Ce venituri acceptă băncile în creditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă salariu, instituţiile bancare iau în calcul la acordarea împrumutului şi alte surse suplimentare de venit Pentru a permite populaţiei să împrumute o sumă cât mai mare,

Pe lângă salariu, instituţiile bancare iau în calcul la acordarea împrumutului şi alte surse suplimentare de venit

Pentru a permite populaţiei să împrumute o sumă cât mai mare, băncile acceptă clienţilor şi venituri sub formă de diurne, bonuri de masă sau dobânzi la depozite.

Mulţi dintre români au, pe lângă clasicul salariu, şi alte surse de venit. În momentul în care beneficiarul decide să contracteze un împrumut, doreşte să îi fie luate în calcul toate sursele de venit pentru a obţine o sumă cât mai mare.

În acest sens, politica diferă de la o bancă la alta. Unele sunt mai permisive, altele nu. Totuşi, majoritatea instituţiilor de credit şi-au lărgit, treptat, gama de venituri luate în calcul pentru suma maximă ce poate fi împrumutată. Mai exact, aproape orice venit care poate fi dovedit cu documente şi are caracter de permanenţă este inclus în venitul eligibil al clientului într-o proporţie cuprinsă între 50 şi 100%.

Mai multe venituri, un credit mai mare

Printre alte venituri eligibile puse la socoteală în acordarea împrumutului, se numără chiriile, dividendele, comisioanele din vânzări, venituri din drepturi de autor sau veniturile din străinătate. Nu sunt ignorate de bănci nici bonusurile, sporurile, stimulentele obţinute de angajaţii instituţiilor de stat, indemnizaţiile pentru creşterea copilului, tichetele de masă sau orele suplimentare.

Diurnele obţinute de salariaţi pentru deplasarea în ţară sau în străinătate intră şi acestea în categoria veniturilor eligibile şi sunt acceptate numai în completarea celor de bază. Sunt însă bănci, precum Alpha Bank sau Piraeus Bank, care iau în considerare doar diurnele primite de personalul diplomatic, de naviganţii maritimi sau aerieni şi de şoferii de curse internaţionale sau chiar interne. Acestea intră în calculul venitului eligibil cu o pondere de 100%.

Şi dobânzile la depozite pot constitui un venit în plus în accesarea unui împrumut. Numai că majoritatea băncilor iau în calcul doar dobânzile obţinute la economiile constituite în propriile instituţii. De exemplu, BRD, Credit Europe Bank şi ATE Bank aplică o astfel de politică. Dacă BRD acceptă dobânzile într-o proporţie de doar 70%, la celelalte două instituţii de credit, ponderea se ridică la 100%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite