"Mă vor veghea îngeraşii de acasă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii Batalionului 307 de Infanterie Marină de la Babadag, judeţul Tulcea, pleacă astăzi într-o misiune ONU în Kosovo, pentru o perioadă de şase luni. Cei 90 de puşcaşi

Militarii Batalionului 307 de Infanterie Marină de la Babadag, judeţul Tulcea, pleacă astăzi într-o misiune ONU în Kosovo, pentru o perioadă de şase luni.

Cei 90 de puşcaşi marini tulceni, cunoscuţi sub numele de "spartani", şi-au lăsat în urmă soţiile, copiii şi prietenii pentru a pleca pentru prima dată pe un teatru de operaţiuni. De mai bine de şase ani, militarii tulceni se antrenează pentru misiuni Peace Support Operation, atât în ţară, cât şi peste hotare.

Astăzi, la ora 10.00, militarii români de la Babadag decolează spre Priştina, Kosovo, unde timp de jumătate de an vor asigura pacea în provincie. Ofiţerul care îi conduce pe cei 90 de puşcaşi marini români, maiorul Marius Gheorghescu, a zis "da" în faţa Stării civile sâmbăta trecută.

"Suntem militari şi trebuie să fim pregătiţi oricând pentru orice. Am ales să mă căsătoresc înainte de plecare pentru a ţine minte toată viaţa aceste două mari evenimente. Sunt conştient că va fi o misiune dificilă, dar sunt convins că anii de pregătire ne vor face treaba mult mai uşoară. Dorinţa noastră de afirmare este imensă şi vom face tot ceea ce este posibil pentru a ne achita de sarcinile primite", spune cu mândrie maiorul Gheorghescu.


Unul dintre "kosovari" este caporalul Virgil Cojocaru, tătic a doi gemeni care abia au trecut de primul an de viaţă. "Ştiu că îmi va fi greu fără familie, dar am ales cariera militară şi trebuie să merg înainte. Cu siguranţă, voi avea mereu la mine, lângă inimă, o poză cu soţia mea şi cei doi îngeraşi. De câte ori îmi va fi dor de ei, voi privi poza şi mă voi gândi acasă.

Aşa îmi va fi mai uşor", spune caporalul cu vădită emoţie în voce. Un alt "spartan", sergentul Şerban Mocanu, în vârstă de 32 de ani, a fost întâi paraşutist, dar după ce unitatea a fost desfiinţată, şi-a îndreptat paşii către Batalionul de Infanterie Marină.


"Familia m-a înţeles şi este alături de mine"


"Cred că va fi interesant. M-am pregătit temeinic împreună cu colegii mei şi parcă sunt aici de când lumea. Practic, nu plecăm la război. Este doar o misiune de menţinere a păcii. Sunt mândru că am fost ales să îmi servesc patria şi peste graniţele ei. Familia m-a înţeles şi este alături de mine. Peste şase luni voi fi iar aproape de ei", mărturiseşte sergentul Mocanu.


Îi înlocuiesc pe colegii lor din Arad


În urmă cu două zile, cei 90 de militari tulceni au participat la ceremonialul militar dedicat plecării lor în misiune. La eveniment a fost prezent şi IPS Theodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru a sfinţi drapelul de luptă şi a-i binecuvânta pe militarii vizibil emoţionaţi.


În Kosovo, infanteriştii marini tulceni vor executa alături de forţele multinaţionale în primul rând misiuni de patrulare, control în "check point-uri" şi vor însoţi convoaiele umanitare. Ei vor fi dotaţi cu armament individual şi muniţie de război, dar nu vor avea căşti şi veste antiglonţ, cu excepţia anumitor situaţii de criză. Combatanţii români pleacă în Kosovo doar cu tehnica individuală, urmând ca acolo să găsească grosul tehnicii cu care vor acţiona, armamentul greu şi transportoarele blindate.

"Anul acesta ni s-a deschis şi nouă calea către un teatru real de operaţiuni, alăturându-ne astfel batalioanelor de infanterie cu tradiţie din ţară", spune cu mândrie colonelul Ion Bucur, comandantul unităţii, un experimentat militar cu 28 de ani vechime în infanteria marină. În Kosovo, militarii tulceni îi înlocuiesc pe colegii lor din Arad, iar după şase luni vor fi schimbaţi de alţi puşcaşi marini din Babadag.


Cursuri intensive de albaneză


Familiile rămase în ţară vor primi acasă soldele pe care militarii le încasau de la unitate, iar cei 90 de "spartani" plecaţi în Kosovo vor fi remuneraţi în euro, în funcţie de grad şi misiunile executate. "Toţi militarii care ne vor reprezenta peste hotarele ţării, pe lângă pregătirea militară şi psihologică accentuată la care au fost supuşi în ultimii ani, au avut parte şi de cursuri intensive de engleză, italiană, albaneză şi sârbo-croată, care le vor fi de folos în comunicarea cu colegii din forţa multinaţională, cât şi cu populaţia din zonă", completează locotenentul Daniel Giubernea, comandant de pluton şi militar de carieră din tată-n fiu.

>> Sunt conştient că va fi o misiune dificilă, dar anii de pregătire ne vor face treaba mult mai uşoară
Maior Marius Georgescu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite