Alimentele ecologice, un lux la îndemâna celor informaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să te hrăneşti corect, trebuie mai întâi să înveţi care sunt produsele sănătoase şi apoi să încerci să afli unde se comercializează acestea Mulţi dintre români încearcă

Ca să te hrăneşti corect, trebuie mai întâi să înveţi care sunt produsele sănătoase şi apoi să încerci să afli unde se comercializează acestea

Mulţi dintre români încearcă să se hrănească pe cât se poate mai natural, evitând zahărul, grăsimile, sarea în exces şi aditivii periculoşi. Sătui de aerul poluat, acrindu-li-se de mâncarea tip fast-food care le-a otrăvit organismul şi de băuturile răcoritoare care le-au "mângâiat" papilele gustative, dar le-au dat peste cap sănătatea, românii încep să descopere produsele alimentare ecologice, care, deşi mai scumpe, au faima de a fi alimente "curate".

Producţia ecologică înseamnă obţinerea de produse agroalimentare fără utilizarea substanţelor chimice de sinteză. Producţia agroalimentară ecologică are drept scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate şi echilibrate, care asigură protejarea resurselor naturale şi sănătatea consumatorilor. Organismele modificate genetic şi derivatele acestora nu sunt permise în producţia agroalimentară ecologică.

Apariţia unor efecte metabolice generate de dezechilibre alimentare a dus la conştientizarea importanţei actului de nutriţie şi a determinat segmente semnificative de consumatori să se îndrepte spre alimente cât mai pure din punct de vedere biologic, spre aşa-numitele produse biologice.

Pentru a putea satisface cerinţele acestor segmente de consumatori, statele trebuie să plaseze agricultura biologică în centrul politicilor de dezvoltare pentru stimularea activităţilor de producţie, prelucrare şi comercializare. Cererea crescătoare de produse alimentare şi fibre ecologic pure a creat noi oportunităţi de desfacere pentru fermieri şi întreprinzători în întreaga lume.

Pământul, pregătit timp de trei ani

Agricultura românească beneficiază de un potenţial de producţie ecologică demn de toată invidia. Acest lucru se datorează faptului că în ţara noastră, în ultimii ani, nu s-au folosit în exces îngrăşăminte chimice şi pesticide. Cei care cumpără produse alimentare ecologice îşi doresc un produs corespunzător calitativ din punct de vedere al caracterului său "natural".

În ultimii ani, în România au fost semnalate numeroase cazuri în care sănătatea unui număr însemnat de consumatori a fost periclitată, prin lansarea pe piaţă a unor produse improprii consumului uman. Una dintre problemele importante cu care se confruntă sectorul alimentar este aceea a reducerii costurilor şi, evident, a preţurilor produselor. Nu de puţine ori, unii producători se gândesc la profit, şi mai puţin la sănătatea consumatorilor.

Produsele cu performanţe ecologice sunt rezultatul unui proces integrat, în sensul că, încă din faza de concepere, se impune a se avea în vedere cerinţele ecologice pe care le va satisface noul produs. Includerea anumitor restricţii încă din punctul de concepere a unui nou produs presupune efectuarea unei cheltuieli suplimentare. Dacă însă această cheltuială nu este efectuată, consecinţele vor fi cu mult mai costisitoare, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Potrivit APC, în România, "în etapa de procesare se utilizează doar aditivi alimentari naturali, de origine animală sau vegetală, minerali sau anorganici. De asemenea, pentru a obţine produse agricole ecologice, lipsite de substanţe chimice de sinteză, înainte de a putea fi folosite ca terenuri ecologice, terenurile agricole trebuie să urmeze un proces de reconversie pe durata a 2-3 ani, în care nu se utilizează substanţele de sinteză".

Însă absenţa în totalitate a substanţelor chimice de sinteză şi a poluanţilor este greu de realizat. Chiar şi în ecosistemele îndepărtate, precum ecosistemele arctice sau cele ale pădurilor ecuatoriale veşnic verzi, au fost găsite urme de metale grele, poluanţi sau alte substanţe de sinteză provenite din activităţile economice desfăşurate la mii de kilometri depărtare.

Un alt aspect important este faptul că nu toţi aditivii alimentari naturali sunt neapărat mai sănătoşi. "Până şi acidul ascorbic sau cel citric, utilizaţi în cantităţi mari, pot provoca disconfort. Nici acidul acetic nu poate fi consumat în orice cantitate dorită. La rândul său, talcul, un aditiv mineral natural, utilizat în cantităţi care depăşesc limitele prevăzute de legile sanitare, este asociat cancerului gastric", explică PR Managerul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, Laura Pascu.

Hrana "curată", un avantaj

Alimentaţia modernă, cu toate păcatele ei, adică folosirea îngrăşămintelor chimice, a insecticidelor şi erbicidelor, aditivilor în produsele finite, a organismelor modificate genetic, a zahărului, a alimentelor rafinate, abuzul de carne şi grăsimi, a metodelor nenaturale de conservare, a dus la modificarea indicatorilor de sănătate. De aceea mulţi dintre români au început să fie mai atenţi la ceea ce mănâncă.

Alimentele ecologice sunt produse diversificate, sănătoase, libere de boli şi dăunători, lipsite de reziduuri nocive, cu un conţinut echilibrat în substanţe bioactive şi minerale. Sunt rezultate din tehnologii ecologice, tehnologii care nu utilizează îngrăşăminte chimice şi pesticide.

Toate aceste tehnologii bioecologice au rolul de a pune la dispoziţia consumatorului şi industriei prelucrătoare produse naturale lipsite de reziduuri chimice şi mai ales tehnologii menite să contribuie la salvgardarea ecosistemului agricol. Ele sunt obţinute din ingrediente provenite din agricultura ecologică. Marele avantaj al alimentelor ecologice îl constituie absenţa pesticidelor.

"Potrivit studiilor realizate de diverşi cercetători, concentraţiile reziduurilor chimice din urina unor copii hrăniţi cu alimente produse prin tehnici agricole convenţionale sunt în general de nouă ori mai mari decât aceleaşi concentraţii în cazul copiilor hrăniţi cu alimente ecologice", a subliniat Laura Pascu.

Deşi există limite stricte de utilizare a pesticidelor în agricultura tradiţională, stabilite de norme sanitare, prezenţa acestora în alimente duce la eliminarea sub forma diverşilor metaboliţi prin urină şi la acumularea în diferite ţesuturi ale corpului, de-a lungul timpului putând genera îmbolnăviri mult timp de la ingerare. O altă problemă este aceea a consumului de alimente în care concentraţiile de pesticide sunt mai mari decât cele admise, fapt ce poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii oamenilor.

Acest lucru este cu atât mai grav în situaţiile în care pesticidele se utilizează în cantităţi mari de către personal neinstruit. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, dr. Gheorghe Mencinicopschi, afirmă că "deşi există tehnologia determinării calitative şi cantitative a concentraţiei pesticidelor în alimente, determinările realizate în România sunt foarte rare".

Desfacerea produselor ecologice se face de regulă în magazine speciale. Produsele ecologice certificate sunt marcate şi etichetate conform reglementărilor din domeniu. Produse ecologice sunt numai acelea care au un certificat de calitate şi poartă pe ambalaj sigla organismului de certificare, şi nu orice produs care se vinde sub denumirea de "natural", "ţărănesc" etc.

Pe eticheta unui produs ecologic este obligatorie menţionarea numelui şi adresei producătorului sau prelucrătorului; denumirea produsului, inclusiv metoda de producţie ecologică utilizată; numele şi marca organismului de inspecţie şi certificare.

Produse din galantare

Produsele ecologice care se găsesc pe piaţa românească au dezavantajul că sunt mai scumpe decât cele obişnuite, fapt pentru care nu s-a ajuns la o cerere foarte mare pe piaţa internă a acestora. În schimb, exportul de astfel de produse înfloreşte.

România se află printre primii 20 de exportatori de produse ecologice, la nivel mondial. Cerealele, ciupercile, fructele de pădure şi nucile sunt exportate din România în proporţie de 50%. Până la finele anului 2007, se estimează că ţara noastră va exporta produse ecologice de peste 100 milioane de euro. Anul trecut, valoarea exportului de acest tip a fost de 75 milioane de euro.

Paste şi pâine

Printre alimentele ecologice care se găsesc în galantarele magazinelor din ţara noastră se află şi pastele ecologice, în a căror compoziţie intră făina ecologică integrală din grâu spelta (Triticum spelta) şi apă. Grâul spelta este indicat pentru ameliorarea rapidă a simptomelor neurodermitei.

Un alt produs comercializat la noi este pâinea integrală ecologică, care are un conţiut bogat de minerale, fibre, aminoacizi, glucide, lipide, fiind lipsită de E-uri. Acest produs stimulează tranzitul intestinal, fiind un remediu profilactic împotriva constipaţiei. De asemenea, zahărul brun ecologic, nerafinat, conţine vitamine şi minerale naturale precum K, Ca, Mg, P, Na, Fe, S.

Acest produs conţine zaharoză, melasă, arome naturale din trestia de zahăr, dar este total lipsit de OMG-uri - gluten, fenilalanină şi de substanţe de origine animală. Cristalele sale strălucitoare îl desemnează ca favorit pentru îndulcirea ceaiului sau a cafelei.

Acest tip de zahăr se recomandă în diete fără grăsimi, fără sare, vegetariene, fără gluten, în diete regenerante şi vitalizante şi poate fi consumat în perioadele de post alimentar sau post creştinesc. În niciun caz acest produs nu este indicat diabeticilor.

Produse dulci

Siropul de arţar ecologic este un îndulcitor 100% ecologic, provenit din sucul de arţar canadian. Din 40 de litri de suc de arţar se obţine 1 litru de sirop. Are un gust fin de caramel, se poate utiliza ca dressing pentru cele mai rafinate mâncăruri, fripturi, salate, şi ca îndulcitor pentru orice tip de desert.

Poate înlocui chiar şi mierea de albine. Nu conţine conservanţi, coloranţi sau aditivi alimentari. Acest sirop este produs în Canada şi este benefic sistemului imunitar al organismului.

Napolitanele dietetice - cappuccino nu conţin zahăr şi niciun ingredient de origine animală, putând fi consumate în perioadele de post. Aceste produse sunt îndulcite cu fructoză naturală, nu conţin arome chimice (identic naturale), ci numai extracte naturale din lămâi, cacao, cafea. Ele se pot consuma în dietele fără zahăr, fără lapte şi fără ouă.

Băuturi şi uleiuri

Sucul de mere ecologic este obţinut din must natural de mere din pomicultura ecologică, iar conţinutul este 100% must pasteurizat din mere presate.

Merele sunt stoarse, iar mustul obţinut este pasteurizat şi îmbuteliat fără niciun fel de conservanţi, coloranţi sau arome şi fără adaos de zahăr sau apă. Laptele soia + calciu ECO este un produs ecologic, de post, ce conţine apă, boabe de soia decorticate (7,2%), concentrate din mere (3,3%), alga Lithothamnium calcareum (0,4%), sare marină.

Vinul tonic Corylus este obţinut din extract de muguri de alun în vin ecologic şi are termen de valabilitate de şase luni. Acest produs ecologic este recomandat pentru tratamentul asteniei fizice şi intelectuale.

Uleiul din germeni de porumb presat la rece este asimilat de organism în proporţie de 99%, fiind de două ori mai bogat în vitaminele A, D şi E decât oricare ulei, inclusiv cel de măsline. Un litru de ulei din germeni de porumb presat la rece este obţinut din 63.000 de germeni de porumb. Colesterolul, proteinele şi carbohidraţi sunt zero în acest produs.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite