Vacanta in bucatarie - Paella - un pilaf "romanesc" la care se adauga fructe de mare si ardei iute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona culinara a Pirineilor intampina gurmanzii cu sosuri marinate "chilindrones", care insotesc orice tip de mancare, si cu faimoasa sunca din Teruel. In Catalunia, regiunea in care se afla Costa

Zona culinara a Pirineilor intampina gurmanzii cu sosuri marinate "chilindrones", care insotesc orice tip de mancare, si cu faimoasa sunca din Teruel. In Catalunia, regiunea in care se afla Costa Brava, carnaciorii si sosurile "ali oil" (din usturoi si masline) sunt la mare cautare. Valencia este specializata in preparate pe baza de orez combinat cu orice tip de carne si fructe de mare. De aici vine cunoscuta "paella" (o combinatie de orez, bucatele de pui sau fructe de mare, anghinare, rosii, ardei iute si diferite condimente) care seamana destul de mult cu pilaf-ul romanesc, in care s-au pus cu generozitate tot felul de legume si condimente. Andaluzia este tinutul mancarurilor la gratar si a ingenioasei supe "gazpacho", cu rol de bautura racoritoare de vara, pentru ca se serveste rece, cu paiul. In centrul Spaniei, mancarurile au un aspect si un gust deosebit, datorita cuptoarelor cu lemne in care se gatesc. Din insulele Baleare, mai precis din orasul Mahon, intreaga lume a mostenit maioneza. Tot aici se prepara si niste paste usoare si "sobrasada", un soi de carnati speciali. Ca bautura, cea mai revigoranta si gustoasa este "sangria". Se pregateste foarte usor: intr-un litru de vin rosu, sangeriu, turnat intr-un bol de sticla, se pun cinci lingurite de zahar, apoi se cufunda in el patru piersici taiate cubulete. Se adauga sucul de la patru portocale si se da la rece. Pentru mai multa tarie se adauga si un strop de coniac sau rom.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite