Raiffeisen: economia a scăzut cu 7,5% în trimestrul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raiffeisen: economia a scăzut cu 7,5% în trimestrul doi
Raiffeisen: economia a scăzut cu 7,5% în trimestrul doi

Analiştii de la Raiffeisen Bank spun că economia a scăzut şi în trimestrul II, dar într-un ritm trimestrial mai temperat decât în primele trei luni din 2009. Specialiştii băncii apreciează că produsul intern brut (PIB) real s-a diminuat cu 7,5% între aprilie şi iunie, comparativ cu perioada similară din 2008.

“Datele statistice recente au arătat că activitatea economică a continuat să fie destul de slabă în trimestrul al doilea şi ne aşteptăm ca produsul intern brut real să scadă din nou, în termeni trimestriali”, se arată în raportul băncii.

 Specialiştii Raiffeisen sunt de părere că scăderea produsului intern brut real în al doilea trimestru ar trebui să fie mai puţin drastică decât în primul trimestru, când a scăzut cu 4,6% faţă de trimestrul anterior.

În luna mai, producţia industrială a scăzut cu 0,3% faţă de luna precedentă, lucrările de construcţii s-au redus cu 1,6% în termeni lunari, iar cifra de afaceri reală din comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,2% faţă de luna precedentă.

Lucrările din construcţii şi cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul au continuat să scadă în termeni anuali, diminuându-se cu 20,3%, respectiv cu 12,3% în luna mai.

“În aceste condiţii, scăderea produsului intern brut real ar trebui să înregistreze cel mai scăzut nivel în termeni anuali în trimestrul al doilea, în care ne aşteptăm la o scădere de 7,5%, comparativ cu diminuarea de 6,2% din trimestrul unu”, susţine şeful departamentului de cercetare din cadrul Raiffeisen Bank România.

Acesta mai spune că produsul intern brut real va continua să scadă şi în trimestrul III şi se aşteptăm ca în ultimul trimestru al acestui an să aibă loc doar o uşoară revenire.

Drept urmare, el a adăugat că se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să continue să reducă rata dobânzii de politică monetară, de la nivelul actual de 9% pe an spre 8% pe an până la finalul anului.

Pe piaţa monetară interbancară, dobânzile s-au redus destul de rapid după ce banca centrală a micşorat rata dobânzii cheie cu jumătate de punct procentual începând cu 1 iulie.
 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite