In strainatate dai mai putin pe cazare, dar scoti din buzunar de trei ori mai multi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Sustine Dragos Raducan, de la Federatia Patronatelor din Turism, care pregateste programul "Romani in Romania"

Plaje mai bune, hoteluri modernizate, circuite pentru romani in Romania, dar si preturi mai mari, cam asa se va prezenta turismul intern anul acesta. Despre cum va fi la mare si la munte in 2005 ne-a spus Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
- Cum vor fi preturile anul acesta?
- Vor fi preturile de anul trecut, corelate cu rata inflatiei. Deci, va fi o crestere de 5-7 la suta in valoare absoluta in lei, atat la cazare, cat si la masa.
- Ce se intampla cu litoralul? Vom avea unde sa facem plaja anul acesta?
- Rezilierea contractelor de pe litoral a fost o problema prost inteleasa. De fapt, pe litoral avem de-a face doar cu rezilierea contractelor de curatenie a plajelor. Cei care au avut plaje concesionate pentru aceasta activitate au depasit cadrul contractului si au construit baruri, buticuri, chiar restaurante, cu toate ca legea prevede ca nu se poate face nici un fel de constructie permanenta. in ceea ce priveste impartirea plajelor de catre hoteluri, s-a format o comisie din care facem si noi parte. E normal ca un turist cazat la hotel sa aiba si un loc unde sa stea la soare, tour-operatorul asigurandu-i echipamentul necesar. Ajunsesem in situatia in care nu mai exista nici un colt de plaja pentru care sa nu platesti, iar costurile erau exagerat de mari. Evident ca in urma acestei impartiri vor aparea nemultumiri din partea hotelierilor, dar niciodata nu poti sa-i impaci pe toti.
- Decizia aceasta nu a fost luata prea tarziu? Mai este mai putin de o luna pana cand incepe sezonul.
- Aceasta decizie nu va compromite sub nici o forma sezonul. Este o exagerare, pentru ca nu are cum sa influenteze sezonul estival curatenia plajelor. in fiecare an, cand nu exista un subiect care sa denigreze litoralul, se cauta unul. in alti ani am avut pete de petrol, in altii cai morti, invazii de lacuste si gargarite. in fiecare an avem ceva negativ pe litoralul romanesc, pentru a se putea vinde destinatiile externe.
- Cum se va face turism in Romania anul acesta?
- Litoralul va tine, ca de obicei, capul de afis si speram sa ofere niste surprize placute. Avem mai multe hoteluri modernizate, in special in partea de sud. De asemenea, Valea Prahovei, turismul rural, zona Sibiului raman destinatii cautate. Va creste afluxul de turisti spre partea de nord a tarii, Maramures si Bucovina. Cu siguranta vom avea mai multi turisti straini. Nu pot sa precizez in ce masura, dar anul trecut au fost cu 20 la suta mai multi. Faptul ca suntem o tara sigura, ca exista o stabilitate economica si politica, face din Romania o destinatie atragatoare. Acestea sunt elemente care nu tin de turism, dar il influenteaza in mod favorabil.
- Suntem competitivi ca preturi?
- Pe unele segmente suntem, pe altele nu. Este inca o perioada neclara. Planurile de afaceri nu sunt bine puse la punct, dar in doi ani vom avea anumite destinatii unde nu vom avea competitori. Se incearca acum deschiderea turismului de nisa. in ceea ce priveste turismul balneo, mai trebuie facute investitii, in primul rand in marketingul si managementul statiunilor. Ele sunt bine dotate, factorul natural de cura este bun, dar mai avem de lucrat la mentalitatea oamenilor, dar si la infrastructura, care depaseste domeniul turismului.
- Cat castiga Romania din turism?
- La ora actuala, in Romania, statisticile arata o cifra intre 2,8 si 4 la suta din PIB. Noi vrem sa ajungem la 10 la suta din PIB, adica in jur de 5 miliarde de euro pe an. in 2004, au fost 600 milioane de euro din turismul de intrari si in jur de 400 de milioane din cel intern. Ceea ce ne intereseaza pe noi, ca Federatie, este cresterea circulatiei interne. Cele mai multe tari dezvoltate pe asta se bazeaza. Este un mit ca o vacanta in strainatate costa mai putin decat una in tara. Sa zicem ca acolo cazarea costa 10 euro pe noapte si aici 30 de euro, dar cheltuielile suplimentare te fac sa scoti din buzunar de trei ori mai mult. Ceea ce se vede e reclama, ceea ce noi nu prea reusim sa facem.
- Si cum vreti sa-i tineti pe romani in tara?
- Vrem sa dam drumul la niste circuite numite "Romani in Romania", pentru ca asa ceva nu s-a mai facut de mult. Chiar mi-e dor de un circuit al manastirilor din Nordul Moldovei, de un circuit al Olteniei sau de unul al Transilvaniei si al oraselor medievale, facut cu romani. De 15 ani nu am mai vazut asa ceva si avem in plan sa dam drumul acestui proiect. Avem stilul sa spunem ca in alte locuri este mai bine. E adevarat ca unele destinatii sunt mai bune, dar si in Romania avem ce vedea si ne putem simti bine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite