Vom avea o vară fierbinte, dar şi multe ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estimările meteorologilor arată că vara lui 2006 va fi una extrem de călduroasă. Cu toate acestea, ploile nu vor ocoli România nici anul acesta, deşi nu se va ajunge la aceleaşi cantităţi ca

Estimările meteorologilor arată că vara lui 2006 va fi una extrem de călduroasă. Cu toate acestea, ploile nu vor ocoli România nici anul acesta, deşi nu se va ajunge la aceleaşi cantităţi ca în 2005. Mai multe detalii am aflat de la Roxana Bojariu, climatolog la Administraţia Naţională de Meteorologie.
- Cât mai ţine această vreme foarte călduroasă?
- Spre sfârşitul săptămânii se va ajunge la valorile normale de temperatură pentru această perioadă a anului.
- Cum va arăta vara lui 2006?
- Pe parcursul verii 2006 sunt posibile importante fluctuaţii ale temperaturilor şi ale cantităţilor de precipitaţii, comparativ cu temperaturile obişnuite pentru acest sezon. Va fi o alternanţă de perioade caracterizate de temperaturi foarte ridicate şi perioade cu instabilitate atmosferică pronunţată. Se aşteaptă zile cu temperaturi foarte ridicate, caniculare, cu peste 35 de grade, şi perioade cu nopţi tropicale succesive, cu temperaturi minime mai mari de 20 de grade Celsius. Dar estimările noastre trebuie înţelese şi interpretate în context statistic, deoarece pentru intervale mai mari de două săptămâni există limite teoretice legate de complexitatea sistemului, lucru care ne împiedică să prognozăm o succesiune precisă de stări ale atmosferei.
- La ce să ne aşteptăm din punct de vedere al ploilor?
- Anticipăm că instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse de ploaie, însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Aşteptăm şi episoade în care cantităţi mari de precipitaţii se vor înregistra în intervale scurte de timp. Aspectul acesta, în care avem amplitudini foarte mari ale fluctuaţiilor, va fi caracteristica verii 2006, după ultimele noastre estimări.
- Ar putea cădea aceleaşi cantităţi mari de precipitaţii ca anul trecut?
- Anul trecut au fost valori de temperatură încadrate în limite obişnuite, dar a fost o vară atipică pentru că precipitaţiile au atins niveluri istorice. În doar câteva zile a fost depăşită norma pe întregul sezon în multe regiuni. În vara lui 2006, sunt posibile episoade în care să înregistrăm ploi cu caracter torenţial. Este mai puţin probabil să avem aceleaşi cantităţi ca anul trecut, repartizate pe întreg teritoriul ţării şi aproape în fiecare lună.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite