Ne ia valul reducerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul weekend cu reduceri de vară în magazine le face program românilor în căutare de chilipiruri. În Capitală se poate vorbi deja de "turismul de shopping", pentru că mulţi clienţi din

Primul weekend cu reduceri de vară în magazine le face program românilor în căutare de chilipiruri. În Capitală se poate vorbi deja de "turismul de shopping", pentru că mulţi clienţi din provincie vin în Bucureşti special pentru cumpărături

Discounturi de până la 70% în mallurile din Capitală, dar şi în centrele comerciale din ţară. Anunţurile afişate de-o şchioapă pe vitrinele magazinelor "de firmă" îi atrag pe cumpărători ca un magnet. "Acum am şi eu ocazia să prind o haină la un preţ care nu mă pune la regim o săptămână", a spus amuzată Rodica (23 de ani), studentă la ASE.

Cunoscătorii vă sfătuiesc însă să nu vă lăsaţi duşi de val. În afară de faptul că aţi putea rămâne cu portofelul gol în câteva zeci de minute, peste câteva zile s-ar putea să vă pară rău. Mulţi comercianţi scot şi alte produse la reducere spre sfârşitul promoţiei sau aplică reduceri progresive, în funcţie de vânzări.

Mirajul din vitrine, surprizele de pe rafturi

Majoritatea comercianţilor au promoţii de 30-50%, doar puţini au sărit de acest prag şi practică reduceri de 60-70%, dar aceştia reduc preţurile la doar câteva produse.

"Sunt foarte mulţi cei care au scris în vitrină reduceri de 70%, dar când intri în magazin, te trezeşti că sunt două bluze şi două fuste, care nici nu sunt foarte frumoase, la preţ mic, dar restul nu au mari reduceri", a spus Irina, 21 de ani, care abia a aşteptat luna august. Cele mai vânate magazine în luna soldurilor sunt cele de firmă. Aici preţurile încep să devină accesibile pentru tot mai mulţi clienţi. "Toată lumea întreabă de reduceri când intră în magazin.

Am avut şi înainte de august o perioadă de promoţie, dar acum cam 90% din produse sunt la reducere. Vânzarea merge foarte bine şi chiar dacă unele produse nu se vând, mai schimbăm marfa cu alte magazine ale noastre", a spus Diana Ruşanu, şef magazin Only, în Plaza România. Ea recunoaşte că mulţi clienţi spun că "în afară" reducerile sunt mai substanţiale, însă deocamdată acestea sunt preţurile de România.

"Dacă este august, sunt reduceri"

La Guara, deşi magazinul nu gemea de clienţi, personalul nu se plânge. "E perioada concediilor, dar în weekend recuperăm. Oricum, preconizăm că vom vinde toată marfa de pe stoc", a spus Victoria Besoia, directorul magazinului. Acest lucru mai ales că, pe parcursul perioadei de soldări, mai apar şi alte surprize. De exemplu astăzi, la magazinul din Plaza, toate produsele se vor vinde, pentru o zi, la jumătate de preţ. Alţi comercianţi nu se plâng de clienţi, indiferent dacă sunt reduceri sau nu.

"Noi vindem chiar şi fără promoţii. De exemplu, un alt magazin al nostru a avut promoţie din 25 iunie, iar noi numai din iulie. Cu toate acestea, nu am vândut mai puţin. Dar acum clienţii vin cu ideile din afară: dacă este august, atunci sunt reduceri. Oricum, anul acesta este mult mai bine faţă de anul trecut", a spus Marcela Mirea, şef magazin Cavaliere.

De altfel, majoritatea clienţilor sunt fideli unei mărci, indiferent de preţ. "Eu mă îmbrac de la Zara, indiferent dacă sunt reduceri sau nu. Mă mai uit şi la alte magazine, dar 90% din hainele mele de aici le-am cumpărat. E drept că am aşteptat reducerile pentru o poşetă mai scumpă, dar asta a fost aşa, un capriciu", a spus Bianca, 19 ani. Bărbaţii sunt cei mai cumpătaţi.

Ei analizează oferta completă şi se hotărăsc abia la a doua sau a treia vizită la mall. "Anul trecut mi-am luat o cămaşă la 200 de lei, la reducere, şi apoi când am venit cu prietena mea la cumpărături am văzut că era 130 de lei. M-am fript şi acum aştept câteva zile, poate mai apare vreo reducere suplimentară. E drept că risc să nu mai găsesc ce îmi place, dar până acum nu mi s-a întâmplat", a spus Mihai, 28 de ani.

Gălăţenii iau drumul Bucureştiului pentru febra reducerilor

Preţurile cu 30 până la 70 la sută mai mici care se practică în marile magazine din zona centrală a Galaţiului la produsele de îmbrăcăminte şi încălţăminte nu-i determină pe gălăţeni să ia cu asalt magazinele. Deşi o bluză "de firmă", de exemplu, se poate cumpăra acum cu 120 de lei, în loc de 280 de lei, aceştia au alte opţiuni. Mulţi dintre ei, mai ales cei cu dare de mână, aleg să ia drumul Capitalei pentru a simţi "febra" sezonului de reduceri.

Dacă nu pleacă chiar spre marile capitale europene. Asta şi pentru că oraşul nu se poate lăuda cu o "ofertă" prea generoasă în domeniu (nu există niciun mall în Galaţi), iar magazinele sunt prea mici pentru gusturi şi buzunare atât de diferite.

Preţuri mai mici cu 70% în mai multe oraşe

Târgu Jiu. De la 1 august sunt cu până la 70% mai ieftine atât încălţămintea, cât şi hainele. "În această perioadă, clienţii vin în număr foarte mare. Este un obicei pe care îl practicăm de câţiva ani", ne-a declarat un agent economic.

Braşov. Comercianţii spun că până în octombrie, îmbrăcămintea şi încălţămintea de vară vor avea reduceri de până la 70%. Patronii de magazine susţin că vânzările au depăşit aşteptările.

Vaslui. Doar reprezentanţele firmelor Leonardo şi House of Art practică preţuri reduse cu 50%, respectiv cu 70%. Preţul pantofilor a scăzut de la 190 lei la 90 lei, iar cămăşile bărbăteşti de la 80 lei la 50 lei. (Lucian Timofticiuc, Sebastian Dan, Petrica Paţilea, Mihaela Floroiu)

Haine de marcă cu lei puţini

Guara 30-40%:
Compleu: 144 de lei de la 340 de lei
Cămaşă: 59,4 de lei de la 99,9 de lei
Only 30-50%:
Rochie: 175 de lei de la 349 de lei
Pantaloni: 75 de lei de la 149 de lei
Top: 126 lei de la 179 lei
Pantofi model scoţian: 126 lei de la 179 lei
Cavaliere 30-50%:
Cămaşă mânecă scurtă 100% bbc: 119,9 de lei de la 149,9 de lei
Sacou in: 249,9 de lei de la 449,9 de lei
Tricou: 49,9 de lei de la 99,9 de lei
Zara, până la 70%:
Geantă: 199 de lei de la 640 de lei
Cămaşă: 39 de lei de la 129,9 lei
Tricou: 23,9 lei de la 79,9 lei
Stefanel, până la 70%:
Cămaşă bărbaţi: 150 de lei de la 300 lei
Jeans: 31 de lei de la 155 lei
Rochie de seară: 200 de lei de la 480 de lei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite