Turismul in Asia da dependenta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conduce una dintre agentiile mari de turism din Romania. Presedintele CMB Travel din Capitala, Cristian Mihai Balcescu, ne-a vorbit despre posibilele schimbari din industria turismului dupa dezastrul

Conduce una dintre agentiile mari de turism din Romania. Presedintele CMB Travel din Capitala, Cristian Mihai Balcescu, ne-a vorbit despre posibilele schimbari din industria turismului dupa dezastrul din Asia.
- De ce este cautata Asia?
- Turistii sunt atrasi de Asia datorita caracterului salbatic si exotic al insulelor. Unii vin pentru a admira patrimoniul cultural si religios, altii doar pentru natura deosebita. Plajele sunt largi, cu nisip foarte fin. In plus, se pot face tot felul de sporturi subacvatice, cum ar fi scuba diving. Cand in Europa este iarna, in Asia este foarte cald. Un alt lucru care face din Asia o destinatie cautata este atitudinea localnicilor fata de turisti. Acestia sunt atat de amabili incat uneori acest comportament se confunda cu servilismul. Este genul de zona unde daca te-ai dus o data, faci sacrificii sa revii. Creeaza un fel de dependenta.
- Ce a ramas din Asia dupa tsunami?
- Au fost afectate Indonezia, Thailanda, India, Sri Lanka si insulele Maldive. In general, acestea erau destinatii scumpe, preferate de anglo-saxoni. In momentul dezastrului, in zona erau multi turisti din vestul Europei si, in mod paradoxal, italieni. Dupa ce-si petrec concediul de vara in Europa, nordicii cauta din nou soarele, iar Asia este locul in care il pot gasi cand este iarna pe batranul continent. Ca dovada, cei mai multi turisti erau suedezi. In Thailanda, zona cea mai afectata este si cea mai scumpa. Romanii aleg sa mearga in Pataya, unde preturile sunt mult mai mici si unde nu s-a simtit efectul cutremurului. In Indonezia, au fost distruse locatiile turistice din insulele Sumatra, care sunt destinatii exotice accesibile doar turistilor foarte bogati. De fapt, dezastrul a afectat in special zonele de lux din aceste tari. Primele care au cazut au fost bungalow-urile, casutele traditionale situate chiar pe plaja, care sunt oferite la preturi de care nu te poti apropia. In Maldive, o noapte intr-o astfel de locatie, unde te servesc 6-7 oameni, costa si 2.000 de euro.
- In cat timp isi vor reveni?
- Zona nu va iesi din circuitul turistic mondial, deoarece este mare producatoare de venituri. De exemplu, Sri Lanka traieste preponderent din turism. Fortele nationale se vor mobiliza rapid. La fel vor face si investitorii straini, pentru ca au interesul sa-si refaca bazele de cazare. Eu cred ca pana la sfarsitul anului nu se va mai cunoaste nici o urma a dezastrului. Cu siguranta, turistii vor continua sa vina, nu se vor speria. De exemplu, in Sumatra, saptamanal sunt rapiti 2-3 turisti, dar europenii platesc sume importante de bani pentru a petrece un concediu exotic acolo. In Thailanda sunt vizitatori tot timpul anului, deoarece aceasta tara este faimoasa pentru turismul sexual. Sunt de asteptat facilitati fiscale masive in zona, cum ar fi scutiri de impozite, ale taxelor de import etc. O minoritate de turisti se vor reorienta poate spre Seychelles, Mauritius sau Caraibe. Zonele respective sunt foarte scumpe, iar locurile sunt rezervate cu un an inainte. Numai printr-o minune se mai pot gasi locuri libere.
- Romania poate castiga turisti din dezastrul asiatic?
- Nu cred, mai ales ca eventualele investitii straine in Romania vor fi amanate, pentru a fi redirectionate catre Asia, unde veniturile din turism sunt sigure. Vara litoralul romanesc este oricum concurat de Mediterana. Ca atare, adaosurile la pachetele de servicii sunt mici, la fel si castigurile. Si, oricum, in plin sezon in Romania e iarna, ca peste tot in Europa.
- Turistii romani merg la tropice?
- Nu exista multi romani care viziteaza zona. Un bilet, intr-o locatie mai ieftina este in jur de 1.200-1.300 de euro de persoana. Lucrurile care impiedica mai multi romani sa ajunga in zona sunt drumul foarte lung si biletele de avion foarte costisitoare. Thailanda a devenit o traditie pentru unii romani, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna. Dar, fiind vorba in mare de aceiasi turisti, vanzarea de sejururi in Thailanda oscileaza de la un an la altul. Unul merge intr-un an, apoi anul urmator sta acasa, pentru a strange bani pentru vacanta urmatoare. E o problema de venituri.
- Ce se va vinde mai bine in aceasta vara?
- Ca de obicei, se vor vinde bine vacantele in Spania, Turcia, Grecia sau Italia. Pentru Paste, Grecia este destinatia favorita. De obicei, romanii prefera sa plece cu autoturismul propriu, fara sa mai apeleze la o agentie de turism. Anul 2005 va fi unul destul de slab si din cauza ca sunt putine zile libere de sarbatori. In tara, probabil se vor vinde bine locurile in pensiuni si vile. Totusi, preconizam o crestere semnificativa a turistilor straini care vor veni la noi in tara. Anul 2004 a fost primul in care, la toate targurile internationale, agentiile de turism mai mari sau mai mici din strainatate si-au manifestat interesul pentru destinatiile din Romania. Nu a mai fost nevoie sa-i tragem de maneca pe operatorii straini, acestia venind singuri la standul Romaniei, unde s-au aratat interesati sa introduca tara noastra in cataloagele lor de prezentare. Numai la noi la agentie au venit sase operatori straini care au cerut ofertele de turism intern pentru vara si toamna. Ca o curiozitate, am avut in tara pana si un grup de turisti veniti din Islanda.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite