Vacante de initiere in viata de osean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Turistul invata mestesugurile traditionale, dansurile populare si primeste permis de carutas profesionist * Mountain-bike si calarie, pe trasee de vis

Olarit, cioplit in lemn, confectionat jucarii din lemn, cloparit (confectionat de palarii), pictura pe sticla, masti... Toate acestea se pot invata intr-un sejur de o saptamana in Maramures, la tarife variind intre 139 si 196 de euro. Asta, daca turistul nu prefera sa se initieze in dansuri populare maramuresene, in calarie, sau sa-si ia "permis" de carutas profesionist. O agentie de turism din partea locului propune, atat pentru romani, cat si pentru straini, 4 tipuri de programe pentru vizitatorul dornic sa cunoasca mai bine aceasta parte a tarii, atat de bogata in traditii. In pret sunt incluse 5 nopti de cazare in gospodariile localnicilor, pensiune completa, cina festiva, diverse activitati, excursii, plus ghid de specialitate.
Strainii vor pictura pe sticla, romanii - sa faca strachini
Cel mai original este, fara indoiala, pachetul intitulat "Vechile mestesuguri ale Maramuresului". Timp de cateva ore pe zi, atat adultii, cat si copiii sunt lasati pe mana unui mester local, care ii invata cum sa foloseasca roata olarului sau barda de cioplit. Daca strainii prefera sa invete pictura pe sticla, romanii, mai practici, vor sa-si faca singuri strachini si vase din lut. Pentru grupuri mari, de maximum 15 persoane, se fac reduceri la tarif; copiii pana in 2 ani au cazarea gratuita, iar cei de pana-n 12 ani beneficiaza de reduceri de 50 la suta la cazare. Pachetul include doua excursii, care se fac in locatia dorita de musteriu - se viziteaza fie Cimitirul Vesel, fie biserica manastirii Sapanta-Peri (care, cu turla ei de 75 metri, e cea mai inalta din tara), fie manastirea Barsana sau biserica veche, de secol XIV, din Ieud. Optional, turistul poate face mountain-bike, cursuri de dansuri populare, calarie, plimbari cu caruta/sania. Pentru ciclistii impatimiti, se fac trasee prin defileele Sapantei, pe platoul vulcanic Ignis si pe diversele poteci de tara. Inchiriatul echipamentului costa 8-10 euro/zi. Cursurile de dans sunt in jur de 20 de euro/ora, cele de calarie cam tot atat.
Cu Mocanita prin defileul Vaserului: 150.000 de lei un bilet, 600 de euro tot trenul
Programul "Turism in Carpatii Maramuresului" se adreseaza, evident, pasionatilor de drumetii, de orice varsta. Traseele, unele cu grad de dificultate mai mic, altele numai pentru excursionisti hotarati, sunt grupate in 4 locatii: Muntii Gutai-Ignis (relief vulcanic, defilee, abrupturi, cu trasee fie in circuit, de o zi, urmate de cazare la localnici, fie de alpinism, cu cazare la cort), Muntii Rodnei (pentru cei care vor sa strabata, timp de 4 zile, traseul de creasta), Muntii Maramuresului, Muntii Tibles (un punct extraordinar de belvedere, din care se vede ca-n palma Maramuresul pana departe, in Ucraina). Marin Ilies, managerul agentiei Pangaea Turism, recomanda traseele alpine si lacurile glaciare din Muntii Rodnei si cascadele spectaculoase din Gutai-Ignis (obiectivele din zona sunt, in plus, si usor accesibile, da asigurari dumnealui). In Muntii Maramuresului, defileul Vaserului poate fi strabatut cu Mocanita, o calatorie pitoreasca si originala, care dureaza o zi. Plecarea se face din Viseu de Sus, dis-de-dimineata. Turistii in grupuri mici se pot "imbarca" in vagonul de pasageri atasat la trenul cu lemne, ca orice calator obisnuit; biletul nu costa decat 150.000 de lei. Se poate insa inchiria intregul tren, numai in scop turistic; distractia costa intre 300 si 600 de euro. Cazarea se face la cabane forestiere sau la cort, in zona terminus neexistand facilitati omologate. Exista si programe tip "Agroturism in Maramures" si "Vacanta activa pentru parinti si copii". Acest din urma sejur este destinat celor care vor sa-si ia copiii cu ei in concediu, fara sa-si piarda tot timpul ca sa-i supravegheze. Un ghid-animator are menirea sa se ocupe de cei mici, in timp ce parintii se pot relaxa in voie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite