Cele mai optimiste previziuni indică o stagnare a numărului de turişti pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În schimb, cererea imensă pentru Bulgaria a dus la epuizarea biletelor Sezonul estival 2007 se anunţă promiţător pentru operatorii de turism care au inclus în oferta lor pachete

În schimb, cererea imensă pentru Bulgaria a dus la epuizarea biletelor

Sezonul estival 2007 se anunţă promiţător pentru operatorii de turism care au inclus în oferta lor pachete turistice pentru destinaţii externe. Şi nu neapărat exotice, aşa cum este cazul Bulgariei, pentru al cărei litoral cu greu se mai găsesc locuri pentru perioada de vară. Destinaţia Bulgaria va atrage de trei ori mai mulţi români în 2007, Tunisia şi Malta, cu 30%. Pentru litoralul românesc, estimările sunt pesimiste.

Bulgaria este indicată de toţi reprezentanţii agenţiilor de turism ca fiind destinaţia care va înregistra cea mai importantă majorare a numărului oaspeţilor români. Cererea a fost şi este atât de mare, încât operatorii autohtoni atrag atenţia că este posibil să se repete situaţia de la finele sezonului estival de anul trecut, când unii dintre turiştii români cazaţi în staţiunile bulgăreşti s-au trezit că sunt cazaţi mai mulţi pe aceleaşi locuri. Cert este că cererea, cu mult peste aşteptările iniţiale ale operatorilor din turism, a dus la epuizarea biletelor pentru concediul de vară. "Pachetele de servicii pentru staţiunile bulgăreşti s-au cam epuizat, mai avem câteva locuri pentru vacanţa de 1 mai", a declarat, pentru Adevărul, Liviu Cristea, general manager la agenţia Alltur. Acesta spune că staţiunile româneşti de la Marea Neagră se vând destul de prost în acest moment. Astfel încât previziunile privind numărul clienţilor nu prea au o bază solidă în realitate pentru a fi optimiste. "Este vizibil un recul al cererii pentru staţiunile româneşti, în principal din cauza competiţiei venite din partea litoralului bulgăresc", declara Nicolae Dărlă, director la OltexTur. La rândul său, Alin Burcea, manager la agenţia Paralela 45, este de părere că cererea pentru litoralul autohton se va menţine la acelaşi nivel cu cel de anul trecut, cu condiţia promovării mai susţinute şi a inexistenţei unor fenomene negative, de genul gripei aviare sau a inundaţiilor. "Pentru litoralul nostru cererea va stagna, dacă vor fi acţiuni de promovare din partea Autorităţii pentru Turism şi nu vor fi evenimente precum gripa aviară", estimează oficialul Paralela 45. Acesta spune că cererea mare pentru Bulgaria a "muşcat" şi din afacerile hotelierilor greci, staţiuni precum Paralia Caterini, foarte populară în ultimii ani printre români, fiind pe jumătate goală în aceste zile.

În 2007, cu 10% mai mulţi turişti români în Grecia

Totuşi, pentru Grecia, per ansamblu, se estimează o majorare a numărului de clienţi români cu circa 10% faţă de anul trecut, după cum estimează Ciprian Enea, consultant la www.bestturism.ro. De majorări ale numărului de vizitatori români se vor bucura şi hotelierii din Tunisia. Spre această destinaţie vor pleca, potrivit lui Gheorghe Stoian, general manager la Tunisiana Travel, cu 30% mai mulţi români ca anul trecut, previziune bazată în principal pe ofertele foarte avantajoase de preţ. Menţinerea tarifelor la nivelul de anul trecut, precum şi introducerea unor noi curse charter sunt motivele principale pentru care se estimeaza o creştere cu circa 30% a românilor care vor vizita Malta în acest an, declară Mark Neville Farrugia, director general la Malta Travel. Creşteri sunt aşteptate şi pentru Spania, cu atât mai mult cu cât au fost introduse noi curse charter pentru destinaţii precum Allicante, pe Costa Blanca, după declară Mircea Vladu, director la Prestige Tours. Turcia va râmâne şi în 2007 în topul preferinţelor românilor, operatorii aşteptându-se la o majorare a numărului de clienţi cu peste 25%, după cum declara Suleiman Selciuc, director la Alibaba Tour. Acesta anunţă că vor zbura în fiecare zi curse charter către staţiunile turceşti, fiind căutate în special pachetele all-inclusive, până la categoria cinci stele inclusiv.

Pe de altă parte, hotelierii autohtoni de pe litoral încearcă să se regrupeze, anunţând menţinerea tarifelor la aceleaşi nivele ca în sezonul trecut şi încercând să atragă mai mulţi clienţi la începutul sezonului, deschizând mai repede hotelurile decât în trecut. În lipsa unei infrastructuri de agrement moderne a staţiunilor autohtone de la Marea Neagră, unele agenţii de turism au creat programe de petrecere a timpului liber, ca alternativă la o eventuală vreme neprielnică plajei. Aceste programe oferă posibilitatea efectuării de excursii la obiective istorice din municipiul Constanţa şi din toata Dobrogea, anunţând că plecările sunt garantate.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite