Ce trebuie să ştiţi despre anestezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura are rolul de a relaxa sau adormi în timpul unei operaţii. Cum puteţi reduce riscurile de complicaţii atunci când urmează să fiţi supuşi unei intervenţii

Procedura are rolul de a relaxa sau adormi în timpul unei operaţii. Cum puteţi reduce riscurile de complicaţii atunci când urmează să fiţi supuşi unei intervenţii chirurgicale?

Anestezia locală se utilizează numai în procedurile minore, anestezicul injectându-se direct în zona asupra căreia se va interveni. Cea regională se aplică în jurul nervilor principali.

Ea include blocarea nervilor periferici, de obicei folosită pentru mâini, braţe, picioare sau faţă şi anestezia epidurală, în care anestezicul este dispersat în preajma măduvei spinării, suprimând durerea pe zone mai mari. Anestezia generală afectează creierul şi întregul corp.

Ea se face intravenos sau prin inspirare. Toate cele trei tipuri comportă unele riscuri. Stabilirea anesteziei se face în funcţie de istoricul stării de sănătate atât a pacientului, cât şi a familiei acestuia. De exemplu, doctorul vă va întreba dacă există cazuri de reacţii alergice în familie la anestezice sau medicamente.

De asemenea, sunt luate în considerare tipul intervenţiei şi rezultatele analizelor, cum ar fi testele de sânge sau o electrocardiogramă. Trebuie ştiut că efectele secundare majore nu sunt comune, mai ales dacă persoana care suportă anestezia are o stare generală de sănătate bună.

Totuşi, în funcţie de tipul de anestezie, de sănătatea pacientului şi de reacţia sa la medicamentele folosite, pot apărea unele probleme. Vârsta înaintată şi anumite afecţiuni precum problemele de inimă, circulaţie sau sistem nervos sunt factori care cresc riscul de complicaţii.

Fără mâncare şi băutură

Informându-vă asupra procedurii medicale şi a anesteziei, veţi înţelege mai bine instrucţiunile pe care le veţi primi de la doctori. Pregătirea include şi restricţii la mâncare şi băutură. În general, nu veţi avea voie să mâncaţi şi să beţi nimic cu şase ore, respectiv două ore înainte de anestezie. Pentru a primi anestezie, trebuie să vă daţi consimţământul. Este de datoria medicului să vă explice care sunt riscurile, beneficiile sau ce alte opţiuni aveţi.

Ce complicaţii pot să apară

Atunci când sunt folosite corect, anestezicele locale sunt sigure şi au puţine efecte secundare. În doze mari pot fi toxice dacă sunt absorbite în sânge şi afectează respiraţia, ritmul cardiac, presiunea sângelui şi alte funcţii ale corpului.

În cazul anesteziei regionale, complicaţiile apar la nivelul inimii sau al plămânilor. Există, de asemenea, risul de infecţie sau hematom (vânătaie) în locul în care se injectează anestezicul. În cazuri excepţionale, atunci când este afectat un nerv, apar amorţeala persistentă, slăbiciune sau chiar durere. Anestezia generală inhibă reflexele normale de înghiţire, tuse şi regurgitare care previn aspiraţia a diverse obiecte în tractul respirator (de exemplu, când conţinutul stomacului ajunge în plămâni).

Pentru a preveni riscul de aspiraţie, pe lângă faptul că i se interzice consumarea de alimente şi băuturi înainte de operaţie, pacientul este şi intubat. Inserţia şi detaşarea ulterioară a tubului respirator pot cauza spasme musculare în laringe sau bronhii. Anestezia generală poate avea însă şi riscuri grave precum afectarea ritmului inimii, ducând la stop cardiac. Moartea cauzată de anestezia generală survine rar (1 la 250.000) şi este de obicei legată de complicaţii ale operaţiei.

Recuperarea şi efectele secundare

Unele efecte ale anesteziei pot dura mai multe ore după intervenţie. Dacă aţi primit anestezie locală sau regională nu veţi avea control asupra muşchilor din zona cu pricina, care va fi încă amorţită. Alte efecte secundare includ greaţă şi senzaţie de vomă - în cele mai multe cazuri, acestea pot fi tratate şi nu durează mult sau scăderea temperaturii corpului (hipotermie). După o anestezie generală e posibil să simţiţi confuzie şi dezorientare. Aceste efecte sunt fireşti şi va dura o vreme până să dispară complet.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite