Vacanţe ieftine la mare sau la munte, în extrasezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 5 mai - 15 iunie, hotelierii speră să atragă, prin tarife promoţionale, peste 20.000 de turişti Şase nopţi la un hotel de patru stele pe litoral cu doar 100 de euro. Aceasta

În perioada 5 mai - 15 iunie, hotelierii speră să atragă, prin tarife promoţionale, peste 20.000 de turişti

Şase nopţi la un hotel de patru stele pe litoral cu doar 100 de euro. Aceasta este noutatea absolută din acest an a programului "Litoral pentru toţi". Cei care vor să petreacă o saptămână la mare în extrasezon, în staţiunile Mamaia, Costineşti, Jupiter, Cap Aurora şi Vama Veche, o pot face la preţuri între 39 de lei, la un hotel de o stea, şi 360 de lei, la patru stele.

Sezonul estival a început, în acest an, cu speranţe mai mari pentru tour-operatori, care mizează pe un număr mare de turişti. Se pare că aşteptările nu le vor fi înşelate dacă ţinem cont că minivacanţa de 1 Mai a atras peste 19.000 de turişti, faţă de 11.000, anul trecut.

"Perioada de derulare a programului <> este 5 mai - 15 iunie, iar oferta include, în acest an, multe hoteluri care oferă şi mic dejun, la cererea turiştilor", a declarat Corina Martin, preşedinta Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului - Litoral.

Peste 800 de agenţii de turism vând acest program, iar gradul de ocupare aşteptat de organizatori este de 70 - 80%, adică minimum 4.000 de turişti pe sejur.

Tarifele practicate pentru şase nopţi de cazare (care includ TVA şi comisionul de zece la sută cedat agenţiilor de turism) sunt de 39 de lei/sejur la un hotel clasificat cu o stea, 159 de lei/sejur la hotel de 2 stele, 189 de lei/sejur la un hotel de 3 stele, şi de 360 de lei/sejur la un hotel de patru stele. Acest program va avea o componentă similară şi la toamnă, cel mai probabil în perioada 1 septembrie - 15 octombrie.

Dacă vremea nu va fi favorabilă în toată această perioadă, terasele şi cluburile deschise sunt varianta alternativă la plajă. "Cei care au câştigat licitaţiile de pregătire a plajelor s-au mobilizat, dar ar putea face mai multe şi mai repede ca mai multe sectoare să fie amenajate", spune Florentina Boariu, secretar general al Asociaţiei de Promovare Litoral.

Vacanţa la ţară costă între 150 şi 195 de lei

Dacă nu preferă staţiunile de la Marea Neagră, turiştii pot opta pentru pensiuni agroturistice din peste 30 de localităţi din toată ţara, în cadrul programului "Vacanţe la ţară", la tarife promoţionale. Programul are loc tot în perioada 5 mai - 15 iunie şi a ajuns deja la cea de-a XI-a ediţie. Acesta constă în punerea spre vânzare a unui pachet promoţional de 6 zile (5 nopţi) de cazare, la preţuri de 150 lei/sejur la pensiunile de două margarete şi de 195 lei de persoană/sejur, la cele de 3 şi 4 margarete.

Programul se desfăşoară în judeţele Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureş, Neamţ. Rezervări şi informaţii asupra disponibilităţii de locuri în anumite pensiuni se fac pe www.antrec.ro.

Românii nu au oferte all-inclusive pe litoral

Cele câteva oferte all-inclusive existente pe litoralul românesc se adresează în special străinilor, obişnuiţi cu acest sistem de cazare din alte ţări.

La deschiderea sezonului estival, de la începutul lunii mai, oficialii din turism au atins subiectul all-inclusive, care este în defavoarea litoralului românesc. Explicaţia lui Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, comerţ, turism şi profesii liberale, care se referea şi la vecinii bulgari, a fost că: "Pe litoralul bulgăresc există servicii all-inclusive, dar la noi nu sunt încă deoarece hotelul aparţine cuiva, iar restaurantul şi piscina altcuiva", a spus ministrul turismului.

"Turistului român îi place foarte mult la all-inclusive, dar în străinătate, nu în România. Acolo este convenabil să ai întregul pachet de servicii la îndemână, dar nu şi la noi în ţară. În schimb, pachetele all-inclusive ar trebui să se dezvolte mai mult pentru atragerea turiştilor din străinătate, pentru că avem nevoie şi de aceştia", a declarat Corina Martin.

Silaghi a spus că, spre deosebire de anii trecuţi, a crescut calitatea serviciilor oferite turiştilor care vin pe litoralul românesc şi dacă anul trecut au fost aproximativ un milion de turişti la malul mării, anul acesta speră ca numărul lor să fie mult mai mare, mizând pe o creştere între 15 şi 20 la sută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite