Dacă v-aţi întrebuinţa în economie ca în fotbal, aţi fi de neoprit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele INTEL a sosit de curând în ţara noastră pentru a încheia un acord de colaborare strategică cu Guvernul României. Intel este cea mai mare companie producătoare de procesoare din

Preşedintele INTEL a sosit de curând în ţara noastră pentru a încheia un acord de colaborare strategică cu Guvernul României. Intel este cea mai mare companie producătoare de procesoare din lume. Cu această ocazie, Craig R. Barrett a avut amabilitatea de a acorda un interviu în exclusivitate ziarului Adevărul.
- Vizita dv. în România a avut ca scop semnarea unui Memorandum cu guvernul. Ce implicaţii are acest document?
- Prin acest document se pun bazele demarării de noi programe ce au ca scop accesul populaţiei la tehnologia informaţiei, la internet, la tehnologiile Wireless şi creşterea numărului de computere. Aceste lucruri sunt importante atât pentru noi, cât şi pentru guvern.
- Ce urmează după semnarea unui asemenea document?
- Intel, împreună cu alte companii din IT, se asociază cu bănci şi ofertanţi de servicii pentru a participa la un proiect. Guvernul sponsorizează acest proiect prin care se oferă facilităţi fiscale celor care achiziţionează PC-uri. Aceste tipuri de programe în care este implicat Intel funcţionează deja în 40 de ţări.
- În cadrul companiei Intel se produc schimbări majore, care este motivul acestora?
- Suntem o companie extrem de dinamică, ne schimbăm o dată pe an întreg portofoliul de produse. "Intel inside" era un logo cu aproape 20 de ani vechime. Brandul nostru trebuie să fie modern, mereu în atenţia consumatorilor. Vrem să oferim mai mult decât un procesor, să aducem soluţii special proiectate pentru un anumit scop, cum ar fi platforme pentru multimedia şi divertisment, pentru acces la internet sau pentru companii.
- În ce fel IT-ul ne va schimba viaţa în viitor?
- În urmă cu 10 ani, internetul, tehnologiile wireless şi multimedia nu existau şi vedeţi unde au ajuns acum. Unele tendinţe le putem anticipa, altele nu. Astfel, realizarea de platforme de calcul, un PC extrem de mic, WI-MAX conectivitatea wireless în bandă largă de la distanţe tot mai mari sunt tendinţele previzibile, dar vor apărea şi altele.
- Ce ar trebui să facem pentru a deveni mai competitivi?
- Trei lucruri: educaţia - pentru a crea oameni pregătiţi; investiţii în cercetare - pentru a crea idei bune; şi, cel mai greu lucru, implementarea unui mediu care să le unească pe primele două pentru realizarea de noi produse, noi companii sau servicii. România are foarte buni specialişti, dar este greu de realizat un mediu favorabil pentru ca aceşti ingineri să-şi pună ideile în practică.
- Care este cel mai important lucru pentru ca o afacere să devină una de succes?
- Rezolvă problema! Este extrem de simplu, toţi cei care au avut succes, Google, Amazon etc., au rezolvat o problemă. Tehnologiile noi, interesante nu sunt suficiente, ele trebuie să fie soluţia la o anumită problemă, doar aşa vei avea succes. Intel a lansat acum în România cursuri pentru tinerii antreprenori cu scopul de a reuşi să pornească o afacere de succes.
- Aveţi ceva special de transmis cititorilor ziarului Adevărul?
- În România există multe oportunităţi, un sistem educaţional bun, o piaţă de 22 de milioane şi oameni talentaţi. Trebuie să luaţi ca exemplu Irlanda, care din codaşă a ajuns una dintre cele mai importante ţări din UE. Când am sosit în România, am fost încântat de entuziasmul cu care toată lumea urmărea "meciul secolului". Dacă România ar depune tot atâta energie în educaţie şi dezvoltare economică, nimeni şi nimic nu v-ar mai putea opri.

Chairman of the BoardINTEL CORPORATION
* S-a alăturat Intel Corporation în 1974 ca Technology Development Manager
* 1993 - a fost numit Chief Operating Officer
* 1997 - a devenit al patrulea preşedinte Intel
* 1998 - Chief Executive Officer
* 18 mai 2005 - a devenit Chairman of the Board Intel Corporation.
Craig Barrett face parte de curând din Comitetul Consilierilor Prezidenţiali pe probleme de Comerţ din Statele Unite şi din Comunitatea Americană de Informare cu privire la Sănătate (AHIC).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite