Pe uscat, în oraşul dintre ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacuri neavizate sanitar, o singură plajă şi niciun ştrand - aceasta este "oferta" de vară pentru cei peste 350.000 de locuitori ai oraşului Galaţi Temperaturile extreme din ultimele zile

Lacuri neavizate sanitar, o singură plajă şi niciun ştrand - aceasta este "oferta" de vară pentru cei peste 350.000 de locuitori ai oraşului Galaţi

Temperaturile extreme din ultimele zile i-au scos din casă şi pe gălăţeni. De voie, de nevoie, oamenii au luat cu asalt Plaja Dunărea, malul râului Siret şi cele câte lacuri din apropiere, care nu sunt însă avizate sanitar. Amenajarea şi posibilităţile de recreere pe care le oferă acestea sunt însă departe de orice cerinţă de confort.

În Galaţi, un oraş înconjurat de Dunăre, Prut şi Siret, cu peste 350.000 de locuitori, sunt funcţionale doar două bazine, la Plaja Dunărea. Autorităţile se plâng, de ani buni, că nu au bani pentru amenajarea altor spaţii, deşi Galaţiul este fruntaş la colectarea de taxe şi impozite locale.

Petice de sezon

Locurile de agrement doar se cârpesc, pentru a mai rezista încă un sezon. De ani de zile se fac doar reparaţii la limita de rezistenţă. Cât despre noi amenajări sau modernizări nici nu poate fi vorba. "Tot ce avem în administrare, plaja, Lacul Vânători, Baia Comunală, în toate trebuie băgaţi bani grei, pentru că de ani întregi doar s-a cârpit, ceea ce, în opinia mea, înseamnă bani pierduţi", ne-a declarat directorul Administraţiei Domeniului Public Galaţi, Eduard Grosu.

Baia Comunală din oraş se află şi ea de ani buni în interminabile lucrări de consolidare-amenajare, iar Bazinul Olimpic de la Sala Sporturilor este în paragină. De trei ani, micuţii gălăţeni sunt nevoiţi să facă naveta ca să învaţe să înoate în bazinele brăilenilor.

Motivul? "Pentru că, dacă dăm drumul la apa din bazin, inundăm Stadionul Dunărea 2", ne-a explicat expertul principal în cadrul Direcţiei pentru Tineret şi Sport Cătălin Tudose. "Este un defect la un canal colector, pe o magistrală se pare, o lucrare de amploare care ţine de cei de la Apă Canal...", a mai completat acesta.Responsabilii de la Apă Canal dau din umeri, cu aceeaşi eternă explicaţie: nu sunt bani.

Două bazine pentru 350.000 de gălăţeni

Chiar şi în aceste condiţii, oamenii au lăsat, în aceste zile caniculare, deoparte "pretenţiile" de a-şi petrece timpul liber într-un spaţiu decent şi s-au înghesuit la Plaja Dunărea, unde măcar terasele sunt cât de cât curate şi gunoiul se ridică ceva mai des decât în alte părţi.

Ieri, la ora 13.00, cei care părăseau plaja puteau fi număraţi pe degete, dar foarte numeroşi erau cei care veneau. Două casiere şi un gardian au făcut faţă cu greu valului de gălăţeni înfierbântaţi, peste 2.000 de oameni.

"E foarte cald în casă şi avem nişte prieteni care au ajuns de dimineaţă, ne-au chemat, am venit şi cred că o să ne fie mai bine", ne-a spus Violeta Crăciun. "A fost mai greu la început, că nu era apă, până au reparat bazinele, dar acum merge aşa cum e. Avem de ales? Oricum, nu avem unde să mergem, ca să plecăm la mare trebuie bani.

Iar în casă nu se poate sta", ne-a mai spus femeia.
Gălăţenii mai pot opta şi pentru complexul amenajat la Lacul Brateş, dar apa se "testează" mai mult pe proprie răspundere. Mai au şi alternativa unor complexuri private mai mici, care oferă condiţii bune şi sigure de agrement, dar şi tarife pe măsură.

"Nu sunt bani!"

800.000 de lei - aceasta este suma care îi desparte pe gălăţeni de condiţii decente de bronzare şi scăldat la Plaja Dunărea. Cel puţin aşa a declarat primarul Dumitru Nicolae, care a precizat că lucrările vor începe la mijlocul lunii septembrie, în funcţie de sumele care se vor aloca.

Anul acesta, în câteva zile, s-au peticit din nou bazinele, s-a mai reparat pe ici-pe acolo câte ceva. Însă peste tot pluteşte un aer de vechi, amestecat cu rugină şi vopsea scorojită peste mirosul de asfalt încins, udat din belşug.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite