Peste 300 tone de bani, trimise de SUA în Irak cu avioane militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA au trimis în Irak circa patru miliarde de dolari, în mai multe tranşe, în anii 2003 şi 2004, la scurt timp după ce americanii au predat conducerea guvernului provizoriu irakian. În plin

SUA au trimis în Irak circa patru miliarde de dolari, în mai multe tranşe, în anii 2003 şi 2004, la scurt timp după ce americanii au predat conducerea guvernului provizoriu irakian. În plin război, bancnotele au fost transportate în containere-gigant, la bordul avioanelor militare. Acest lucru a ieşit la iveală în cursul unei anchete derulate recent de o comisie a Camerei Reprezentanţilor din parlamentul american.

Pe 12 decembrie 2003 au fost trimise în Irak 1,5 miliarde de dolari, aceasta fiind iniţial "cea mai mare plată în bani lichizi din istoria SUA", potrivit unui e-mail citat în timpul audierilor din parlament, relatează Reuters. Au urmat mai mult de 2,4 miliarde pe 22 iunie 2004 şi 1,6 miliarde trei zile mai târziu. Banii fuseseră păstraţi de Statele Unite şi proveneau din exportul de petrol irakian, din surplusul din programul "Petrol contra hrană" derulat de ONU şi din fondurile îngheţate ale membrilor regimului Sadam Hussein. Parlamentarul republican Henry Waxman a declarat că banii lichizi, cu o greutate totală de 363 de tone, au fost încărcaţi la bordul unor avioane militare. "Nicio persoană în toate minţile nu ar decide să trimită tone de bani cash într-o zonă de război. Dar asta este exact ceea ce a făcut guvernul nostru", a declarat Waxman, în timpul unei audieri, care investiga posibile pierderi, fraude sau abuzuri privind bugetul.

Transport la cererea ministrului de finanţe al Irakului

Autoritatea Provizorie a Coaliţiei (APC), care a condus Irakul imediat după încheierea operaţiunilor de război, a predat irakienilor suveranitatea pe 28 iunie 2004. Paul Bremer, fost administrator al APC, a declarat că enorma cantitate de bani a fost trimisă cash la solicitarea expresă a ministrului irakian de finanţe, care nu avea suport financiar pentru a susţine cheltuielile guvernului în primele luni de la preluarea puterii. Acesta i-a spus că nu are niciun fel de mecanisme pentru a aduce banii în Irak. Potrivit lui Bremer, banii au finanţat cheltuielile legitime ale guvernului de la Bagdad.

"Eram în mijlocul războiului, lucram în condiţii extrem de dificile şi trebuia să ne mişcăm repede pentru a face aceşti bani irakieni să lucreze în favoarea poporului irakian", a declarat Bremer. El a explicat că sistemul bancar nu funcţiona în Irak şi că ar fi fost imposibil de aplicat standardele moderne pentru circulaţia banilor în plin război.

Soarta a 12 miliarde de dolari este neclară


DemocraŢii conduşi de Waxman şi-au manifestat dubiile în privinţa felului cum au fost utilizate 12 miliarde de dolari, din aceste fonduri, a căror justificare este neclară. Ei se tem că banii ar fi putut încăpea pe mâinile insurgenţilor, cel mai probabil prin falsificarea numelor de pe statele de plată guvernamentale. Bremer a declarat că nu are cunoştinţă de vreo deturnare de fonduri şi că problema numelor false pe statele de plată exista în Irak şi înaintea invaziei americane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite