Pentru a treia oara, General Electric - la Transelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

22 milioane de dolari pentru modernizarea partii inteligente din 11 statii electrice

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice - Transelectrica - a semnat in prezenta reprezentantilor Ministerului Economiei si Comertului si ai Ambasadei SUA la Bucuresti un memorandum de intelegere cu compania General Electric Power Systems, pentru modernizarea sistemeor de protectie si de comanda-control pentru 11 statii electrice de 200/110 kV. Cele 11 statii electrice de transport care se vor moderniza sunt FAI, Targoviste, Turnu Magurele, Arefu, Stuparei, Raureni, Isalnita, Pestis, Hasdat, Cluj-Floresti, Baia Mare 3. Echipamentele existente, depasite moral si fizic, se vor inlocui cu unele de ultima generatie care vor permite teleconducerea statiilor de la un punct de dispecer. Proiectul "la cheie" consta in sisteme de comanda, control, protectie si masurare intr-o solutie computerizata, ierarhizata si distribuita, precum si in utilizarea terminalelor numerice universale de control si protectie de inalta tehnologie. Proiectul este corelat cu programul de realizare si punere in functiune a unor proiecte de investitii dezvoltate la nivelul companiei, cum ar fi realizarea sistemului EMS/SCADA si montarea retelei de fibra optica, ce vor conduce la cresterea substantiala a sigurantei in operare a SEN. Valoarea estimativa a proiectului este de circa 22 milioane de dolari. Finantarea acestuia se va realiza de Transelectrica printr-un credit pe termen lung, fara garantie guvernamentala sau bancara, General Electric obtinand acoperirea financiara de la Eximbank SUA. Transelectrica are angajat un program de investitii in valoare de 600 milioane de euro. O parte din investitiile incepute in 2002 si 2003 se vor finaliza in 2004, nivelul acestora ridicandu-se la 450 milioane de euro. Memorandumul reprezinta un angajament al partilor pentru identificarea in comun a solutiilor competitive tehnice, comerciale si de asigurare a finantarii pentru reabilitarea acestor noduri importante ale sistemului national de transport. El dezvolta relatiile de cooperare cu firma General Electric, valorificand cadrul de intelegere realizat intre Romania - Ministerul Economiei si Comertului si SUA - Department of Energy - DOE. Transelectrica are o experienta reusita in colaborarea cu General Electric in modernizarea sistemelor de protectie si de comanda-control pentru trei statii: Fantanele, Gheorgheni si Dumbrava, firma americana castigand proiectul la licitatie in august 2002. De asemenea, in luna octombrie 2003, Transelectrica a semnat un memorandum de intelegere cu General Electric pentru retehnologizarea statiei de 400 kV care deserveste centrala nucleara Cernavoda.
Jean Constantinescu, directorul general al Transelectrica
Statiile Transelectrica trebuie sa functioneze conform cerintelor UCTE
"Proiectul pe care Transelectrica il va dezvolta cu General Electric vizeaza, conform strategiei companiei, modernizarea partiala a sistemelor de protectie si comanda-control din unele statii care nu necesita inlocuirea completa a echipamentelor primare. Proiectul este complementar proiectelor de retehnologizare completa a 15 statii din nodurile-cheie ale Sistemului Energetic National. Programul de investitii in infrastructura de transport al energiei electrice si de conducere prin dispecer a SEN are ca scop cresterea gradului de siguranta in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor finali si indeplinirea standardelor de operare a SEN conform normelor UCTE. Totodata, aceste modernizari ne vor permite telecomandarea de la distanta a statiilor, realizandu-se un spor de productivitate semnificativ. Tehnologiile General Electric se afla in curs de aplicare la statiile Fantanele, Gheorgheni si Dumbrava, si pentru cele trei statii, precum si pentru acestea 11, contractele au fost castigate prin licitatie deschisa, la care au participat toti marii competitori, cu care Transelectrica are contracte semnate pentru o serie intreaga de proiecte. Insist pe ideea ca Transelectrica cere o foarte buna diversificare in cooperare si acoperirea programului de investitii, care, in prezent, se ridica la 600 milioane de dolari in programe angajante. Pana la sfarsitul anului 2004, compania va finaliza investitii in valoare de 450 milioane de dolari. Este momentul sa amintesc ca toti marii furnizori au participat la toate licitatiile Transelectrica. Este bine de stiut ca actualmente exista cinci-sase firme importante care sunt prezente nu numai in Romania, dar care domina intreaga piata internationala in acest domeniu. In domeniul tehnologiei de control si protectie, unde se prezinta o solutie integrata si computerizata, de ultima ora, Transelectrica a tinut cont atat de tehnologie si de pret, cat si de modul si de conditiile tehnice de implementare a proiectului care trebuie aplicat si mulat perfect la cele 11 statii, unde nu vom inlocui si echipamentul primar. La acestea, trebuie sa grefam solutiile de ultima ora - control - comanda - protectie, pe echipamente care nu au cea mai inalta performanta. Cu toate acestea, cele 11 statii ale Transelectrica trebuie sa functioneze indeplinind conditiile cerute de UCTE, sa fie telecomandate de la distanta si fara personal permanent. Insist pe ideea ca nu ne putem permite sa retehnologizam radical toate statiile, deoarece s-ar fi implicat investitii foarte mari. Totusi, prin modernizarile care vor fi realizate in colaborare cu General Electric va fi inlocuita partea inteligenta a statiilor. Pentru aceste modernizari, daca tinem cont de faptul ca General Electric a fost desemnata de catre Financial Times cea mai respectata companie din lume si Nr. 1 pentru calitate, etica si forta financiara, cred ca discutam cu partenerul potrivit."
Martin Ensell, director in cadrul General Electric
Romania - o piata de infrastructura energetica foarte dinamica
"Relatiile din trecut dintre GE si Transelectrica se pot caracteriza prin transparenta si deschidere, iar relatiile de afaceri pot fi considerate ca fiind impecabile. GE vine astazi in Romania cu tehnologii de ultima ora pentru controlul integral al statiilor. Este o tehnologie care poate sta in inima fiecarei statii si pe care o vom aduce la Transelectrica datorita viziunii si stradaniilor inginerilor din GE. Deja astfel de sisteme au fost furnizate in 2003 si se afla in curs de montare. Pentru proiectele in cele 11 statii, GE si-a oferit nu numai tehnologia, ci si serviciile de montare si de punere in functiune. Acesta este un proiect la cheie, iar GE va conta si pe alte ocazii de colaborare cu companii din intregul sistem energetic romanesc. Consideram ca Romania este o piata de infrastructura foarte dinamica, fapt pentru care GE va face eforturi de sustinere si dezvoltare a acesteia".
Jonathan Marks, atasatul comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti
"Vom sustine GE pentru a dobandi o finantare competitiva"
"Proiectul care va fi dezvoltat intre compania Transelectrica si GE este rezultatul acordului de cooperare in domeniul energetic semnat intre domnul Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, si domnul Abraham Spencer, secretarul de stat al SUA in domeniul energetic. Transelectrica si GE au fost primele companii care au pus in practica acest acord de cooperare in domeniul energetic. Speram ca vor urma si altele intre cele doua tari. Felicit Transelectrica pentru faptul ca si aceasta companie este partenerul serios si potrivit pentru GE. Recunosc faptul ca la GE s-a muncit foarte mult pentru castigarea increderii Ministerului Economiei si Comertului si a companiei Transelectrica. Sa speram ca vor mai fi si alte tranzactii. Cert este ca vom sustine eforturile depuse de GE pentru a dobandi o finantare competitiva si cu costuri cat mai mici".
Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului
Oportunitati pentru GE in intregul sector energetic
"Transelectrica este considerata compania-fanion a sectorului energetic. Prin caracteristicile sale - calitate, etica si baza financiara - se apropie de cele trei calitati ale GE. Pentru MEC, Transelectrica a reprezentat un obiectiv esential in perioada 2001-2004. Aceasta deoarece am considerat ca cel mai important deziderat il reprezinta securitatea si siguranta transportului in furnizarea cu energie electrica. In acest scop, obiectivul-cheie al companiei a fost asigurarea standardelor impuse de UCTE si aderarea la UCTE, deziderat atins in 8 mai 2003. Efortul investitional al Transelectrica pentru a-si ridica la nivelul european serviciile a fost de 120 milioane de euro. Pe langa toate acestea, Transelectrica a reusit sa-si creasca eficienta prin reducerea costurilor de exploatare si mentenanta. Practic, daca in 2000 a existat un program la un nivel de 913 miliarde lei, in 2003 s-a atins un nivel de cinci ori mai mare, respectiv 3.500 miliarde lei. Pentru a realiza cat de importanta este siguranta in functionare a SEN, este suficient sa ne reamintim perioada de criza cauzata de seceta din vara lui 2003. In ceea ce priveste GE, semnarea memorandumului pentru modernizarea celor 11 statii reprezinta, de fapt, al patrulea eveniment pentru sectorul energetic. In 2001 s-a semnat contractul pentru furnizarea si asigurarea asistentei pentru turbogeneratorul U2, unde se atinge o valoare a achizitiei pieselor de schimb de 4 milioane de dolari pe an. Apoi, GE a semnat contractul pentru cele trei statii, iar, in prezent, urmeaza alte 11 statii. Practic, prin contractele semnate cu GE, ne situam la investitii de 90 milioane de dolari, compania americana manifestandu-si intentia de a aborda proiecte la cheie si de a asigura si solutia de finantare a acestora. In acest sens, exista un interes pentru dezvoltarea cooperarii in ceea ce priveste modernizarea si retehnologizarea statiei de transformare de la Cernavoda, un proiect situat la circa 15 milioane de dolari, pentru care s-a semnat un memorandum. Un interes deosebit exista si pentru centrala hidroelectrica de la Lotru, dar si oportunitati in zona Termoelectrica".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite