Faţa mai puţin cunoscută a staţiunii Moneasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potenţialul turistic al localităţii arădene Moneasa este unul de excepţie, staţiunea turistică balneoclimaterică cu acelaşi nume fiind, de zeci de ani, principalul obiectiv turistic al

Potenţialul turistic al localităţii arădene Moneasa este unul de excepţie, staţiunea turistică balneoclimaterică cu acelaşi nume fiind, de zeci de ani, principalul obiectiv turistic al judeţului.

Puţini sunt însă cei care cunosc o altă faţă a staţiunii, cea agreată, în special, de drumeţii cu rucsacul în spate pentru care aerul curat, relieful sălbatic şi cărările de munte reprezintă, întotdeauna, o tentaţie. Terenul pe care este situată rezervaţia se află pe raza comunei Moneasa din judeţul Arad, în districtul munţilor Codru Moma, la graniţa cu judeţul Bihor.

Principala cale de acces este drumul Arad - Sebiş - Moneasa, pe drumul judeţean, la 100 de kilometri de municipiu, iar de aici pe drum forestier până la limita cu judeţul Bihor, în apropiere de localitatea Vaşcău. Mai există o serie de drumuri forestiere care permit o bună accesibilitate, cum ar fi drumul spre Vârful Izoi, Ruja, Şipot, Vladu, Bârlogelu, Valea Lungă, Creţu, Zelea Neagră, Finuri.

Odată ajunşi în rezervaţie, turiştii fac cunoştinţă cu Peştera "Valea Morii", rezervaţie naturală de interes naţional, peştera "Liliecilor", cascada "Boroaia", vârful "Momuţa" şi ruinele cuptorului de topit fier, care completează lista obiectivelor turistice ce nu trebuie ocolite. Totodată, Cariera de piatră de la Moneasa este remarcabilă prin metodele moderne de exploatare a rocii şi prin calitatea acesteia, dar mai ales pentru peisajul impresionant pe care îl oferă marele front în trepte. În baza frontului se exploatează marmura neagră, iar deasupra, marmura roşie.

La est de Moneasa se află colonia Jumelţ şi cuptorul pentru topit fier, înalt de circa 10 metri şi construit la mijlocul secolului al XIX-lea, din piatră de granit cu căptuşeală de cărămidă în interior. Se mai văd şi astăzi orificiile pentru alimentarea focului şi scurgerea fontei, respectiv pentru răcire. Acest cuptor este un important vestigiu al intensei activităţi de prelucrare a fierului care se practica în sectorul Sebiş-Moneasa, în secolele XVII-XIX.

Pe timp de vară, atracţia turistică principală o reprezintă lacul cu nuferi termali, turiştii având liber la plimbările cu barca. Totodată, în zonă se întâlnesc calcare triasice în alternanţă cu cele jurasice în care au fost generate forme ero şi endocarstice specifice. Turiştii mai rămân impresionaţi de un bogat înveliş de vegetaţie alcătuit din păduri de foioase, care adăpostesc o faună variată şi creează un microclimat puternic ionizat cu influenţe pozitive asupra sănătăţii. (Paula Bulzan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite