Sub umbrela salvatoare a monedei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda unică le-a permis europenilor să reziste, împreună, în vâltoarea financiară.

Criza financiară mondială are şi un câştigător incontestabil: euro. La şapte ani după ce a fost pusă în circulaţie, moneda unică le-a permis europenilor să reziste, împreună, în vâltoarea financiară. Fără ea, scenariul putea fi scris dinainte: bătrânul continent ar fi fost supus aceloraşi sfâşieri ca în anii 1990, când pieţele atacau economiile mai slabe, făcându-le să cadă una după alta. La acea oră, situaţia ar fi putut degenera într-o gravă criză politică, Bundesbankul şi Germania fiind singurele în măsură să poată veni în ajutorul altora, dar numai a acelora pe care îi agreau.

Analiza nu este doar una conjuncturală. Observaţi soarta rezervată ţărilor care nu fac parte din familia euro. Micul stat islandez a dat practic faliment. Ungaria e pusă sub perfuzii de către Fondul Monetar Internaţional şi de instituţiile europene. Mai rău, virtuosul model scandinav, Danemarca, a cărei monedă este strict indexată după euro, a fost nevoită să strige după ajutor la Banca Centrală Europeană. Evidenţa se impune de la sine: este costisitor să rămâi în afara zonei euro.La preluarea preşedinţiei UE, Nicolas Sarkozy invoca o Europă a protecţiei: euro a făcut-o. Solidari de nevoie, europenii au fost nevoiţi să găsească o soluţie comună.

Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără determinarea de care a dat dovadă preşedintele Băncii Centrale, Jean-Claude Trichet. Până de curând, toată lumea lăuda flexibilitatea Rezervelor Federale americane. BCE-ul avertiza, în replică, asupra banilor aruncaţi în stânga şi în dreapta. I se răspundea că puterea de cumpărare trebuie apărată. Inflaţia este duşmanul celor săraci, răspundea BCE. Iar dl Trichet a luat încă din august 2007 măsuri de prevenire. Nu s-a lăsat constrâns de niciun tabu, având drept obiectiv salvarea sistemului. După falimentul băncii americane Lehman Brothers a decis, cu multă răbdare, ca guvernele europene să intervină pentru a stopa prăbuşirea financiară. Sigur, mai sunt posibile recidivele, dar Europa e deja bine “înarmată”.

Criza ar trebui să-i incite pe acei europeni care cârcotesc împotriva Băncii Centrale şi a monedei unice să pună definitiv capăt acestui proces. Euro a reprezentat pentru mulţi, în aceste ultime două decenii, un obiectiv politic major. Pe care au reuşit să îl atingă, iar acum au toate motivele să se felicite.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite