Trasee de cicloturism si mountain bike pentru incepatori si avansati

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragos Gheorghe, ghid montan si pasionat de cicloturism, prezinta amatorilor de mers pe bicicleta cateva trasee care pot fi strabatute la sfarsit de saptamana sau intr-o dupa-amiaza libera.

Padurea Cernica - locul ideal pentru cicloturistii incepatori
"Incepatorii trebuie sa stie ca cicloturismul nu e totuna cu mountain bike-ul. Cicloturismul se practica pe piste amenajate, pe drumuri forestiere, mountain bike-ul se potriveste unui teren cu denivelari, cu pante abrupte si "hopuri" - o poteca de munte, de exemplu", explica el. "Cicloturism se poate face oriunde in tara, acolo unde exista paduri, dealuri. Pentru bucurestenii incepatori, o excursie pe bicicleta de o zi la padurea Cernica e cea mai recomandata". Pentru cine se incumeta sa ajunga acolo pe sosea, drumul nu ia mai mult de o ora, da asigurari ghidul, dar e riscant din cauza soferilor care circula agresiv. Odata ajuns, ciclistul poate sa rataceasca pe potecile care strabat padurea, sau sa dea roata lacului, lucru care dureaza o ora jumatate. Si Baneasa e numai buna pentru cicloturism, cu conditia ca sportivii sa se afunde ceva mai adanc in padure, cat sa nu se mai impiedice de gratare sau de masinile parcate printre copaci. Incepatorii care cauta piste omologate trebuie sa stie ca exista una, chiar in Capitala, intre Universitate si Kogalniceanu, dar din nefericire nu e practicabila. "Am incercat sa merg si eu pe-acolo: ori n-am avut loc de masinile parcate pe trotuar, ori m-au luat la injuraturi pietonii", spune Dragos. Trasee mai usurele sunt si in zona Poiana Brasov: "Urci cu telecabina pana la cabana Cristianu Mare, si de acolo cobori pe Drumul rosu, chiar pe partia de schi - evident, vara. Pana-n Poiana, sunt vreo 5 km. Se poate continua pana-n Brasov, pe drumul vechi, forestier.
Cu bicicleta spre Varful Omu
Un drum de dificultate medie ar fi traseul Brasov - Poiana Brasov - Rasnov - Bran, cu popas peste noapte in Bran; a doua zi, Bran - Moeciu de Jos - Magura, un traseu pitoresc care duce spre cabana Gura Raului si Zarnesti. Pentru ciclistii avansati, echipati adecvat, carora nu le displace mountain bike-ul, iata un traseu pe masura: la intrarea in Sinaia, se face stanga pe soseaua spre Targoviste, apoi se urmeaza drumul forestier spre cabana Cuibul Dorului. Drumul continua spre Dichiu, si undeva, in dreptul varfului cu pricina, se urmeaza breteaua care duce spre cabana Piatra Arsa. Traseul continua abrupt spre cabana Babele si cabana Omu. Pe anumite portiuni, ciclistul va trebui sa descalece si sa mearga pe jos. Dragos spune ca de la Cuibul Dorului pana la Babele traseul nu ar trebui sa dureze mai mult de 3-4 ore, in conditii de urcus sustinut. Din Omu, intoarcerea se poate face pe traseele dinspre Muntele Batrana (poteca banda rosie), care da undeva in spatele cabanei Padina. De acolo, traseul poate duce fie spre Moeciu de Sus, fie pe drumul forestier Bolboci - Dichiu - Sinaia. Traseul se poate fragmenta judicios, cu popas peste noapte la cabana.
Sejururi de o saptamana "la pedale" - pana-n 400 de Euro
Dragos colaboreaza cu agentia de turism Ploutos, care intentioneaza sa includa in pachetul sau de servicii si circuite pentru amatorii de cicloturism/mountain bike. Oferta se adreseaza in special vizitatorilor straini care vor sa descopere Romania "la pedale". Practic, grupuri de 5-6 oameni pot strabate tara timp de o saptamana, fie pe bicicleta proprie, fie cu echipament profesionist pe care agentia il pune la dispozitie. Ei au la dispozitie, permanent, un microbuz, in care sunt depozitate bagajele; in caz de accidentare, ranitul poate fi transportat rapid la primul punct de prim ajutor. Un astfel de circuit, care include echipament, masa, casa, transport cu microbuzul, ar costa in jur de 350-400 Euro/saptamana. Pentru trasee in zone mai indepartate - mountain bike in Apuseni, spre exemplu - tariful s-ar ridica la 450 de Euro. Se pot face circuite spectaculoase in Muntii Harghitei, in Parang (unde se urca pana la 2100 m) in zona Paltinis sau in Fagaras, versantul sudic, spre Curtea de Arges.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite