Ce trebuie să ştim despre pensiile private obligatorii şi facultative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reforma pensiilor e gata să înceapă, atât din punct de vedere al companiilor, cât şi al participanţilor Deşi lumea a început să audă despre pilonul II şi III de pensii administrate

Reforma pensiilor e gata să înceapă, atât din punct de vedere al companiilor, cât şi al participanţilor

Deşi lumea a început să audă despre pilonul II şi III de pensii administrate privat, sistemul este încă necunoscut şi neclar pentru viitorii participanţi. Cotidianul "Adevărul" îşi propune să vă ghideze prin sistemul pensiilor, aşa cum este el prevăzut de legea în vigoare.

Pensia publică, aşa-zisul pilon I, va rămâne încă în vigoare până la noi ordine. Prin urmare, şi statul va avea o mică contribuţie la pensia fiecărui individ atunci când va împlini 60 sau 65 de ani. Din contribuţia de 9,5% care se ducea la pensia publică, 2% se vor duce, începând din ianuarie 2008, la un fond de pensii administrat privat.

Această contribuţie, de 2%, reprezintă pilonul II. Aderarea la o companie sau alta care administrează fonduri de pensii se va face în intervalul august - noiembrie. Cota de contribuţie se majorează la 6%, în termen de opt ani de la începerea funcţionării, cu o creştere de 0,5 puncte procentuale pe an, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an.

Pentru pilonul III, adică o componentă de pensie facultativă, pot contribui, pe bază de opţiune, toţi cei care obţin venituri de natură salarială (fără să fie neapărat angajaţi în sensul clasic al cuvântului) şi au o vârstă de maximum 52,5 ani, care să le permită să cotizeze cel puţin 90 de luni până la vârsta de 60 de ani, conform legii.

Contribuţia lunară nu poate să depăşească 15% din veniturile lunare brute. Pensiile facultative beneficiază şi de un stimulent - deduceri fiscale, în limita a 200 de euro pe an atât pentru angajat, cât şi pentru angajator, la calculul impozitului pe venit, respectiv profit. Pensiile facultative vor lăsa atât administratorilor fondurilor de pensii, cât şi viitorilor clienţi cea mai mare libertate. Opţiunile pentru pensii facultative vor fi multiple, fiecare administrator având voie să gestioneze mai multe fonduri, cu profiluri de risc diferite, la fel ca fondurile mutuale.

Ce trebuie să ştiţi despre pilonul II

O pensie administrată privat, aşa cum se întâmplă pe pilonul II, este suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de pensia furnizată de sistemul public, care se obţine din transferul lunar al unei părţi din contribuţia de asigurări sociale (CAS), plătită în sistemul public de pensii, la un fond de pensii administrat privat. Participanţii sunt, în mod obligatoriu: angajaţii cu vârsta de până în 35 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii (Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare), trebuie să adere la un fond de pensii administrat privat.

În mod opţional: angajaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii, pot opta să adere la un fond de pensii. O persoană nu poate fi participant, în acelaşi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat . De asemenea, nu se poate retrage din sistem.

Condiţii de transfer de la un fond la altul

Participanţii la sistem se pot transfera, dar trebuie să înştiinţeze (o notificare scrisă) administratorul fondului anterior de pensii şi să îi transmită o copie a actului de aderare la noul fond. Calitatea de participant la vechiul fond de pensii încetează la data la care se realizează transferul, iar calitatea de participant la noul fond de pensii începe la aceeaşi dată. Se transferă activul personal net existent în contul participantului la data solicitării transferului, diminuat cu penalitatea de transfer, dacă se percepe această penalitate.

Penalităţi:

Dacă transferul la un nou fond se realizează mai devreme de doi ani de la data aderării la fondul anterior, administratorul acestui fond poate percepe penalităţi de transfer de 5% din sumă. După doi ani de la data aderării la fondul anterior, administratorul fondului de pensii care transferă activul personal al participantului nu va percepe penalităţi de transfer.

Ce este activul personal?

Este suma acumulată în contul tău individual, egală cu numărul de unităţi de fond pe care le deţii la acel fond, înmulţite cu valoarea la zi a unei unităţi de fond. Tu eşti proprietarul activului personal din contul tău. Activul personal nu poate: face obiectul unei executări silite sau al unei tranzacţii; fie cesionat sau gajat. Valoarea unităţii de fond este raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumită dată şi numărul total de unităţi ale fondului la aceeaşi dată. Activul net total al fondului de pensii administrat privat este valoarea care se obţine prin deducerea valorii obligaţiilor fondului din valoarea activelor acestuia la acea dată. Valoarea activelor nete şi valoarea unităţii de fond ale unui fond de pensii se calculează atât de către administrator, cât şi de către depozitar în fiecare zi lucrătoare şi se comunică CSSPP în aceeaşi zi.

Ce trebuie să ştim despre un fond de pensii administrat privat?

Trebuie să aibă minimum 50.000 de participanţi, într-o perioadă de trei ani de la data constituirii fondului. Trebuie să conţină obligatoriu denumirea "fond de pensii private" pentru a nu induce în eroare participanţii. Un fond de pensii nu poate fi declarat în stare de faliment. Comisioanele de administrare încasate de la participanţii la acel fond; penalităţile de transfer în cazul în care transferul participanţilor are loc mai devreme de doi ani de la data aderării la fondul precedent. Administratorul utilizează aceeaşi metodă de calcul şi de percepere a comisioanelor pentru toţi participanţii la acelaşi fond de pensii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite