Pe urmele profitorilor secetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţiile agricole, care verifică producătorii ce şi-au declarat culturile calamitate, vorbesc despre posibile fraude în raportările agricultorilor. Ministrul agriculturii acuză şi el...

Direcţiile agricole, care verifică producătorii ce şi-au declarat culturile calamitate, vorbesc despre posibile fraude în raportările agricultorilor. Ministrul agriculturii acuză şi el... direcţiile agricole

"Culturi mai frumoase ca la Arad nu există. Nu ştiu de ce a fost declarat judeţul Arad ca fiind calamitat". Declaraţia îi aparţine directorului Direcţiei Agricole din acest judeţ, Avram Flueraş. În judeţul Arad, dar şi în alte zone ale ţării declarate calamitate de secetă, mai multe echipe ale direcţiilor agricole vor verifica situaţia în teren pentru depistarea eventualilor profitori de pe urma secetei şi pentru raportarea datelor către Ministerul Agriculturii. Decebal Traian Remeş, ministrul ariculturii, vrea şi el verificări. La direcţiile agricole.

"Am observat că există o dorinţă mai mult decât înfocată a mai multor reprezentanţi ai unor societăţi de asigurări din Arad, care îi îndeamnă pe producători să încheie poliţe de asigurare. Dorinţa este atât de mare pentru că numai cei asiguraţi vor primi despăgubiri de la guvern în conformitate cu prevederile Legii 381. Eu le spun un singur lucru tuturor. Noi, cei din Arad, nu ar trebui să-l întristăm pe Dumnezeu. Culturi mai frumoase ca la Arad nu cred că există undeva în ţară. Nu ştiu pe ce criterii s-a stabilit că judeţul Arad este afectat de secetă în condiţiile în care noi am raportat o suprafaţă calamitată sub 30 la sută", susţine directorul Direcţiei Agricole din acest judeţ, Avram Flueraş. Acesta spune că există deja semnale că în unele zone din acest judeţ culturile sunt afectate nu de secetă, ci de tehnologia folosită la cultivarea terenurilor.

Ameninţări cu dosare penale pentru înşelăciune

Dacă se va dovedi că datele raportate privind calamitarea culturilor agricole de către secetă sunt false, producătorii nu vor mai putea intra în posesia despăgubirilor promise de guvern şi riscă să se aleagă şi cu dosare penale pentru înşelăciune, au avertizat responsabili ai Direcţiei Agricole Arad. "În aceste zile, producătorii depun dosarele pentru solicitarea de despăgubiri în caz de cultură afectată de secetă. Inspectorii noştri au demarat verificările preliminarii pe teren. Ei cunosc situaţia şi ştiu unde este vorba despre producţie calamitată din cauza secetei sau din cauza dezinteresului producătorilor. După recoltare, fiecare dosar depus va fi verificat <> , iar producătorii vor trebui să demonstreze toate cheltuielile pe care le-au făcut, începând de la însămânţare şi continuând cu fertilizarea şi alte operaţiuni specifice", ne-a declarat Flueraş.

Aradul ar putea fi scos de pe lista zonelor calamitate

Conducerea Direcţiei Agricole a Judeţului Arad a anunţat că peste 6.000 de hectare cultivate cu grâu, dar şi aproximativ 1.000 de hectare cultivate cu rapiţă şi orzoaică au fost declarate afectate din cauza secetei de deţinătorii de ferme sau persoane fizice. În următoarele zile, Direcţia Agricolă va face o estimare a pagubelor provocate de secetă, iar specialiştii locali nu exclud posibilitatea ca, în urma acestor controale, judeţul Arad să fie scos de pe harta celor calamitate din cauza lipsei precipitaţiilor. Şi Direcţia Agricolă Buzău îndeamnă primăriile să fie atente când verifică terenurile afectate de secetă, pentru a nu exista raportări false. Potrivit specialiştilor agronomi, există deja tendinţa de a exagera pagubele. În ce priveşte judeţul Mehedinţi, directorul Direcţiei Agricole, Ştefan Răceanu, ne-a declarat că în aceste zile cinci inspectori din cadrul instituţiei urmează să întocmească un raport de control în privinţa procentajului real al culturilor calamitate. "Pentru că existau suspiciuni, am dispus verificarea dosarelor de către o comisie din cadrul Direcţiei de Inspecţie a instituţiei noastre. Săptămâna viitoare vom face publice rezultatele inspecţiei, mai ales că după ce a mai plouat, unele culturi s-au îndreptat şi nu vrem ca guvernul să plătească nişte bani degeaba", ne-a declarat Răceanu. Producătorii ale căror culturi agricole au fost distruse de secetă nu vor beneficia de despăgubirile acordate de Ministerul Agriculturii în situaţia în care, deşi în zonă existau sisteme de irigaţii amenajate, nu au irigat culturile.

Acuzaţii de raportări false în privinţa zonelor calamitate

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş (foto), a declarat, ieri, că a solicitat direcţiilor agricole să prezinte, în regim de urgenţă, situaţia privind culturile agricole afectate de secetă şi că nu va admite dosare realizate în două zile, care nu cuprind date reale. "Am primit de la Ialomiţa o situaţie terminată în două zile. Nici dacă primarul era spiriduş nu se putea face aşa repede", a spus Remeş. Mai mult, ministrul a precizat că dosarele primite până în acest moment de la direcţiile agricole conţineau o serie de nereguli. "Dosarele nu cuprindeau date privind gradul de afectare a culturilor. Mai mult, am primit situaţii în care niciun fermier nu avea frânturi de hectare, pentru că dosarele au fost completate în birou, nu pe teren", a explicat Remeş. Potrivit acestuia, fermierii au tendinţa de a declara un grad mai mare de pagubă, motiv pentru care membrii comisiei au obligaţia de a verifica datele pe teren.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite