Doar o treime din casele distruse au fost refăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin de o treime din locuinţele gălăţene distruse de Siret anul trecut, în iulie, au fost reconstruite până în prezent. Mai mult, în unul din cinci cazuri nu s-a pus nici măcar temelia

Mai puţin de o treime din locuinţele gălăţene distruse de Siret anul trecut, în iulie, au fost reconstruite până în prezent. Mai mult, în unul din cinci cazuri nu s-a pus nici măcar temelia noilor case, deşi materialele de construcţii au fost livrate de mai bine de jumătatede an.
În noaptea de 12 spre 13 iulie 2005, angajaţii barajului de la Călimăneşti, ce regularizează debitul râului Siret, decideau să golească lacul de acumulare, susţinând că apa strânsă pune o presiune prea mare pe construcţia hidrotehnică. Unda de viitură formată atunci a provocat în Galaţi şi Vrancea pagube estimate la 2.000 miliarde de lei vechi. 28 de oameni au murit în ambele judeţe. În Galaţi, 902 case au fost complet distruse, iar alte 1.000 - avariate. Până în acest moment, doar 274 de case sunt refăcute, 154 neavând pusă nici măcar piatra de temelie. "Sunt două cauze mari pentru care nu au fost finalizate casele: unii şi-au vândut materialele de construcţie. Nu există o reglementare care să ne dea nouă un instrument să luăm vreo măsură împotriva celor care şi-au vândut materialele. Al doilea motiv este că sunt oameni care efectiv nu au resurse materiale să-şi ridice casele", ne-a declarat ieri Mihai Capra, prefectul judeţului Galaţi. Multe dintre casele refăcute sunt ridicate însă pe aceleaşi terenuri care au fost inundate anul trecut. "Dacă ar fi o undă de viitură comparabilă cu cea de anul trecut, în localitatea Cosmeşti, din păcate, rezultatele ar fi aceleaşi. Situaţia se va schimba abia din noiembrie, când este preconizat să fie finalizat un nou dig", ne-a mai spus Capra. În continuare, 24 de familii de gălăţeni sinistraţi trăiesc în locuinţele modulare acordate de guvern şi de Crucea Roşie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite