Aerogeneratoarele, viitorul pentru energia eoliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O turbină uriaşă ale cărei mişcări imită alunecarea în spirală a seminţelor de platan ar putea revoluţiona industria energiei eoliene. Inginerii britanici lucrează la designul unui aerogenerator care se va roti în jurul propriei axe, va măsura 274 de metri şi va produce o energie de până la 10 megawaţi.

Aerogeneratorul este dezvoltat de firma de inginerie Wind Power, în colaborare cu arhitecţi de la Grimshaw şi cadre universitare de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie. Wind Power lucrează şi cu Rolls Royce, Arup, BP şi Shell pentru realizarea acestei invenţii revoluţionare, precizează un articol publicat în cotidianul britanic „The Daily Mail".

Primul aerogenerator ar putea fi funcţional până în 2013. Acesta are două braţe care pornesc de la baza sa, în formă de V, cu „vele" rigide montate pe toată lungimea lor. Atunci când vântul trece peste ele, acţionează ca ventilatoarele aerodinamice, generând mişcări care învârt întreaga structură cu aproximativ trei rotaţii pe minut.

Există însă şi alte companii care au intrat în cursa pentru realizarea de noi modele de turbine eoliene care să poată genera până la 10 megawaţi de energie. Firma Clipper a anunţat deja că are în plan să construiască turbinele gigant numite Britannia, care se vor înălţa la aproximativ 182 de metri deasupra Mării Nordului.„Este ideal să lucrezi în larg pentru a produce energie eoliană, dar e totuşi un mediu extrem de dur", spune Theo Bird, reprezentant al companiei Wind Power.

15% energie din surse regenerabile

Secretarul liberal democrat pe domeniul energiei din Marea Britanie, Chris Huhne, a declarat că numărul turbinelor eoliene - atât cele din larg, cât şi cele terstre - trebuie să crească pentru a ajuta ţara să ajungă la ţinta de 15% energie din surse regenerabile până în 2020.

În Marea Britanie, energia eoliană din zona apelor din larg este considerată o opţiune mult mai bună pentru producţia de energie din surse regenerabile decât turbinele terestre, întrucât nu există aceeaşi opoziţie din partea opiniei publice.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite