Ce trebuie sa stie copiii si parintii lor despre siguranta produselor alimentare
0Infectiile cu Salmonella sunt printre cele mai raspandite boli infectioase comune atat omului, cat si animalului si sunt mai frecvente la copii. Toxiinfectia cu Salmonella debuteaza brusc, iar
Infectiile cu Salmonella sunt printre cele mai raspandite boli infectioase comune atat omului, cat si animalului si sunt mai frecvente la copii. Toxiinfectia cu Salmonella debuteaza brusc, iar evolutia bolii depinde de gravitatea formelor clinice. Intr-o forma hipertoxica, moartea poate surveni in 24 de ore. Tocmai de aceea, atat parintii, cat si copiii trebuie sa stie cum sa se fereasca de astfel de infectii. Una dintre conditiile principale este igiena: spalatul pe maini cu apa calda si sapun este absolut obligatoriu inainte si dupa masa, dupa joaca, dupa ce s-a pus mana pe un animal, dupa folosirea batistei sau a toaletei, dupa pieptanat sau incaltat si dupa ce se duce gunoiul.
Cititi cu atentie eticheta produsului!
Eticheta produsului trebuie sa cuprinda: ce contine produsul, inclusiv aditivii alimentari, cat cantareste, termenul de valabilitate, producatorul si instructiuni pentru utilizare si pastrare. Nu cumparati si nu consumati produsele daca termenul de valabilitate a fost depasit. Fiti atenti la ambalaj! Acesta trebuie sa fie intact, fara crapaturi sau alte defecte.
Pastrati alimentele in locurile indicate de producator!
La cumparaturi, puneti produsele din carne in plase separate de celelalte produse alimentare. Aveti grija sa depozitati produsele imediat ce ati ajuns acasa in frigider sau in locuri racoroase, uscate si curate, dupa cum sunt indicatiile de pe eticheta.
Nu reincalziti mancarea mai mult de o data!
In primul rand, inainte de a prepara mancarea, spalati-va pe maini. Pentru a evita riscul de imbolnavire, alimentele se pregatesc separat. Carnea cruda nu trebuie sa vina in contact cu mancarurile gatite, lactatele, fructele sau legumele. In plus, toate vasele si tacamurile pe care le folositi trebuie sa fie curate. Cel mai bine este sa le spalati imediat dupa ce le-ati folosit. Fiecare produs trebuie servit la temperatura sa optima. Bacteriile nu se vor inmulti daca mancarea gatita este incalzita la temperaturi peste 60 de grade Celsius sau pastrata sub patru grade Celsius. Mancarea gatita se pastreaza acoperita sau ambalata si nu trebuie reincalzita decat cel mult o data dupa prepararea ei. Dupa ce s-a racit, puneti mancarea la frigider, dar aveti grija sa nu o lasati mai mult de doua ore la temperatura camerei.