Zeci de milioane de euro, investite în staţiunile din sudul litoralului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agrementul rămâne punctul slab al zonei, perspective de îmbunătăţire fiind pentru 2008

Zona de sud a litoralului, rămasă mult în urma staţiunii Mamaia, începe să se dezmorţească în ceea ce priveşte investiţiile private în unităţile de cazare. Cu toate acestea, infrastructura de agrement continuă să fie deficitară. Primarul Mangaliei promite mai multe posibilităţi de distracţie pentru sezonul 2008, când vor fi finalizate primele etape ale unor proiecte demarate deja, printre care şi reabilitarea portului turistic Mangalia.

Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere "Marea Neagră", care reuneşte investitori din staţiunile din sudul litoralului, a declarat pentru "Adevărul" că se aşteaptă la un sezon bun, în pofida concurenţei necruţătoare a bulgarilor. "Avem foarte multe solicitări, mai ales că tour-operatori din străinătate au devenit foarte interesaţi de oferta noastră. Companii din Franţa şi Finlanda, de exemplu, fac tatonări pentru crearea de cluburi exclusiviste", spune Constantinescu. De altfel, circa 18% din totalul turiştilor din staţiunile sudice ale litoralului vor fi străini (inclusiv din statele ex-sovietice), apreciază Ciprian Constantinescu.

Unul dintre motivele de optimism pentru sezonul 2007 este legat de investiţiile importante efectuate în infrastructură în acest an. "Pe lângă hotelurile noi şi lucrările de modernizare, se construiesc foarte multe piscine. Acesta înseamnă că investitorii se mişcă în zona corectă, după presiunea concurenţei", mai spune reprezentatul Patronatului Marea Neagră. Acesta declară că a investit două milioane de lei (peste 600.000 de euro) în hotelurile Delta şi California pentru conformarea la reglementările europene privind principiile Hazard Analysis and Critical Control Points - analiza riscurilor şi puncte critice de control (HACCP). Acesta este un sistem preventiv de control referitor la siguranţa produselor alimentare, aplicabil tuturor sectoarelor producătoare de alimente şi băuturi, precum şi serviciilor de alimentaţie publică, respectiv a restaurantelor şi hotelurilor care au loc de servit masa.

Miza este prelungirea sezonului estival

Investiţiile de circa şapte milioane de euro, efectuate la complexul de patru stele Cocor din Neptun-Olimp în ultimii doi ani, au menirea de a prelungi sezonul estival, "din martie până în noiembrie" după cum a declarat, pentru "Adevărul", Nicolae Moroianu, directorul general al complexului. Societatea Cocor Turism, care deţine unitatea amintită, a investit în construcţia unui corp multifuncţional care include o sală de conferinţe, un club şi o piscină la ultimul etaj.

Şi, nu în ultimul rând, într-un centru SPA şi în modernizarea climatizării, toate facilităţile fiind menite să-i deservească pe cei 450 de clienţi ai hotelului. "În iunie va fi funcţională sala de conferinţe, iar de la 1 iulie - clubul. Centrul SPA sperăm să fie gata la toamnă", estimează Nicolae Moroianu. Acesta spune că primii turişti vor sosi vineri, din Franţa, pe 15 mai urmând să fie primiţi alţi 150 de oaspeţi, din ţară şi străinătate. Propietarul hotelului Olimpic din Jupiter a demarat, potrivit lui Ciprian Constantinescu, investiţii în refacerea totală a unităţii, având ca scop creşterea confortului de la două la trei stele.

Mangalia, magnet pentru noi businessuri

De investiţii de circa 2,5 milioane de euro au beneficiat hotelurile Palace din Venus, precum şi noua unitate Mezotermale, cu 54 de camere şi centru spa, după cum ne-a declarat Ion Lucian proprietarul celor două unităţi de cazare. Hotelul Mezotermale este situat pe malul mării, la est, şi pe malul Lacului Mangalia, la vest. Investiţii s-au făcut şi pentru renovarea hotelului Afrodita din Venus, unitate care corespunde acum clasificării de patru stele. Hotelul dispune de 134 de spaţii de cazare moderne, din care 5 apartamente de lux, plus o piscină. Nu trebuie uitată nici prezenţa, începând din primăvara acestui an, a grupului Howard Johnson, prin Grand Plaza Hotel SA Bucureşti, care a câştigat în februarie licitaţia pentru vânzarea Complexului Neptun.

Investiţii în trei hoteluri din Neptun

Complexul Neptun, parte a societăţii Olimp Estival 2002, care are în patrimoniu şi complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere, a fost adjudecat de Grand Plaza Hotel Bucureşti la preţul de pornire cerut de AVAS, de şapte milioane euro. Dacă ar fi să ne luăm după informaţiile AVAS, o parte din cele şapte milioane de euro va fi investită în cele trei hoteluri amintite, aflate în prezent într-o stare de degradare evidentă. "Privim optimist perpectivele de viitor. Considerăm că, odată începute investiţiile serioase, acestea vor continua şi vom atinge rapid cota de nivel concurenţial impus de poziţia geografică", concluzionează Ciprian Constantinescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite