimer şi arteroscleroza. Altfel spus, radicalii liberi sunt răspunzători de bolile care fac ravagii pe întregul mapamond.

Avem nevoie de antioxidanţi ca de aer!

Trăim într-un mediu tot mai poluat şi fiecare zi este o provocare adresată stării noastre de sănătate! Fumul, substanţele toxice, aditivii din alimente, praful sau apa, sursa esenţială de viaţă, din ce în ce mai poluată, toate sunt invadate de aceşti duşmani ai sănătăţii noastre, radicalii liberi. Pentru a preveni dezastrul, corpul nostru are nevoie de antioxidanţi, care îi anihilează. Printre cei mai cunoscuţi antioxidanţi se numără: Vitaminele A, B, D, E, betacarotenul, mineralele şi coenzima Q10. În bătălia de apărare pentru înfrângerea duşmanilor - radicalii liberi, fiecare "apărător" are un rol precis.

Când ne hrănim cu atenţie, respectând sfatul nutriţioniştilor, organismul nostru, apărat de antioxidanţi, poate să anuleze efectul radicalilor liberi. Altfel, celulele sănătoase se oxidează şi se îmbolnăvesc. Aici intervin antioxidanţii din alimente. De aceea nutriţioniştii consideră că lupta cu radicalii liberi poate fi eficientă şi la îndemâna oricui vrea să-şi apere sănătatea doar alegând pentru hrana cotidiană alimentele care conţin antioxidanţi.

Care sunt alimentele bogate în antioxidanţi

Iată exemple de fructe şi legume sănătoase şi antioxidante, pe care le putem introduce în lista meniurilor noastre.

Fructe: caise, avocado, fructe de pădure - afine, mure, fragi, zmeură -, cireşe, citrice, fructe uscate, kiwi, mango, pepeni cantalup, nectarine, papaya, piersici, pere, ananas şi prune.

Legume: soia, sparanghel, sfeclă, ardei, broccoli, varză de Bruxelles, morcovi, conopidă, ţelină, porumb, castravete, vinete, usturoi, nap, ciuperci, ceapă, dovlecei, dovleac de iarnă.
Legume cu frunze verzi: varză, salată verde, spanac şi ştevie.

Flavonoidele, cea mai eficientă compoziţie de antioxidanţi

Se vorbeşte tot mai frecvent că forma cea mai originală de antioxidanţi este cea prezentă în grupa flavonoidelor. Numele de flavonoide reprezintă o grupă de substanţe complexe. La această dată, numărul acestor vedete în lumea antioxidanţilor atinge cifra de 5.000. Cele mai multe pot fi obţinute din coaja fructelor, a seminţelor sau din struguri.

Recunoscând efectele medicale ale flavonoidelor în combaterea bolilor secolului, cercetările continuă în cele mai mari laboratoare din lume. În ţările care apreciază produsele naturiste, flavonoidele sunt considerate drept principali antioxidanţi şi se recomandă alături de minerale şi vitamine. Descoperite în anul 1936, de renumitul savant maghiar Szent-Gyorgyi Albert, cel care a primit premiul Nobel pentru că a realizat forma cristalizată a Vitaminei C, aceşti antioxidanţi au contribuit la vindecarea multor afecţiuni.

În Ungaria, după descoperirea lor, flavonoidele au fost trecute pe plan secundar. O dată cu agravarea bolii tatălui unui renumit matematician (Szabo Laszlo din Eger), acesta a descoperit că alte cazuri similare, pe sistem vascular, s-au ameliorat cu ajutorul unei băuturi concentrate, obţinute din vinurile roşii, existente în zonă. Atunci, matematicianul s-a dedicat cercetării şi a studiat intens aceste substanţe miraculoase. El a reuşit performanţa celui mai eficient sistem de apărare a moleculelor flavonoidelor din struguri.

Concentratul respectiv a salvat viaţa tatălui său. Concluzia sa, că flavonoidele roşii sunt de 7 ori mai concentrate decât altele, extrase din fructe exotice sau citrice, a fost salutară. Firma pe care o conduce, "Vita Crystal Institut", a realizat o gamă de produse, dar cel mai apreciat este Flavin 7, obţinut din flavonoide roşii extrase din 7 fructe: struguri roşii, mure, cireşe negre, coacăze negre, soc, porumbe, prune. La institutul pe care-l conduce se aplică câteva metode unice în lume de folosire a cristalelor din plante.

Efectele renumitului supliment alimentar "Flavin 7" au stârnit curiozitatea oamenilor de ştiinţă. Iată care sunt rezultatele recunoscute de medicina alopată: suplimentul acesta încetineşte procesul de îmbătrânire; îmbunătăţeşte procesele de metabolism; are efecte certe asupra nivelului colesterolului în sânge, micşorându-l până la limita normală; încetineşte agravarea bolii Parkinson, scade riscul de apariţie a infarctului miocardic şi a hemoragiei cerebrale.

Legume şi fructe în topul antioxidanţilor

Soia

Printre alimentele care au un conţinut bogat de antioxidanţi se numără şi soia. Efectele sale benefice se datorează antioxidanţilor numiţi izoflavone. Acestea menţin nivelul normal al estrogenului în organismul nostru; de aceea, nutriţioniştii recomandă soia în prevenirea unor boli grave: cancerul de colon, de sân sau de prostată. Antioxidanţii izoflavone combat colesterolul "rău", menţinând, la un nivel normal, colesterolul "bun". Soia este şi un excelent remediu pentru prevenirea cumplitei boli - osteoporoza.

Strugurii roşii

Bolile de inimă sunt mai frecvente la bărbaţi decât în cazul femeilor. Dintre factorii care favorizează apariţia acestor boli: ereditatea, obezitatea, fumatul - care are un rol deosebit -, vârsta şi lipsa activităţii fizice. Pentru a reduce puterea factorilor de risc, studiile recente insistă asupra unor recomandări privind consumul moderat de vin negru, de 1-2 pahare pe zi. Antioxidanţii prezenţi în strugurii roşii (resveratrol şi quercetin) ajută la buna funcţionare a inimii şi menţin o circulaţie normală a sângelui în corp. De asemenea, aceşti antioxidanţi reduc şi riscul instalării unor boli inflamatorii, a osteoporozei şi a ulcerului gastric. Prin urmare, cine fumează trebuie neapărat să se trateze cu vin roşu.

Fructele de pădure

Afinele, murele, zmeura şi coacăzele negre sunt bogate în vitamine şi minerale. Antioxidanţii care predomină în fructele de pădure previn bolile de inimă şi cancerul. Esenţial este acidul elagic, prezent în compoziţia acestor fructe, cu rolul de a distruge agenţii cancerigeni.

Roşiile

Legume nelipsite de la masa românilor, roşiile conţin valoroşi antioxidanţi, printre care licopenul şi glutationul. Surprinzător, roşiile nu-şi micşorează calităţile antioxidante dacă sunt preparate, comparativ cu alte legume. Mai mult, combinaţia cu ulei sporeşte cantitatea de licopen absorbită de organismul uman. Pentru combaterea cataractei şi protejarea sistemului nervos, roşiile se numără printre duşmanii temuţi ai radicalilor liberi.

Spanacul

Sigur, despre puterea "miraculoasă" a spanacului, cei mai mulţi dintre noi au aflat de mici din povestea cu Popeye Marinarul. Ca un "bogătaş" ce deţine valori rare, în acest caz antioxidantul luteină, spanacul poate să ne protejeze de radicalii liberi care ne afectează vederea, prin boli precum cataracta, şi ne protejează retina de puterea intensă a soarelui. Mai nou, faimosul spanac s-a dovedit eficient şi în bolile de inimă.

Ceapa

Se ştie că aceasta este o vedetă în lumea legumelor, prin efectele sale extraordinare asupra sănătăţii noastre. Consumatorii de ceapă nu se numără în rândul cardiacilor. Rezultatele studiilor privind calităţile medicinale ale cepei demostrează că sulful pe care-l conţine are efecte benefice în diverse afecţiuni: boli de inimă, cancer, îmbătrânire precoce, colesterol, tensiunea mare şi îngroşarea sângelui.

Usturoiul

Considerat un campion al sănătăţii şi vitalităţii, usturoiul deţine recordul, alături de ceapă, în alungarea bolilor. El ţine departe de noi un număr de 138 de boli, pentru care este "medic curant". În compoziţia sa sunt prezente vitaminele B, C şi numeroase minerale, cu efecte incontestabile în boli infecţioase, de inimă, hipertensiune, arteroscleroză, intoxicaţii, insomnii, digestie dificilă etc.

Broccoli

Rudă cu varza, varza de Bruxelles şi conopida, broccoli are antioxidanţi valoroşi. Unul dintre aceştia reduce nivelul estrogenului din corp, vinovat pentru declanşarea cancerului cervical, ovarian şi de sân. În plus, această legumă s-a dovedit un duşman neiertător şi în alte afecţiuni, printre care cele de inimă.

Ceaiul

Cunoscut pentru efectele sale formidabile în prevenirea bolilor degenerative, ceaiul verde, rivalul ceaiului negru, este un antioxidant ce apără sănătatea omului de bolile secolului: infarctul miocardic, bolile de inimă şi boala canceroasă.

Cerealele

Se pot înscrie în topul celor mai de seamă antioxidanţi datorită elementelor valoroase din compoziţia lor. Vitamina E este în fruntea suratelor sale şi previne cancerul de prostată, întăreşte sistemul imunitar, diminuează efectele maladiei Alzheimer, ale artritei şi infertilităţii masculine. Nu putem trece cu vederea un alt antioxidant prezent în cereale, acidul fitic, care combate diferite forme de cancer: de colon, ficat şi sân.

Peştele

Poate fi denumit, pe bună dreptate, protectorul creierului nostru. Este recomandat, datorită procentului important de vitamine şi minerale, un tonic capabil să încetinească efectele imprevizibile ale procesului de îmbătrânire. El conţine acizi nesaturaţi de tip omega 3 şi omega 6, care combat colesterolul rău.

Morcovul

Această legumă este bogată în betacaroten, cel mai de seamă antioxidant dintre toate câte cunoaştem. Cine consumă frecvent morcovi poate să fie sigur că bolile de inimă, artritele şi diferitele forme de cancer - în special cel de stomac, de sân, plămâni şi esofag -, nu-l vor învinge niciodată. Betacarotenul (provitamina A) poate fi procurat prin consumul plantelor portocalii, mai ales al morcovilor, pepenilor galbeni şi al caiselor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite