Ce trebuie să ştii la asigurarea casei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asigurarea unei case este mult mai importantă decât asigurarea unei maşini. Doar că, în timp ce peste 15% din autoturismele din România sunt asigurate facultativ, locuinţele sunt asigurate

Asigurarea unei case este mult mai importantă decât asigurarea unei maşini. Doar că, în timp ce peste 15% din autoturismele din România sunt asigurate facultativ, locuinţele sunt asigurate în proporţie de numai 5%. De ce nu îşi asigură românii casa? Poate pentru că poliţa de asigurare este considerată un produs prea scump în comparaţie cu nivelul redus al veniturilor, sau nu se cunosc beneficiile unei astfel de poliţe.

Preţul unei poliţe pentru o locuinţă evaluată la 100.000 de euro poate varia între 180 şi 400 de euro pe an, în funcţie de compania aleasă şi de tipul asigurării. Ce înseamnă de fapt să îţi asiguri casa?

Mai întâi, reprezentanţii companiei asigurătoare îţi vor evalua locuinţa. Există două criterii de evaluare, iar tu eşti cel care alegi varianta cea mai avantajoasă pentru tine. Primul este după "preţul de nou". În acest caz, în stabilirea sumei asigurate nu se va ţine cont de preţul zonei, ci doar de utilităţile şi îmbunătăţirile locuinţei respective.

Atenţie la riscurile acoperite!

Al doilea criteriu este cel "de zonă", unde evaluarea se face ţinând cont în primul rând de preţul zonei la zi. Se mai poate stabili suma asigurată şi după factura de achiziţionare a locuinţei, mai ales dacă este vorba de o casă nouă, la curte.

De obicei, majoritatea companiilor asigurătoare au trecute în poliţa de bază riscurile de incendiu, explozie, inundaţie sau trăsnet. Riscul de cutremur este de regulă franşizat cu un procent de 2%. Franşiza este acel cuantum din suma asigurată pe care îl vei suporta tu, în cazul producerii unui cutremur. La aceste riscuri trecute în poliţa de bază, clientul mai poate adăuga şi altele (ex. spargerea locuinţei), pentru acest lucru plătind o sumă de bani în plus la rata anuală.

În cazul caselor de vacanţă construite din lemn sau doar mansardate cu acest material, asigurătorii sunt mai scumpi când vine vorba de a acoperi riscul pentru incendiu. Există şi companii care refuză să asigure astfel de case. Situaţia este similară şi în cazul caselor fără un drum de acces pentru pompieri (ex. unele case de vacanţă).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite