Cea mai buna partie romaneasca e Sorica, din Azuga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- sustine profesorul Ion Neagu, cel mai titrat monitor de schi de pe Valea Prahovei

Profesorul Ion Neagu (50 de ani), unul dintre cei mai buni monitori de schi de pe Valea Prahovei, ne ofera cateva detalii despre conditiile in care se practica acest sport in Romania.
- E adevarat ca e mai scump un sejur de schi la noi decat in strainatate?
- Da, e adevarat. E simplu sa faceti un calcul. In Austria, ca sa mergi cu un grup, pentru o saptamana, platesti 350 euro de persoana, cu totul inclus. La noi, doar cazarea costa atat.
- Care ar fi, totusi, cea mai buna partie?
- Cea mai buna partie este Sorica, din Azuga. Are o lungime de 3.200 de metri, ceea ce e binisor. Nu e nici foarte aglomerata si e potrivita atat pentru cei care vor sa invete, cat si pentru "profesionisti".
- Da, dar la Azuga nu te vede nimeni. Lumea buna merge la Predeal sau in Poiana.
- Adevaratii schiori nu au asemenea repere. Din pacate, ei sunt tot mai putini. Nu e rea nici partia de la Sinaia, dar acolo sunt mijloace slabe de urcare. Accesul pana la cotele 1500 si 2000 e destul de greoi. Trebuie sa schimbi doua telecabine la care stai cate doua, trei ore. O trasatura comuna a tuturor partiilor de la noi este ca sunt foarte mici si neingrijite. O partie functionala trebuie sa fie ca in palma. La Predeal, alaltaieri, partia era plina de hopuri si zapada nu era amenajata cum trebuie. Lipsesc, de asemenea, gardurile si plasele de protectie in locurile periculoase. Salvamontistii si jandarmii trebuie sa stea in permanenta pe partie si sa atraga atentia schiorilor asupra locurilor periculoase. Sunt destule accidente, fiindca majoritatea partiilor de la noi au un grad mare de dificultate, ori 80 la suta din schiorii romani au un nivel mediu de pregatire sau sunt incepatori. Deci, nu prea sunt conditii, de aceea hotelierii nici nu pot include in pachetul de servicii schi-ul.
- Straini vedeti pe partiile patriei?
- Strainii care vin la noi sunt rusi, ucraineni si moldoveni. Vin aici si invata ca sa poata merge prin alte parti.
- Vreau sa invat sa schiez, cat ma costa?
- Pe Valea Prahovei, media este de 10 euro pe ora. La grupuri de cate 3 persoane, se fac reduceri de 250.000 lei pentru fiecare. Din experienta mea, un curs de lectii de schi trebuie sa dureze 5 zile si se fac sedinte de cate doua ore pe zi. Dupa aceea, schiorul respectiv poate aborda orice tip de partie. Evident ca experienta intervine pe parcurs, iar dotarea fizica se probeaza si ea in timp. Intrebarea este cat si daca te tin picioarele.
- Echipamentul, transportul pe partie sau inchirierea de echipament, daca nu ai, cat mai costa?
- O pereche de schiuri noi, cu legaturi cu tot, costa in jur de 400 euro. Betele sunt 50, bocancii 200. Un costum de firma e de la 200 euro in sus. Caciula, ochelarii, manusile sunt si ele, in total, cel putin 400 euro. Aceste preturi sunt valabile insa pentru lucrurile de calitate.
- Care sunt cele mai bune schiuri?
- Cele cu care te simti cel mai bine. Nu exista o firma despre care sa poti spune "este cea mai tare!". Daca ar fi asa, toti schiorii, campionii si-ar lua numai din acelea. Esential este cum te simti intr-o pereche de schiuri sau bocanci.
- Am ajuns, deci, la peste 1.000 euro. Cam mult...
- Nu e un sport ieftin, mai ales la inceput. Dupa ce ti-ai achizitionat echipament si ai invatat, e mai simplu. Te mai costa doar transportul pe cablu, care variaza. Se practica sistemul cu cartele. La Predeal, 10 puncte pentru un adult costa 320.000. La fiecare urcare consumi 1 punct, iar pe noul telescaun, 2 puncte. La fel e si in Poiana, dar acolo nu se justifica pretul, mai ales ca partia de la Bradul e pentru incepatori. La inchirire, un echipament complet face 250.000 - 300.000 lei /zi.
- Sunt cautati monitorii ?
- Nu prea. Am impresia ca pretul ii sperie pe oameni. Zilele trecute am intalnit doi tineri care se chinuiau singuri. Erau incepatori. I-am intrebat de ce nu-si iau monitor. Mi-au raspuns ca e scump si nu-si permit. Si au dreptate. Eu consider ca e scump pentru Romania. Cand esti profesor, te adresezi si celor cu bani, si celor fara. E inechitabil sa il taxezi pe unul avut la fel ca pe un amarat. In plus, intr-o ora nici nu prea ai ce sa-l inveti pe om. Daca il iei de la zero, mai intai trebuie sa-l inveti sa cada, sa se ridice, sa deprinda manevrabilitatea schiului pe loc drept. Cu astea i s-a terminat ora. Elevul se duce acasa si constata ca n-a invatat nimic. Astfel se descurajeaza. Abia de la cea de-a doua sedinta incepi sa-l inveti pozitia, plugul, oprirea din plug, virajul stanga-dreapta, din plug. Adica baza schiatului. E nevoie de exercitiu. La unii poate dura o ora, la altii 3 ore.
- Intre ce varste se poate invata schiul?
- Pana la 80 de ani, daca te tin curelele. Eu predau si copiilor de 3 ani, si adultilor de 50 de ani.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite