"Din universitate nu se pot câştiga miliarde"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a somat rectorii să precizeze unde şi când şi-au publicat declaraţiile de avere. Jumătate din rectori au ignorat solicitarea ministerială, iar alţii au recunoscut că în

Ministerul Educaţiei a somat rectorii să precizeze unde şi când şi-au publicat declaraţiile de avere. Jumătate din rectori au ignorat solicitarea ministerială, iar alţii au recunoscut că în ultimul an fiscal încheiat au obţinut venituri cu 9 zerouri. Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, ne-a vorbit despre averile universitarilor.
- Vi se pare normal ca un rector să aibă un venit anual de peste 3 miliarde de lei?
- Trăim în democraţie. Fiecare om este liber să-şi dirijeze capacitatea şi eforturile pe care le poate face de dimineaţa şi până la miezul nopţii sau de dimineaţa până dimineaţa. Unii sunt mai inspiraţi decât alţii, unii fac mai mult şcoală, alţii mai fac şi altceva în afara şcolii. Eu nu cred că o asemenea sumă se poate câştiga din universitate. O asemenea sumă se câştigă adăugând activităţilor din universitate şi activităţi extrauniversitare. Eu cred că trebuie să facem o distincţie între salariile din universitate şi salariile la modul general, pentru că sunt mulţi rectori la noi în ţară care fac parte din consilii de administraţie.
- Dumneavoastră cât aţi câştigat?
- Am avut veniturile din salariul de rector de la Politehnică şi cele de la Camera Deputaţilor. Astea sunt veniturile mele. Ca rector am avut sub un miliard.
- În calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, cum comentaţi atitudinea colegilor dumneavoastră de a refuza să-şi declare averea?
- La ultimul consiliu al rectorilor, noi am luat o decizie prin consens privind publicarea averilor. Legea spune foarte clar că suntem obligaţi să ne publicăm declaraţia de avere, dar cred că acolo, în această declaraţie de avere, pentru a elimina suspiciunea că se câştigă atât de mulţi bani din universitate, ar trebui să fie două rubrici distincte: salariul din universitate şi salariul din alte surse. Nu cred că se pot câştiga atât de mulţi bani, pentru că, totuşi, majoritatea senatelor universitare au o regulă în ceea ce priveşte numărul de norme vacante pe care o persoană îl poate acoperi. Spre exemplu, la noi în universitate nu poţi să ai mai mult de 1,5 norme. E o decizie a Senatului şi asemenea decizii au multe senate universitare. Recent, am primit la universitate o hârtie semnată de secretarul general al ministerului, în care se vorbeşte despre comunicarea la Curtea de Apel, dar eu cred că rectorul este un cetăţean ca orice cetăţean al ţării care trebuie să respecte toate legile acestei ţări. şi, ca să respecţi legea, nu trebuie să vină o ameninţare de nicăieri. Legea trebuie să producă efecte, automat. Nu sunt de acord cu o asemenea ameninţare, dar cred că legea trebuie respectată.
- Veniturile fabuloase ale unor rectori nu reprezintă o sfidare pentru cadrele didactice tinere, care au salarii de mizerie?
- Dacă cineva ar face-o ca o sfidare, ar fi de condamnat, fără îndoială, însă, de cele mai multe ori, averea asta se adună după o viaţă de muncă şi toţi am început de la a avea salarii foarte mici, când era greu să-ţi imaginezi şi o perspectivă. Eu cred că nu trebuie să obligăm rectorul să nu aibă nici un fel de alte activităţi. Dacă ar fi o lege care i-ar stabili incompatibilităţile, sigur, te supui legii, dar mă uit la generaţia tânără, care acum se află la gradele de preparator, asistenţi şi şefi de lucrări. În mod normal, salariul din universitate nu le este suficient. şi atunci, de cele mai multe ori, mai au şi alte activităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite