A apărut rochia de mireasă biodegradabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechea problemă legată de utilitatea rochiei de mireasă după încheierea lunii de miere a fost rezolvată de oamenii de ştiinţă. Cercetătorii britanici au inventat îmbrăcămintea prietenoasă cu mediul, care poate fi dizolvată în apă chiar şi după ce a fost purtată doar o dată.

O echipă de studenţi în domeniile modă şi inginerie de la Universitatea Sheffield Hallam din Marea Britanie au inventat rochia de mireasă care poate fi transformată în cinci piese de îmbrăcăminte, anunţă cotidianul „The Daily Telegraph".

Rochia este creată din polivinil alcool (PVA), o substanţă biodegradabilă folosită şi pentru confecţionarea sacilor în care se transportă rufele la maşinile de spălat publice. Substanţa introdusă în materialul textil este utilizată, de asemenea, şi pentru confecţionarea detergenţilor lichizi. Acest tip de substanţă permite ca hainele să fie introduse în apă fără a dăuna mediului. Creaţia inventivilor studenţi va putea fi admirată în cadrul unei expoziţii pe tema „un mariaj care rezistă", ce va avea loc luna aceasta la universitate.

Avantaje şi dezavantaje

„Răsplata" pentru miresele care poartă rochia este următoarea: în cazul în care plouă în ziua nunţii, fetele trebuie să poarte umbrelă, pentru ca picăturile de apă să nu le strice ziua cea mare. Un alt inconvenient este designul: cel mai probabil, acesta nu este pe placul tuturor.

„Studenţii au dorit să schimbe obiceiul potrivit căruia rochia de mireasă ar trebui purtată o singură dată. De asemenea, ei şi-au propus să exploreze atitudinea societăţii moderne vizavi de tendinţa de a arunca ceea ce nu mai este la modă", spune Jane Blohm, profesor de modă. Proiectul studenţilor britanici pune laolaltă arta şi tehnologia, explorând utilizarea materialelor alternative pentru crearea hainelor.

„Rochia de mireasă reprezintă un simbol în garderoba unei femei, dar intră în categoria hainelor care sunt de aruncat", spune Blohm. Ea precizează că pentru a reduce impactul pe care îl are moda asupra mediului, industria vestimentară trebuie să începă să-şi schimbe atitudinea şi practicile convenţionale.

Nunta în cifre

În Marea Britanie, în 2008, preţul mediu al unei nunţi era aproximativ 23.000 de euro, iar preţul mediu al unei rochii de mireasă depăşeşte 11.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite