Vacanta la "Cazane"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vacanta la Dunare, la "Cazane", poate fi pasionanta atat pentru amatorii de pescuit, cat si pentru cei care vor sa faca drumetii, cicloturism, sau sa viziteze pesteri... cu barca. Sejurul e cu

O vacanta la Dunare, la "Cazane", poate fi pasionanta atat pentru amatorii de pescuit, cat si pentru cei care vor sa faca drumetii, cicloturism, sau sa viziteze pesteri... cu barca. Sejurul e cu atat mai placut cu cat in zona au aparut pensiuni agroturistice, la preturi suportabile pentru un buzunar obisnuit. O buna parte din ele se concentreaza in Dubova; comuna e situata la 25 km de orasul Orsova si este punct de plecare in traseul spre Ciucarul Mare, cu vederi spectaculoase din varf.
Panorama la Dunare de pe Ciucarul Mare
Cazanele sunt partea cea mai ingusta si cea mai salbatica a defileului Dunarii - acolo unde fluviul da impresia ca fierbe -, si fac parte din Parcul Natural Portile de Fier. Pe malul sarbesc, intrarea in Cazane e marcata de "Tabula Traiana", inscrisul in marmura atestand ca aici s-a construit un drum roman. Venind dinspre Orsova, la iesirea din localitatea Eselnita, incep Cazanele Mici, strapunse de valea Mraconiei (punct de reper: efigia-gigant sculptata in stanca a lui Decebal, vizibila din drumul national). Dincolo de golful Dubovei sunt Cazanele Mari, care se desfasoara pe o lungime de 3,8 km. Pe abrupturile calcaroase cresc laleaua de Cazane (laleaua salbatica, de culoare galbena, care rasare numai in aceste locuri), stanjenelul de stanca, sapunarita rosie, toate monumente ale naturii. Turistii pot da peste broasca testoasa de uscat sau - atentie - peste vipera cu corn. (Contrar povestilor, ultima nu este agresiva decat daca e atacata). Sunt multe de vazut in zona: cascada de pe raul Ponicova, platoul de pe Ciucarul Mare (drumul pana acolo si inapoi, cu tot cu o mica pauza, ia vreo 2 ore, iar panorama unica din varf merita deplin efortul), valea Mraconiei (cu golful inconjurat de stanci), efigia in piatra, de 40 m inaltime, a lui Decebal (lucrare contestata de unii, admirata de altii)... Regiunea e un colt de rai pentru amatorii de dat la peste, cu conditia sa aiba permis de pescuit sportiv si aviz de la Politia de Frontiera (din sectorul Dubova, pentru cei care adasta o zi, si de la Turnu Severin, pentru cei care pescuiesc mai multe zile).
Cu barca prin Grota Veteranilor
Doritorii de plimbari pe Dunare se pot imbarca in Orsova, pe vaporasul liceului de marina, cu conditia ca grupul de turisti sa fie de minimum 10-15 persoane (cu rezervari din timp). La cerere, se ia masa la bord. Grupurile mai mici, de minimum 3 persoane, nu au decat sa negocieze cu localnicii pentru o barca. In general, o ambarcatiune de inchiriat costa 300.000-400.000 de lei; in acest fel, se poate da la vasle de-a lungul Cazanelor, prin in golful Dubovei, sau se poate intra pe sub boltele cu reflexe albastre ale pesterilor Ponicova si Grota Veterani. Ponicova este cea mai mare pestera din defileul Dunarii; poate fi accesata fie dinspre uscat, pe valea raului cu acelasi nume, fie pe calea apei, dinspre Dunare, cu barca. Amatorii care nu au echipamentul necesar pot ajunge pana in galeria cu coloane. Cei bine echipati pot vizita galeria cu guano, unde sunt colonii de lilieci - se recomanda insa ca grupul sa aiba un insotitor avizat, cu atat mai mult cu cat mamiferele zburatoare sunt o specie protejata. Incursiunea in pestera Ponicova poate continua cu o vizita pe apa in Grota Veterani. Se stie ca a fost locuita cu sute de mii de ani in urma, ca din antichitate pana in Evul Mediu a fost folosita in scopuri militare.
Cu bicicleta spre cetatea Trikule
Cei care vor sa faca cicloturism au destule trasee pitoresti la dispozitie: excursii pe DN 57, pana la Orsova (nu trebuie ratata o vizita la Manastirea ortodoxa Sf. Ana, ctitorie a lui Pamfil Seicaru, la catedrala catolica, cu arhitectura unica si o "sora geamana" in Sidney, Australia, sau plimbarile pe strazile in panta ale orasului), incursiuni spre Svinita (pe drumul spre Moldova Noua), unde se pot admira ruinele cetatii Trikule, cu turnurile iesind din apa. Cei care sunt dispusi sa pedaleze 15 km ajung la Eibenthal, localitate traditionala de "pemi" - cehi veniti din Boemia. Pentru o mai buna cunoastere a istoricului zonei se recomanda o vizita la Muzeul Regiunii Portilor de Fier din Turnu Severin; sau, mai aproape, la "Mic muzeul" familiei Iovanovici, din Dubova. Orice localnic poate da coordonatele muzeului amenajat in gospodarie de Sorinca Iovanovici: o incapere in care sunt aranjate unelte vechi, piese unicat de port popular, in amintirea satului natal, Plavisevita, inghitit de ape cand s-a facut barajul de la Portile de Fier. Intrarea e gratuita.
Cazare la "vilele danezilor"
In Dubova exista vreo 8 pensiuni si doua case de vacanta denumite Viking 1 si 2 (asta, pentru ca au fost donate de danezii dintr-o localitate infratita). La pensiuni - omologate ANTREC - tarifele sunt in jur de 10 euro, cu mic dejun inclus. Casele de vacanta, dotate cu grupuri sanitare moderne, apa curenta, calda si rece, gazduiesc vizitatorii la tarife care variaza intre 800.000 si 1.200.000 de lei. In pret nu este inclus micul dejun, dar se poate servi masa la orice pensiune din zona, cu feluri de mancare ca la mama acasa. Cum locurile sunt numarate, si cum turistii straini s-au invatat prin zona, e bine sa se faca rezervari din timp. Pentru vizitatori, se organizeaza (contra cost, evident) descinderi la stana (cu miel la protap si tot ce trebuie) si seri haiducesti. Cazare se gaseste si in Mraconia, la casute sau la cort. Tot acolo se organizeaza, vara, tabere de pictura - aviz amatorilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite