Pe jos, pe urmele lui Marco Polo, cu un mesaj de salvare a planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe jos, pe urmele lui Marco Polo, cu un mesaj de salvare a planetei Are 45 de ani, este tatăl a doi copii şi este un ecologist convins: Francesco Galanzino a străbătut deja, pe jos, cele

Pe jos, pe urmele lui Marco Polo, cu un mesaj de salvare a planetei

Are 45 de ani, este tatăl a doi copii şi este un ecologist convins: Francesco Galanzino a străbătut deja, pe jos, cele mai aride deşerturi şi a ajuns chiar şi la Polul Sud, ducând pe toate meridianele acelaşi mesaj de salvare a planetei. În luna august, el va pleca pe urmele exploratorului Marco Polo, parcurgând, tot pe jos, partea occidentală a Drumului Mătăsii.

Galanzino este singura persoană din lume care, în mai puţin de un an, a traversat stepele podişului Gobi din China, dunele din preajma piramidelor egiptene, a ajuns până la lacurile sărate din Chile şi până în Antarctica. Peste tot, el şi-a susţinut convingerile: dacă în cel mult 15 ani nu se vor reduce emisiile de gaz cu 30% faţă de nivelul din 1990, Terra nu va face faţă schimbărilor dramatice produse de încălzirea globală.

De data aceasta, el va pleca pe jos pe urmele lui Marco Polo, traversând, printre altele, întinderile aflate la 4.000 de metri înălţime ale podişului Pamir ori Valea Fergana, unde, pentru respectul faţă de islamul ortodox, va merge complet acoperit, în ciuda temperaturilor ridicate. Galanzino intenţionează să ajungă pe tărâmurile legendarului Tamerlan şi să se oprească în oraşele în care altădată făceau popas caravanele: Samarcand, Buhara şi Khiva. Va fi traversat şi deşertul Kyzil Koum (supranumit "al nisipurilor roşii"), unde temperaturile pot ajunge până la 52 de grade. Ultima etapă a acestei călătorii cu mesaj ecologist, şi totodată cea mai anevoioasă, va fi deşertul Lut din Iran.

La acest maraton inedit vor mai participa şi alţi 70 de atleţi din toată lumea. Mulţi dintre aceştia l-au mai însoţit pe Galanzino şi în alte "expediţii", precum cele de la Polul Sud sau din Sahara. Punctul de plecare al călătoriei este oraşul Bishkek din Kârgâstan.

Italianul a declarat de mai multe ori că, dacă deşerturile traversate şi locurile sălbatice prin care a ajuns reprezintă ecosisteme vitale, legate de condiţiile climaterice şi geografice, schimbările produse de încălzirea globală riscă să modifice faţa întregii planete, accentuând (printre altele) deşertificarea unor zone întinse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite