Pe valul eco-modei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecologia nu mai este doar pentru ciudaţi şi tocilari. Astăzi, cel mai şic este ceea ce e şi util Designerii vestimentari şi producătorii de cosmetice au început să se prindă cum stă

Ecologia nu mai este doar pentru ciudaţi şi tocilari. Astăzi, cel mai şic este ceea ce e şi util

Designerii vestimentari şi producătorii de cosmetice au început să se prindă cum stă treaba cu valorile morale şi ecologia, şi nu pentru că ar fi conştienţi de efectele pozitive asupra mediului, ci pentru că intuiesc potenţialul de coolness pe care moda eco îl are.

Fie că e vorba de colecţii vestimentare eco, de produse naturale de înfrumuseţare sau de branduri <> , moda eco este ultima provocare. Starurile de la Hollywood şi oamenii cu un stil de viaţă alternativ sunt fani ai produselor eco, şi nu vorbim aici doar de pantalonii kaki din cânepă, ci de genţi hip, tricouri cool din bumbac organic şi jeanşi produşi în medii politically correct.

Chiar dacă nu pot fi încă găsite în România, brandurile de haine ca Edun, Stewart&Brown, Kuyichi, Katherine E. Hamnet şi Misericordia şi-au dublat vânzările, şi nici la noi firme ca Bamboo sau Occitane nu stau prea rău. Dincolo de snobism şi strategii de marketing, moda eco nu este trecătoare. Şi pentru că tendinţele eco au intrat şi vor rămâne pe veci în top, iată cinci paşi simpli pe care şi tu poţi să îi urmezi ca să fii eco-cool. Nu îţi trebuie decât puţină organizare, un spirit alternativ şi, mai ales, ceva bun-simţ:

Închide robinetul! La vârsta asta chiar nu mai e nevoie să te bată la cap mama şi tata. Doar ştii că, irosind apa de la robinet, risipim şi energia care a fost investită pentru a o face potabilă. Plus că doar 2% din rezerva mondială este formată din apă dulce şi doar 1% este bună pentru oameni. Studiile arată că folosim cam 326 de litri pe zi, din care 35% pentru duşuri şi băi, 35% ca să tragem apa la toaletă, 20% ca să spălăm rufe, 10% pentru băut, gătit şi spălat şi vreo 5% pentru alte activităţi menajere. Sigur n-ai uitat nimic curgând?

Foloseşte la cumpărături sacoşele eco. Sunt trendy, practice şi astfel poţi să eviţi grămada de pungi de plastic care stau aruncate prin bucătărie, pe care zilnic o înnoieşti cu încă vreo trei. Prin arderea resturilor menajere din plastic se emite dioxina, una dintre cele mai toxice substanţe cancerigene cunoscute, care, prin inhalare, afectează ficatul, rinichii şi compoziţia sângelui.

Alege, la piaţă, fructe şi legume mici şi gustoase, în detrimentul celor cu aspect "publicitar". România este cel mai mare producător de seminţe modificate genetic din Europa. Traficul de seminţe "la negru" care se practică în ţară a determinat amestecarea soiurilor şi nicio cultură de fructe şi legume nu poate fi garantată, aşa că nu te repezii la cele mai arătoase legume şi fructe.

Cumpără-ţi, când ai ocazia, haine din materiale textile organice. Cele mai populare ţesături organice sunt bumbacul ecologic, crescut fără pesticide, şi mătasea provenită de la viermii de mătase hrăniţi cu frunze organice.

Ai de unde alege, pentru că lumea modei a cunoscut o explozie de branduri şi linii de produse eco. Levis a lansat anul trecut Eco Line, o linie de jeanşi din texturi organice şi nasturi din nucă de cocos. Adidas a început să producă pantofi din cânepă, H&M a lansat o linie de haine din textile organice pentru copii, iar în cele 138 de magazine American Apparel din lume găseşti cele mai în vogă tricouri şi lenjerie intimă din acest moment.

Navighează pe site-urile de modă eco, surpriza poate fi pe măsură.

Pe true-fashion.com sau pe made-by.org poţi comanda şepci şi jeanşi din bumbac organic. Pe ecoist.com găseşti la vânzare genţi în serie limitată, fabricate din ambalaje reciclate.

Preţul unei astfel de genţi, între 28 şi 58 de $, este un argument în plus în favoarea unei atitudini ecologice. Şi cum pentru fiecare geantă vândută Ecoist plantează un copac, toţi militanţii verzi ar trebui să se plece în faţa rezultatelor pozitive ale dictaturii modei.

Şi nu uita, ecologia nu mai este doar pentru ciudaţi şi tocilari, astăzi cel mai şic este ceea ce e şi util.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite