O vară la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu aveam mai mult de 5-6 ani. Era prima mea călătorie "la ţară". Nu prea ştiam eu ce înseamnă "la ţară" şi nici de ce părinţii mei insistau să-mi petrec vara la tanti Siţa şi nenea

Nu aveam mai mult de 5-6 ani. Era prima mea călătorie "la ţară". Nu prea ştiam eu ce înseamnă "la ţară" şi nici de ce părinţii mei insistau să-mi petrec vara la tanti Siţa şi nenea Tudorel. Dar eram încântată! Drumul cu trenul îmi dezvăluia în faţa ochilor o lume nouă, plină de culori şi forme. Ca acel animal uriaş, tolănit în iarbă. "Tati, tati, uite ce câine mare !", am izbucnit eu, arătând cu degetul spre văcuţa cu ochi mari şi blânzi. Tot compartimentul a început să râdă. Mai puţin tata, care s-a simţit dator să justifice cumva ignoranţa mea de copil de la oraş. Era prima dată când realizam că mai există pe lume şi alte animale, în afară de câinii şi pisicile Bucureştiului. Mă gândesc întotdeauna cu nostalgie şi recunoştinţă la verile petrecute "la ţară". Acolo am învăţat că piersicile cresc în pom şi nu pe tarabă, de unde vine oul şi de ce laptele se mulge şi nu se cumpără, pur şi simplu, de la magazin. Acolo am dat, pentru prima dată, nas în nas cu gâsca, porcul sau găina, m-am bălăcit cu raţele şi am fugărit curcanul. Cred că orice copil, cât de mic, ar trebui să experimenteze, măcar o dată, o vară "la ţară".

Muşchi de vită cu legume de vară
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 4 buc. muşchi de vită (a 175 g), 1 vânătă, 1 dovlecel, câte 1 ardei gras galben şi roşu, 3 roşii, 2 cepe, 1 căţel de usturoi, 2 crenguţe cimbru, 200 g orez, sare, 4 linguri ulei, 400 ml supă de legume (instant), piper, un vârf de cuţit de zahărMod de preparare: Carnea se curăţă de pieliţe, se spală şi se zvântă. Vânăta, dovlecelul şi ardeii se spală, se curăţă şi se taie în cubuleţe mici. Roşiile se opăresc 30 de secunde în apă clocotită şi, când s-au răcit, se curăţă de pieliţă şi de seminţe şi se taie cubuleţe. Ceapa şi usturoiul se curăţă, ceapa se taie peştişori, iar usturoiul se toacă mărunt. Orezul se fierbe în apă cu sare. Se încing într-o cratiţă 2 linguri ulei, se adaugă ceapa, usturoiul şi ardeii şi se călesc cca 2 minute. Se pune şi restul de legume şi se amestecă rapid, pe foc. Se toarnă supa, se adaugă cimbrul tăiat mărunt, sarea, piperul şi zahărul şi se lasă să fiarbă cca 8 minute. În restul de ulei încins se frige muşchiul de vacă, condimentat cu piper. Se sărează şi se serveşte alături de legume şi garnitură de orez.

ştiaţi că?
În unele religii, carnea de vită este interzisă, în special la hinduşi, pentru care vaca este un animal sfânt. şi budiştii se opun consumului de carne de vită, deşi nu o interzic cu stricteţe. Pentru iudaici, carnea de vacă este considerată cuşer (adică "curată") numai dacă este tranşată şi pregătită conform legilor religioase, sub atenta supraveghere a unui rabin. şi la musulmani se întâlneşte aceeaşi stricteţe în ce priveşte consumul de carne de vită.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite