18 vameşi şi 3 comisionari vamali, săltaţi în forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Vamal al Aeroportului Otopeni a fost împânzit, ieri dimineaţă, de procurori anticorupţie, nu mai puţin de 18 angajaţi fiind luaţi cu mandate la DNA pentru audieri. De asemenea, au fost

Biroul Vamal al Aeroportului Otopeni a fost împânzit, ieri dimineaţă, de procurori anticorupţie, nu mai puţin de 18 angajaţi fiind luaţi cu mandate la DNA pentru audieri.
De asemenea, au fost ridicaţi şi 3 comisionari vamali. Cei 21 sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi luare de mită. Ei au fost aduşi la DNA cu 10 maşini, fiind însoţiţi de mascaţi înarmaţi. În timpul audierilor, la doi dintre vameşi li s-a făcut rău, o ambulanţă transportându-i de urgenţă la spital. Viorel Neagu, 48 de ani, are probleme cardiace şi fusese supus, în urmă cu un an unei operaţii de by-pass. Cel de-al doilea vameş, Mugurel Blenda, 38 de ani, a ajuns la spital cu hipertensiune arterială şi palpitaţii la inimă. Aceste reţineri vin la numai câteva zile după ce Biroul Vamal Ploieşti a rămas fără 13 angajaţi, printre care şi directorul adjunct, arestaţi pentru luare de mită. Conform procurorilor, şpaga percepută de aceştia se ridică la circa 400 milioane de lei pe lună. Corupţia din vămi a adus României, de-a lungul timpului, o serie de reproşuri, iar aceste acţiuni ale DNA sunt cele mai ample din ultimii ani. Vameşii de la Otopeni erau monitorizaţi de mai multe luni, iar reţinerea lor duce automat la suspendarea din funcţii. În cazul în care vor fi trimişi în judecată, contractele de muncă ale vameşilor încetează de drept, conform Legii funcţionarului public. şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gelu ştefan Diaconu, a precizat, ieri, că înlocuirea celor reţinuţi va fi foarte dificilă, şi chiar ar putea duce la desfiinţarea unor puncte vamale din Bucureşti, având în vedere că activitatea pe Otopeni necesită un grad de specializare foarte ridicat. Biroul Vamal Otopeni are 120 de angajaţi. şeful DNA, Daniel Morar, a precizat, ieri, că reţinerea celor 18 vameşi de la Otopeni face parte dintr-o acţiune concentrată privind stârpirea corupţiei din vămi. Morar nu a dorit să precizeze dacă astfel de acţiuni vor mai urma şi la alte vămi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite