Tirul cu aer comprimat e o arta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armele cu aer comprimat sunt pasiunea multor romani. Din nefericire exista prea putine cluburi si asociatii de profil care sa antreneze detinatorii de astfel de arme. Clubul "Air guns", prin Viorel

Armele cu aer comprimat sunt pasiunea multor romani. Din nefericire exista prea putine cluburi si asociatii de profil care sa antreneze detinatorii de astfel de arme. Clubul "Air guns", prin Viorel Cirjaliu, incearca sa recruteze cat mai multi pasionati de tir care sa se ghideze dupa sloganul "Armele cu aer comprimat nu sunt jucarii".
- Esti pasionat de arme in general sau doar de cele cu aer comprimat?
- Nu sunt vanator si nici nu ma atrag foarte mult armele de foc, care sunt si mai greu de obtinut si de detinut, asa ca armele cu aer comprimat imi aduc satisfactii mult mai mari. E o adevarata arta sa lovesti tinta de hartie in 10 puncte, la 40 de metri, cu un proiectil mic propulsat doar de aer. Tragerile cu arme cu aer comprimat sunt relaxante, dar si periculoase, daca nu sunt respectate regulile de manuire. Aceste reguli sunt identice cu acelea de la armele de foc.
- De ce acte ai nevoie ca sa fii detinator de arme cu aer comprimat?
- Conform legii, trebuie sa ai 18 ani, cazier curat, certificat medical cu examen medical, identic cu cel pentru carnetul de conducere sau sa ai deja permis de conducere, dupa care mergi la magazin iti alegi arma, mergi la politie pentru a obtine o notificare de achizitie a armei, mergi la magazin cu notificarea, ridici arma de la magazin, apoi mergi la politie, din nou, pentru a o inregistra si obtine certificatul de detinator. Cam complicat, dar asta e procedura.
- Spune-mi cateva cuvinte despre clubul vostru.
- Asociatia doreste sa promoveze acest hobby pe care romanii incep, usor, usor sa il descopere. Nu stim cati detinatori legali si ilegali de arme cu aer comprimat sunt in Romania, dar daca macar 10% din ei ar pune umarul la eforturile noastre, am fi mult mai puternici. Am inceput cu un pistol cu aer comprimat de care s-a plictisit un amic de-al meu si pe care l-am cumparat eu. Am ajuns in scurt timp la un numar de 12 arme cu aer comprimat, cumparate de la diverse persoane, pistoale si pusti. Acest lucru a dus la infiintarea asociatiei si in scurt timp am gasit si alti pasionati de arme cu aer comprimat din toata tara, Suceava, Satu Mare, Targu Mures, Bucuresti, Ploiesti, orase in care dorim ca in scurt timp sa infiintam filiale.
- Legea armelor cu aer comprimat este diferita de cea a armelor de foc?
- Legea armelor, asa cum este ea, a bagat in aceeasi oala, sau rastel, armele de foc si cele cu aer comprimat. Mie mi se pare gresit. Nu o sa mai avem voie sa le folosim decat in poligoane de tir, pentru ca nu mai sunt arme de agrement, ci arme de tir. Or, la cate poligoane de tir sunt in tara? Conform noii legi armele cu aer comprimat vor fi supuse declararii, verificate de Comisia Nationala de Omologare a Armelor si Munitiilor, si cadorisite cu carte de identitate. Dar, asta e, poate ca daca o sa fim mai multi, mai puternici poate vom fi luati in seama, in demersurile pe care incercam sa le facem pe langa forurile de care depinde soarta armelor noastre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite