Cand ma arunc in gol, ma simt liber si puternic, spune un impatimit al bunjee-jumping-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima data trebuie sa te cateri pe o macara sau pe o instalatie foarte inalta de pana la 150 de metri. Te legi de o coarda elastica, spui o rugaciune, daca ti-e frica, si te arunci in gol, cu capul in

Prima data trebuie sa te cateri pe o macara sau pe o instalatie foarte inalta de pana la 150 de metri. Te legi de o coarda elastica, spui o rugaciune, daca ti-e frica, si te arunci in gol, cu capul in jos. Nu e o metoda de sinucidere, ci este un sport extrem: bunjee-jumping. Desi bunjee nu este foarte popular in Romania, se gasesc destui tineri dornici de adrenalina care sa-l practice. In acest sens am stat de vorba cu Dan, unul dintre pionierii acestui sport la noi in tara.
- Cum de ti-a venit ideea sa te arunci in cap?
- In 1998 a aparut si la noi bunjee-jumping-ul. Un fost alpinist a cumparat primele corzi si a facut reclama in Herastrau. A facut o instalatie pe o macara si puteai sari gratis, de la 60 de metri. S-a intamplat sa fiu si eu pe acolo sa casc gura si am vrut sa sar. Nu mi-a trebuit decat o singura data, pentru ca mi-a intrat in sange si acum nu mai pot trai fara adrenalina.
- Ce simti in momentul in care te arunci in gol?
- Clipa cea mai importanta este aceea in care coarda este intinsa la maxim si te smuceste inapoi in sus. Atunci simt ca traiesc, ma simt liber si intr-adevar puternic. Dupa ce iti revii din transa, ai vrea sa mai sari o data, si inc-o data si nu te mai poti opri. Nu exista om care sa spuna ca nu-i este frica. Frica o simt pana in maduva oaselor de fiecare data, dar tocmai acea senzatie ma face fericit.
- Ce riscuri exista in acest sport?
- Practic, nu exista riscuri. Teoretic, insa, s-ar putea rupe coarda, este singurul lucru grav ce s-ar putea petrece. Cu o coarda nu ai voie sa faci mai mult de 300 de salturi. La noi in tara nu se gasesc in comert corzi de bunjee, toate fiind aduse din Franta. Francezii nu iti livreaza o alta coarda decat in momentul in care primesc capetele celei uzate, asa ca nu risca nimeni sa o foloseasca de mai mult de 300 de ori. S-au mai intamplat si mici accidente, dar asta din cauza ca cei care s-au aruncat au stat foarte incordati. In momentul in care coarda te smuceste inapoi, daca esti incordat, e riscul sa iti luxezi o glezna sau sa faci o ruptura musculara.
- Unde se face bunjee in Romania?
- Cel mai cunoscut loc de bunjee de la noi este la Predeal, undeva pe langa "Trei Brazi". Acolo este cea mai inalta instalatie de bunjee din Europa, are 150 de metri. Instalatia este facuta intre doi pereti de stanca si peisajul este nemaipomenit. Este destul de scump sa incerci, dar vei fi asistat de profesionisti si se iau toate masurile de siguranta.
Pretul este in jur de 100 de dolari, dar in banii astia intra mai multe servicii. Poti face alpinism pentru incepatori, pe un perete abrupt cu piroane, sau poti cobori in gol, cu viteza, fiind legat de doi scripeti. Senzatia este unica si, o data ce ai incercat, vei reveni cu siguranta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite