An secetos în sud şi sud-est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
An secetos în sud şi sud-est
An secetos în sud şi sud-est

În primele două luni din vara acestui an, temperaturile maxime vor depăşi valorile normale pentru perioadele respective. Datele meteorologice confirmă vulnera­bilitatea zonelor sudice şi sud-estice, unde au început să apară deja primele semne ale de­ficitului de apă din sol.

Prognozele pentru lunile ce urmează arată că vom avea parte de o primăvară normală din punct de vedere meteorologic, cu temperaturi ce vor creşte treptat, de la 13-15 grade, în perioada imediat următoare, până la 25 de grade, în luna aprilie, ajungând chiar la 30 de grade în cele mai călduroase intervale din mai.

Pentru luna martie meteorologii prognozează valori termice ce pot depăşi 20 de grade Celsius, peste media normală, în regiunile sudice şi estice. În acelaşi timp, în nopţile cele mai reci, în zonele nordice şi centrale, minimele termice ar putea coborî sub limita de ger de minus zece grade. Temperaturi sub zero grade s-ar putea înregistra în aceste zone şi pe parcursul lunii aprilie, când, în depresiunile intramontane, sunt prognozate valori de minus cinci grade Celsius.

Temperaturi scăzute în aprilie

De altfel, pentru luna aprilie meteorologii aşteaptă temperaturi sub valorile obişnuite în majoritatea zonelor ţării, cu excepţia regiunilor estice, unde regimul termic va fi apropiat de normal.

De asemenea, în primele două luni de primăvară sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ. „Având în vedere că această perioadă coincide cu topirea zăpezilor, ar putea exista risc de inundaţii, dacă acest excedent apare pe o perioadă de două-trei zile.

În acest moment, însă, pe baza prognozelor de lungă durată, nimeni nu poate să ştie cu certitudine dacă acest excedent se va manifesta pe două zile sau pe toată luna”, a explicat, pentru „Adevărul”, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. Din luna mai, însă, vremea caldă se va instala în toată ţara, temperaturile putând depăşi 30 de grade.

Deficitul de apă se extinde treptat

În ceea ce priveşte nevoia de apă din sol, prognozele agrometeorologice confirmă vulnerabilitatea zonelor sudice şi sud-estice. Astfel, începând cu luna următoare, deficitul de apă din sol se va extinde treptat în Dobrogea, Bărăgan şi cea mai mare parte a Olteniei şi a Munteniei, zona în care se va manifesta cel mai acut fiind cea a Bărăganului.

„În aceste regiuni vom avea secetă pedologică moderată, puternică şi chiar extremă, pe arii restrânse. Fenomenul se va accentua în primele două luni de vară, cuprinzând şi sudul Moldovei”, a declarat, pentru „Adevărul” , şeful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul ANM, Elena Mateescu.

Culturile de grâu ar putea fi afectate

„Chiar dacă am avut precipitaţii puţine în timpul iernii în sud şi sud-est, în perioada următoare culturile de toamnă nu vor fi afectate. În lunile de vară, însă, în condiţiile în care din aprilie nevoia de apă începe să crească, va fi nevoie de irigaţii pe zonele vulnerabile. În caz contrar, producţia de grâu nu va fi apropiată de potenţial”, a mai explicat Elena Mateescu.

În acelaşi timp, pe fondul tendinţelor de precipitaţii excedentare din vestul, nordul şi centrul ţării, ar putea apărea riscul inundării culturilor de toamnă.

Nu va fi la fel de cald ca în 2007

Specialiştii Institutului Britanic de Meteorologie Met Office spuneau, la începutul acestui an, că 2009 va fi cel mai călduros din ultimii cinci ani. „Analiza lor vizează temperatura medie globală. În România, această tendinţă nu se confirmă. Noi am spus că cel mai cald an a fost 2007, iar anul acesta, cu siguranţă, nu va fi atât de cald.

Pe de o parte, primele două luni ale anului au fost mai călduroase decât în mod normal, dar depăşirile valorilor medii nu au fost ca în 2007. Iar, pe de altă parte, prognozele pe lungă durată nu arată temperaturi caniculare ca cele înregistrate în urmă cu doi ani”, a declarat directorul ANM, Ion Sandu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite