Viscri, o mică bijuterie secretă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate părea complicat să ajungi la Viscri, dar nu este chiar aşa. Trebuie doar să conduceţi cu atenţie pe şoseaua dintre Braşov şi Sighişoara, ca să nu rataţi indicatorul din

Poate părea complicat să ajungi la Viscri, dar nu este chiar aşa. Trebuie doar să conduceţi cu atenţie pe şoseaua dintre Braşov şi Sighişoara, ca să nu rataţi indicatorul din localitatea Buneşti. De acolo vă veţi abate vreo opt kilometri pe un drum neasfaltat.

Drumul nu este tocmai rău, dar oricum va fi parcurs în viteza căruţei.
Veţi trece la un moment dat printr-o colonie de rromi, unde copiii vor sări în faţa maşinii cerând de-ale gurii. Greu de spus cum e mai bine să procedaţi - dacă opriţi să le daţi ceva, se adună, ca la un semn, incredibil de mulţi, din toate casele. Înconjoară maşina şi cu greu mai puteţi pleca de acolo. Oricum, după ce depăşiţi momentul, ieşiţi şi din "civilizaţie".

Nimic nu mai aminteşte de secolul XXI. Nu tu astfalt, nu tu inscripţii, nu tu construcţii. Doar drumul cu pietriş, dealurile împădurite şi, poate, vreo căruţă cu săteni cu care e musai să vă salutaţi respectuos, după rânduiala locului. Viscri este una dintre aşezările săseşti din Transilvania bine conservate - sau, mai bine zis, inspirat renovate. Şi aceasta, graţie sponsorizării asigurate de Fundaţia Mihai Eminescu Trust, patronată de prinţul Charles al Marii Britanii. Moştenitorul tronului Regatului Unit a şi cumpărat o proprietate aici, după o vizită efectuată în 2002. Urcând uşor printre casele săseşti, pe uliţele pavate cu piatră de râu, veţi ajunge în parcul de la poalele bisericii fortificate.

Biserica şi zidurile înconjurătoare sunt bine păstrate, astfel încât veţi avea senzaţia că incinta continuă să fie şi astăzi loc de refugiu pentru localnici în vremuri de restrişte. Până şi cărţile de rugăciuni stau cuminţi pe pupitrele din biserică, de parcă i-ar aştepta pe săteni să se adune pentru rugăciunea de seară. Saşii însă, au plecat demult şi doar turiştii - nu mulţi, majoritatea străini avizaţi - trec pragul monumentului de arhitectură ridicat de gospodarii saşi. Un muzeu deschis în câteva încăperi din zidul înconjurător păstrează obiecte legate de viaţa de zi cu zi a comunităţii, iar turnul cetăţii oferă vizitatorului o panoramă splendidă asupra satului şi a dealurilor din jur.

Puteţi înnopta într-una din pensiunile din sat. Locurile sunt însă limitate, aşa că este recomandabilă o rezervare prealabilă. Puteţi, de asemenea, să rămâneţi peste noapte în Braşov sau Sighişoara şi să mergeţi la Viscri într-o excursie de câteva ore.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite