Vedeta Festivalului Sarmalelor, din Praid - porcul la protap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea Praid din judetul Harghita s-a imbracat, la sfarsitul saptamanii trecute, in haine de sarbatoare. Nici nu se putea altfel, doar era cea de-a opta editie a Festivalului Sarmalelor,

Localitatea Praid din judetul Harghita s-a imbracat, la sfarsitul saptamanii trecute, in haine de sarbatoare. Nici nu se putea altfel, doar era cea de-a opta editie a Festivalului Sarmalelor, organizata de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). Inca de sambata dimineata, centrul comunei era plin de oameni, de la cei mici pana la cei care se sprijina in baston. Pe scena improvizata au inceput sa "curga" trupe de dansuri populare din diferite zone ale Romaniei, dar si una din capitala Ungariei, Budapesta. Rand pe rand, trupele de dansuri populare au smuls aplauze si strigate de bucurie din partea spectatorilor. Cea mai aplaudata insa a fost trupa din Albac, judetul Alba, condusa cu mandrie de nea Petre, in varsta de 68 de ani. Dupa dansuri, atentia s-a indreptat catre mesele pline cu mancaruri care mai de care mai apetisante. Sarmale cu carne de porc, de vita, de pui, de peste sau numai cu legume, sarmale in foaie de nap, sosuri de rosii, de marar sau de smantana, carnati, prajituri, precum si palinca sau afinata - toate tronau pe mese. De departe, cea mai frumoasa masa era a celor din judetul Alba, care pregatisera o casuta din mamaliga, sarmale si carnati pe care au numit-o dupa una din pensiunile pe care le reprezentau - Casa Ancuta. In mijlocul mesei, printre tot felul de sarmale, sosuri, prajituri si elemente decorative de artizanat, statea atractia festivalului - un porc la protap, frumos aranjat pe o tava de lemn. De altfel, cei din judetul Alba au castigat cele mai importante premii ale festivalului - cei din Rimetea pentru cea mai originala sarma, iar cei de la pensiunea Perla Ariesului din Albac, pentru cea mai gustoasa sarma. Timp de cateva ore, cei sase membri ai juriului au degustat din fiecare fel de mancare al tuturor participantilor, la sfarsit stabilind cele cinci premii. Pe langa premiile pentru cea mai gustoasa si cea mai originala sarma, au mai primit diplome cei din localitatea mureseana Chibed, pentru cea mai traditionala sarma, cei din Odorheiu Secuiesc, pentru cea mai mica sarma, iar pentru cea mai diversificata "oferta" a primit premiul firma Trans Tour din Praid.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite