Pentru veniturile din dividende nu se depune declaraţie de venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dividendele acordate de către firme persoanelor fizice sau juridice se impozitează. Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine însă firmei care plăteşte dividendele,

Dividendele acordate de către firme persoanelor fizice sau juridice se impozitează. Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine însă firmei care plăteşte dividendele, şi nu contribuabilului care le încasează. Acesta nu are nici obligaţia depunerii declaraţiei de venit, respectiv a Formularului 200. (n.r. - Declaraţie specială privind veniturile realizate).

"Sunt acţionar la o firmă şi am primit dividende. Trebuia să depun declaraţie de venit?". Aceasta este doar una dintre întrebările primite la redacţie, în ceea ce priveşte tratamentul fiscal al veniturilor sub formă de dividende distribuite acţionarilor persoane fizice sau juridice. Astfel, contribuabilii care au obţinut în 2006 venituri din investiţii, respectiv din dobânzi sau dividende, nu au avut obligaţia să depună declaraţia de venit, până la termenul-limită de 15 mai a.c. Nici plata impozitului nu este în sarcina contribuabilului, indiferent dacă acesta este persoană fizică sau firmă.

"Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor către acţionari sau asociaţi. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata", explică reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-a aprobat bilanţul contabil, termenul de plată a impozitului este până la 31 decembrie a anului respectiv.Dividendele aferente exerciţiului financiar al anului 2004, spre exemplu, dar distribuite în 2005 unei persoane fizice, s-au impozitat cu 10%. De la 1 ianuarie 2006 însă, veniturile din investiţii, inclusiv dividendele, se impozitează cu 16%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite