O treime din fermele de păsări încalcă legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANSV, Marian Avram, nu sunt la nivelul fermelor mari, ci la nivelul fermelor mici, care apar, dau un tun şi apoi dispar peste noapte. Probleme mari pune şi numărul mare al gospodăriilor

ANSV, Marian Avram, nu sunt la nivelul fermelor mari, ci la nivelul fermelor mici, care apar, dau un tun şi apoi dispar peste noapte. Probleme mari pune şi numărul mare al gospodăriilor individuale, 3,5 milioane, ceea ce face practic imposibil ca un medic veterinar să poată monitoriza zi şi noapte animalele din gospodărie. Legea spune că principala responsabilitate în cazul apariţiei unei boli revine proprietarului animalelor, care trebuie să ducă animalul la medic şi să anunţe apariţia bolii.

Peste o săptămână, liber la comerţ cu pui vii
Potrivit preşedintelui ANSV, în circa o săptămână începe relaxarea măsurilor restrictive privind transportul şi comerţul cu pui vii. Va fi interzis comerţul ambulant, iar comercializarea animalelor se va face numai în târguri autorizate şi prin puncte autorizate ale fermelor. Fermele vor trece şi ele printr-un proces de reautorizare, corelat cu noile schimbări legislative privind biosecuritatea. Marian Avram spune că începe un adevărat război pentru respectarea normelor sanitar-veterinare, în ciuda rezistenţei la schimbare care se manifestă deja. Cât priveşte învăţămintele care se trag în urma gripei aviare, acestea privesc responsabilitatea serviciilor sanitar-veterinare, dar coroborate cu cele ale autorităţilor locale. "E o problemă de gestionare şi este o percepţie falsă că medicul veterinar trebuie să facă totul", explică preşedintele ANSV, care recunoaşte că există un deficit mare de medici veterinari pregătiţi de a face faţă unor situaţii de criză. De altfel, probleme există şi la nivelul bugetului ANSV, care a angajat recent 880 de persoane, dar fără a primi şi banii pentru plata acestora. Astfel, agenţia şi-a consumat pe salarii bugetul pe întreg anul 2006, inclusiv banii pentru cheltuieli materiale, şi aşteaptă acum suplimentarea bugetului. "Ne-au dat oameni, dar nu şi fonduri", spune preşedintele ANSV. Agenţia are nevoie de încă 1.000 de oameni şi de o suplimentare a bugetului pe acest an cu 1.640 miliarde lei. "Circa 60% din aceşti bani încă nu-i vedem, căutăm soluţii plauzibile". În circa trei luni sunt aşteptate rezultatele unui audit care să vizeze reorganizarea Agenţiei, iar pentru gestionarea crizelor, pe baza experienţei olandeze în gestionarea gripei aviare, va fi creat la nivelul fiecărui judeţ un centru de prevenire a bolilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite