Vacanţele externe, cele mai promovate destinaţii la Târgul Naţional de Turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forfotă mare, maşini luxoase, corturi şi tarabe cu de toate, başca nelipsitele grătare pe care sfârâiau mici şi cârnaţi. Toate acestea se puteau vedea ieri dimineaţă la Complexul

Forfotă mare, maşini luxoase, corturi şi tarabe cu de toate, başca nelipsitele grătare pe care sfârâiau mici şi cârnaţi. Toate acestea se puteau vedea ieri dimineaţă la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti, cu ocazia inaugurării Târgului Naţional de Turism, ediţia 2007.

Ora 9.30. Aleile sunt pline de puştoaice de liceu îmbrăcate cât mai sumar care se grăbesc să ajungă la standul unde, pentru câteva sute de lei, trebuie să zâmbească, să danseze, să împartă pliante cu oferte turistice şi să accepte mitocăniile vizitatorilor mai "înfierbântaţi". Afară, atmosferă de bâlci. Comercianţi de tot soiul şi nelipsiţii pensionari, care s-au grăbit să fie primii la deschiderea târgului, pentru a se asigura că nu scapă nicio ofertă. Peste încă o oră, intrarea principală din pavilionul 16, unde avea să se ţină festivitatea de deschidere a târgului, abia se mai vede de fumul de grătare. Un grup de trompetişti îmbrăcaţi în mexicani "doinesc" coveruri din repertoriul spaniol, aşteptându-i pe ministrul Berceanu şi pe preşedintele ANT, Bărbuleţiu, care îşi anunţaseră prezenţa la orele 11.00. Spaniolii, cei adevăraţi de data aceasta, prezenţi la târg pentru a-şi prezenta ofertele turistice, sunt extaziaţi. "Este foarte interesant ca la un târg de turism românesc să auzim numai muzică spaniolă peste tot", spune unul dintre ei. Pentru ca tabloul kitskh-os să fie complet, lângă lăutarii "mexicanizaţi", cinci fete cu fustiţa cât o batistă, aşezate pe două rânduri, fluturau nişte pampoane de majoretă. Ora 11.10. Radu Berceanu îşi face apariţia. Păşeşte pe covorul roşu de la intrarea în pavilionul 16 şi se opreşte în faţa tribunei, unde zeci de ziarişti îi aşteptau discursul.

"Pentru că nu mai avem cu cine ne certa, ne certăm cu bulgarii"

După ce şi-a manifestat bucuria pentru prezenţa într-un număr aşa de mare a reprezentanţilor mass-mediei, care au lăsat disputa Băsescu - Tăriceanu pe locul doi şi au venit la Târgul de Turism, Radu Berceanu s-a "înfipt" direct în cei care laudă turismul bulgăresc: "Noi nu mai avem cu cine ne certa, şi ne certăm cu bulgarii. Şi în fotbal, şi în turism. În fotbal, e ok că ne certăm, însă în turism nu ar trebui", a declarat ministrul. "În loc să stăm cu mâinile în sân şi să admirăm ofertele bulgăreşti, ar trebui să oferim la rândul nostru turiştilor bulgari vacanţe de calitate cu servicii bune şi preţuri mici", a adăugat Berceanu. Acesta consideră că România are nevoie de o abordare mai ofensivă, mai europeană, pentru că, odată cu aderarea la UE, "turiştii români trebuie să perceapă destinaţiile din Occident ca fiind ale lor, iar englezii, nemţii sau italienii trebuie să facă la fel cu Delta Dunării, Maramureş sau Bucovina.

Ministrul Berceanu are şi de ce să fie supărat pe hotelierii bulgari: numărul românilor care aleg "nisipurile de aur" creşte de la an la an, ca şi sumele cheltuite de aceştia la vecini. Astfel, potrivit lui Ion Bondar, reprezentant al municipalităţii Albena, numărul paturilor cumparate de români în staţiune se ridică la 120.000, de patru ori mai mare decât cel înregistrat pe ansamblul anului trecut. "Românii preferă hotelurile de trei şi patru stele, la malul mării, spune Bondar. La Albena, în vâf de sezon, cea mai scumpă ofertă este, la all-inclusive, de 51 de euro de persoană pe zi, pentru un hotel de patru stele, la categoria trei stele, tot all-inclusive, o zi costă între 25 şi 30 de euro. Creşterea cererii pentru produse de calitate superioară este o tendinţă remarcată de majoritatea expozanţilor. "Românii au început să prefere calitatea, majoritatea cererilor fiind pentru hotelurile de patru şi cinci stele, la categoria all inclusiv sau chiar ultra all-inclusive", spune Cristina Micosovici, reprezentant al agenţiei Kusadasi.

Tunisia, Grecia şi Bulgaria, ţările reprezentate cel mai spectaculos

"Preşedinta" ANT, aşa cum au numit-o pe rând, ministrul Berceanu, directorul general şi PR-ul Romexpo, nu a avut multe de comentat în legătură cu desfăşurarea acestei ediţii a TNT. "Autoritatea Naţională pentru Turism are cel mai mare stand de aici, însă noi nu ne-am propus să promovăm ANT, ci România, ca şi destinaţie turistică", a spus Monica Bărbuleţiu. Ea a ţinut să amintească faptul că a permis reprezentanţilor consiliilor judeţene să îşi promoveze destinaţiile în standurile ANT fără să le perceapă chirie.

După ce şi-au încheiat discursurile, oficialităţile au mers la standul ANT ca să guste din sarmale, ţuică de cazan şi cozonac, bunătăţi din care s-au putut înfrupta şi vizitatorii prezenţi.

La standul unde agenţiile de turism ofereau vacanţe în Tunisia, o formaţie de muzică trandiţională dădea o reprezentaţie live, atrăgând destul de mulţi vizitatori. "Tunisia este o destinaţie care a început să prindă tot mai mult la români, mai ales la cei tineri", spune reprezentantul agenţiei de turism Tunisiana Travel. Vacanţele pentru această destinaţie sunt de departe printre cele mai ieftine de la această ediţie a târgului, preţul unui sejur pentru cei care vizitează standul de la Romexpo fiind de 89 de euro transport cu avionul şi cazare. "Cum să mă duc de Paşte la Predeal, să dau 300 de euro pe trei zile, când pot să stau 7 zile cu burta la soare pentru doar 100 de euro?" spunea Maria V., o pensionară din Bucureşti, care strânsese două sacoşe de pliante.

Locuri pe terminate la pensiuni, pentru Paşte

Cei care până acum nu s-au hotarât unde să-şi petreacă Sărbătorile Pascale mai pot prinde un loc în zona Bran-Moeciu. Potrivit ANTREC Braşov, înainte de începerea TNT, rămăsese necontractată circa 30% din capacitatea de cazare din localităţile: Bran, Moieciu, Fundata-Şirnea, Poiana Mărului, Zărneşti, Râşnov, Poiana Braşov, Sâmbata de Sus, Săcele, Prejmer şi Vama Buzăului. Pensiunile afiliate la ANTREC Braşov oferă oaspeţilor programe legate de pregătirea sarbătoririi ca la carte a Paştelui: prepararea bucatelor specifice (miel, drob, cozonac), vopsitul şi încondeierea ouălor. În această zonă, tarifele de cazare pentru o cameră variază între 65 şi 90 de lei, pentru pensiunile clasificate la două-trei margarete, în timp ce pentru cele de patru, respectiv 5 margarete camera costă între 100 şi 210 lei. Pensiunea completă pentru o persoană este în jur de 60 de lei, în timp ce pentru masa festivă de Paşte trebuie să plăţiţi 70 de lei. La TNT mai puteţi găsi locuri pentru Paşte şi în zona Gorjului, în localităţi precum Nivaci Săcelu,Arcani, Peştişani şi Tismana, la pensiuni de două margarete. Tarifele pentru două nopţi de cazare, micul dejun şi masa festivă variază de la 140 la 160 de lei. Locuri puţine mai sunt disponibile şi pentru zona Moldovei, în special la hoteluri. Astfel, pentru un hotel de trei stele din Piatra Neamţ, un pachet de servicii de Paşte (cazare trei nopţi, demipensiune, masa festivă şi program de obiceiuri tradiţionale) costă 200 de euro/persoană. În Durău, oferta pentru Sărbătorile Pascale la un hotel de patru stele (trei nopţi cazare, demipensiune, cina festivă, seară folclorică, coş tradiţional pentru sfinţit) costă 600 de lei de persoană, pe când la trei stele (3 nopţi cazare, demipensiune şi masa tradiţională) pachetul costă 240 de lei.

Pe litoralul nostru, preţurile au îngheţat

Hotelierii autohtoni de pe litoral au adus şi ei pe piaţă oferte speciale de preţ, valabile în special pentru cei care contractează biletele pe perioada târgului. Reducerile în acest caz merg şi până la 10% din valoarea biletului. Per ansamblu însă, preţul pachetelor de servicii a rămas la niveluri comparabile cu cele de anul trecut, măsură luată de majoritatea proprietarilor de unităţi de cazare în încercarea de a contracara concurenţa tot mai acerbă din partea Bulgariei, precum şi a Turciei, Greciei şi mai nou a Croaţiei. Oferte speciale de preţ sunt practicate în special de hoteluri din staţiunile din sudul litoralului, aflate în urma Mamaiei, la mai toate capitolele. Astfel, pentru un hotel de două stele din Jupiter, în extrasezon, cazarea şi micul dejun costă circa 280 de lei/persoană (şase nopţi cazare), tarifele fiind cu circa 40% mai mari în vârf de sezon.

La un hotel de trei stele din Venus, în plin sezon, un bilet de cinci nopţi, în cameră dublă, costă circa 400 de lei, cu micul dejun inclus. La categoria două stele la hoteluri din Mamaia, tarifele pleacă de la 90 de lei/zi, cazare la un hotel de două stele, plus trei mese, în extrasezon, la circa 125 de lei/zi, pentru vârf de sezon. Pentru clasificarea trei stele, în Mamaia , tarifele în extrasezon se învârt în jurul a 130 de lei pentru un pachet cu toate cele trei mese, pentru ca, în perioada de cerere maxină (finele lui iulie-28 august), preţurile să sară peste 250 de lei pe zi, pensiune completă. Cei care-şi permit o vacanţă de patru stele trebuie să plătească în vârf de sezon circa 80 de euro pe zi (sumă în care nu este asigurat decât micul dejun), nivel dublu faţă de preţul de la începutul ofertei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite