2010, cel mai călduros an?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani şi britanici avertizează că anul curent ar putea deveni cel mai fierbinte din istorie. Înregistrările din ultimele 12 luni arată că, la nivel global, temperatura medie a fost cea mai ridicată din ultimii 130 de ani.

Reprezentanţii centrului independent britanic Met Office şi cei ai NASA vor publica în curând date care arată că tendinţa de încălzire ar putea continua pe tot parcursul anului, scrie „The Sunday Times", citat de Mediafax.

Directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale (Giss) din cadrul NASA, James Hansen, a declarat că din ultimele 12 luni, cele mai călduroase au fost decembrie şi februarie. „În Europa a fost o iarnă rece, dar, la nivel global, perioada ianuarie-martie a fost printre primele şapte cele mai călduroase începuturi de an din istorie", a declarat şi Vicky Pope, directorului Centrului pentru schimbări climatice de la Met Office.

„Acest an are peste 50% şanse să fie cel mai cald din istorie", a adăugat specialistul. Temperatura medie globală se bazează pe măsurătorile făcute de mii de staţii de monitorizare şi sateliţi. Acestea sunt înregistrate şi analizate independent de Met Office, Giss şi Centrul naţional pentru climă din Carolina de Nord.

Impact asupra României

Descoperirile cercetătorilor americani şi britanici nu se pot extrapola direct la România pentru că intervin o mulţime de factori locali ce influenţează clima - Arcul Carpatic, vecinătatea mării, reţeaua de râuri şi lacuri -, spune specialistul în climatologie de la Agenţia Naţională de Meteorologie, Roxana Bojariu. Dacă, la nivel global, cercetătorii americani şi britanici au identificat cei mai călduroşi ani de până acum în 1998 şi 2005, pe teritoriul României, cel mai cald a fost în 2007, explică specialistul.

„Statistic, semnalul încălzirii globale se observă şi la nivelul climei din România, avem valuri de căldură mai numeroase şi mai intense vara, temperaturile au o tendinţă crescătoare, mai accentuată în vară şi iarnă, mai domoală în anotimpurile de tranziţie. Se înregistrează modificări şi în regimul precipitaţiilor, mai subtile şi mai localizate."

Comunitatea ştiinţifică internaţională cercetează încă modul în care „semnalul global se proiectează la nivel regional", explică Bojariu, care spune că românii folosesc metode complexe pentru a studia clima şi speră să obţină rezultate la nivel local în curând.

Fenomenele naturale

Există fenomene care se suprapun încălzirii globale: El Niño, o schimbare a curenţilor din Pacific, care a dus la încălzirea atmosferei; oscilaţia arctică, ce a determinat iarna aspră din emisfera nordică. Aşa se explică de ce temperaturile nu cresc uniform pe glob.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite