Vulcanii noroioşi, alternativă spectaculoasă la eterna "iarbă verde"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care, de 1 Mai, nu sunteţi neapărat fan înrăit al grătarului la iarbă verde şi vreţi să vedeţi şi peisaje insolite, aţi putea vizita peisajul selenar de la Vulcanii

În cazul în care, de 1 Mai, nu sunteţi neapărat fan înrăit al grătarului la iarbă verde şi vreţi să vedeţi şi peisaje insolite, aţi putea vizita peisajul selenar de la Vulcanii noroioşi. Declarată încă din anul 1924 monument al naturii, zona Pâclele Mari-Pâclele Mici (situată în apropierea comunei buzoiene Berca) este singurul loc din Europa în care pot fi văzuţi vulcani noroioşi, fenomene similare înregistrându-se doar în Siberia şi în Australia. Zonele prielnice se găsesc mai ales în Subcarpaţii de Curbură, dar şi lângă Ocna Sibiului, pe dealurile Transilvaniei sau în Moldova. Pentru a ajunge la "Pâcle", Buzăul este punctul de reper. Apoi, pe DN 10, spre Braşov, la kilometrul 18, în satul Sătuc, se continuă pe un drum la dreapta (marcat) spre comuna Berca şi Vulcanii noroioşi. În Berca, după ce se traversează râul Buzău, urmează o intersecţie. Urmaţi drumul din stânga, peste un alt pod (un râu afluent al Buzăului).

Apoi, în dreptul şcolii din comună, la următoarea intersecţie, se alege drumul spre dreapta, către Chiliile. După aproximativ 10 kilometri, traversând satul Joseni, se ajunge în Policiori. Aici, spre dreapta, o luaţi cale de şase km către Vulcanii noroioşi. Nu vă speriaţi dacă asfaltul îşi ia la revedere, căci din când în când îşi mai face apariţia pentru liniştea suspensiilor maşinii. 3-4 kilometri mai încolo apare un marcaj fantomatic pe care cu greu se poate citi "Vulcanii noroioşi". Dacă alegeţi drumul spre stânga (puţin înapoi şi puţin la vale), după 2-3 kilometri se ajunge la o zonă numită Pâclele Mari. Puteţi continua şi drept înainte. În acest caz, după 1-2 kilometri, undeva în dreapta, se observă o clădire pe care se află un marcaj "Vulcanii noroioşi". Aici puteţi lăsa maşina şi continua drumul pe jos, peste un deal, până la zona numită "Pâclele Mici".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite