"Nu trebuie să vă faceţi griji pentru aderare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

aderare. În timp ce premierul Călin Popescu Tăriceanu a încercat să îndulcească tonul, spunând că "nu este încă decis ca România să aibă parte de o monitorizare după aderare, Băsescu a

aderare. În timp ce premierul Călin Popescu Tăriceanu a încercat să îndulcească tonul, spunând că "nu este încă decis ca România să aibă parte de o monitorizare după aderare, Băsescu a admis că la nivelul Comisiei Europene se discută despre această posibilitate. "Pe noi nu ne deranjează această monitorizare postaderare", a spus Băsescu. "Nu putem să avem pretenţii ca, după 15 ani în care nu am fost credibili, să devenim credibili dintr-odată", a explicat preşedintele. Băsescu a dat ca exemplu pentru această supraveghere postaderare conturată în cadrul CE monitorizarea luptei anticorupţie. Tăriceanu şi Băsescu, care au făcut la summitul european de primăvară, când împreună, când separat, lobby României, s-au interesat de stadiul ratificării Tratatului de aderare a României în parlamentul francez şi în cel german.
Preşedintele Jacques Chirac le-a reconfirmat premierului şi preşedintelui român că Franţa susţine integrarea României, dar că trebuie să ţină cont şi de "climatul" din ţara sa. şi cancelarul Angela Merkel le-a repetat lui Băsescu şi Tăriceanu că Bundestagul aşteaptă şi el verdictul comisarilor europeni din 17 mai. Preşedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a invocat aceeaşi aşteptare a raportului din mai, care va duce la o decizie privind data aderării României la UE. Borrell a declarat pentru Adevărul că "România nu trebuie să-şi facă griji în privinţa aderării". "Nici fondurile comunitare alocate României şi Bulgariei nu vor avea de suferit în urma negocierilor bugetului UE în Parlamentul European", a asigurat preşedintele PE. Deşi oficial România se bucură de susţinere, cel puţin la nivel declarativ, numeroşi demnitari europeni care admit că aderarea României este un lucru deja hotărât spun că "România nu va fi primită cu aplauze în UE".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite