Unul dintre cele mai venerate sanctuare şiite, grav avariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

le-au detonat ulterior. Exploziile au provocat prăbuşirea unei părţi a cupolei şi au avariat unul dintre minarete. Pagubele sunt catastrofale. Atacatorii au fost catalogaţi drept takfiris -

le-au detonat ulterior. Exploziile au provocat prăbuşirea unei părţi a cupolei şi au avariat unul dintre minarete. Pagubele sunt catastrofale. Atacatorii au fost catalogaţi drept takfiris - extremişti sunniţi. şeful statului, Jabal Talabani, a anunţat că a decretat trei zile de doliu naţional şi a făcut apel "la sânge rece şi la unitatea irakienilor pentru a face să eşueze planurile ignobile ale takfirisilor". Samarra este un bastion al insurecţiei sunnite împotriva guvernului majoritar şiit de la Bagdad. Mausoleul, o capodoperă a arhitecturii islamice, e vechi de 1.200 de ani, fiind un loc de pelerinaj şiit. Acolo se află mormintele ultimilor doi imami - Ali al-Hadi (827-868) şi, fiul său, Hassan al-Askari (845-872). Ali al-Hadi, zis şi Al-Naqi (Purul) este al X-lea imam. Cel de al XI-lea imam, Hassam al-Askari, zis şi al-Zali (Integrul), a murit otrăvit. Ambii imami sunt printre cei mai veneraţi de şiiţi.
şoc în între-gul Irak
Explozia de la mausoleul din Samarra a provocat şoc în întregul Irak. Primii care au reacţionat au fost şiiţii şi, înainte de toate, conducătorii lor spirituali. şeful spiritual al şiiţilor irakieni, ayatollahul Ali Sistani, s-a pronunţat pentru manifestaţii ale credincioşilor săi. De la Najaf, oraşul şiit sfânt din sud, el a decretat şapte zile de doliu. Tot la Najaf, mii de manifestanţi au ieşit pe străzi pentru a cere răzbunare şi a-i îndemna pe şiiţi să se răscoale. şi la Samarra, şiiţii au denunţat atacul şi au anunţat că-i vor prinde pe făptaşi. S-au înregistrat şi reacţii din partea sunniţilor. Astfel, un şeic de la moscheea Al Rissala din Samarra opina că cei ce se află în spatele atacatorilor vor să provoace violenţe interconfesionale. Între timp, lucrurile par a se complica după ce, la Bagdad, au fost atacate trei moschei sunnite şi un sediu al Partidului Islamic (sunnit), iar în cartierul şiit Sadr City, mii de persoane s-au strâns în faţa biroului liderului radical şiit Moqtada Sadr, spre a denunţa "wahhabiţii necredincioşi" şi pe americani, acuzându-i că vor să provoace război civil în Irak. De altfel, la Samarra, ieri a avut loc al treilea atentat ce a vizat o ţintă şiită după alte două acte teroriste din cartierele şiite ale Bagdadului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite