Thailanda, ţara care i-a fascinat pe europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 10 ore de zbor până în frumoasa destinaţie asiatică merită cei 1.500 de euro de persoană cheltuiţi pe un sejur Dacă vreţi să vedeţi o altă lume, un alt aer, o altfel de

Cele 10 ore de zbor până în frumoasa destinaţie asiatică merită cei 1.500 de euro de persoană cheltuiţi pe un sejur

Dacă vreţi să vedeţi o altă lume, un alt aer, o altfel de primire şi un altfel de peisaj, merită să ajungeţi până în Thailanda. Pe lângă impresionantele clădiri din Bangkok, plajele se întind pe kilometri întregi şi prezintă o natură exotică şi în parte neatinsă de intervenţiile oamenilor. Amatorilor de cultură, templele budiste le vor deschide noi orizonturi. Masajul e la mare căutare printre europeni.

Thailanda este o destinaţie exotică preferată de tot mai mulţi români în ultimii ani. După tragedia tsunami care s-a abătut în urmă cu câţiva ani asupra Asiei de S-E, turismul în Thailanda a căpătat mai mare amploare odată cu reconstrucţia şi refacerea zonelor afectate.

Guvernul thailandez, precum şi companiile hoteliere au curăţat kilometri întregi de plajă şi au pus la punct planuri de evacuare şi un sistem de avertizare special pentru ca astfel de catastrofe să nu se mai repete. S-au construit resorturi de cinci stele care pun în valoare peisajele şi natura care le înconjoară.

Un procent de 40% din PIB este obţinut din veniturile aduse de activităţile din turism şi domeniile conexe. Thailanda este liderul pieţei de turism din Asia de S-E: peste 12 milioane de turişti vin aici anual pentru sejururi cu familia, în luna de miere sau pentru a explora şi a descoperi această ţară fascinantă.

Infrastructura ţării este dezvoltată pe măsura numărului de turişti primiţi. Aeroportul din Bangkok, Suvarnabhumi, inaugurat în urmă cu un an, este unul dintre cele mai mari şi mai moderne din Asia şi de pe glob. Thailanda este monarhie constituţională.

Condimentele nu lipsesc din mâncărurile thailandeze

Bucătaria "Thai" (cum prescurtat i se spune Thailandei) a devenit în ultimii ani una dintre cele mai căutate în întreaga lume. Autoritatea de Turism Thailandeză organizează anual, şi în România (prin reprezentanţa de aici), un festival culinar pentru a cunoaşte ce înseamnă această bucătărie şi a familiariza viitorii turişti cu gusturile acestor preparate. Mâncărurile lor sunt foarte aromate şi uşoare. Condimentele sunt omniprezente în felurile de mâncare tradiţionale Thai.

Există multe feluri de mâncare foarte iuţi, dar în multe cazuri lângă mâncare se serveşte şi sosul special care va permite să adăugaţi iuţeală după gust.

Preţul unui prânz variază în funcţie de locaţie. O masă cu antreu/fel principal/fructe + băutură ajunge în staţiuni cam la 350 - 500 Bahti (în jur de 10 - 15 dolari), iar în Bangkok poate fi doar 300 Bahti (9 dolari).

Majoritatea restaurantelor au pe lângă mâncarea tradiţională Thai şi feluri de pizza şi multe alte preparate internaţionale. Hotelurile oferă, în general, numai sistemul Bed&Breakfast (mic dejun şi cină).

Lunile de vară (noiembrie - martie), cele mai indicate pentru sejur

Se spune ca Thailanda are două anotimpuri. Lunile de vară (noiembrie - martie) sunt propice pentru a face o vizită acestei ţări surprinzătoare. Atunci, umiditatea este redusă şi temperaturile sunt situate între 20 şi 30 grade Celsius. În sezonul umed (aprilie - octombrie) este bine să ştiţi că temperaturile sunt ceva mai ridicate, iar umiditatea aerului atinge şi 75%. Senzaţia cea mai apropiată pe care o cunoaştem din Europa este momentul dinaintea furtunii: o atmosferă destul de încărcată, caldă şi umedă.

În general, preţurile în Thailanda se situează mai jos decât cele din Europa. Pentru produsele de firmă (îmbrăcăminte, electronice), preţurile sunt apropiate de cele europene, cu excepţia momentelor în care există promoţii sau reduceri. Pentru a face cumpărături în Thailanda, o experienţă este să mergeţi la bazar. Aici, preţurile sunt mult umflate dacă este vorba de o zonă turistică - veţi putea negocia şi ajunge la 20-40% din preţul cerut iniţial de vânzător. În bazarul şi piaţa unde fac cumpărături localnicii, preţurile sunt mult mai mici, dar şi posibilitatea de a negocia se reduce. Per total, şi într-un loc şi în celălalt ajungeţi cam la acelaşi preţ.

Turistul care soseşte în Thailanda poate să aducă cu sine majoritatea monedelor europene. Totuşi, cele mai bune cursuri le au dolarul şi euro.

Atenţia faţă de turişti este un obicei în orice colţ al ţării

Thailandezii sunt, prin natura lor, un popor foarte prietenos şi ospitalier. Calitatea serviciilor este excepţională în hoteluri, precum şi în toate regiunile vizitate de turişti. În general, nu trebuie să fiţi surprinşi dacă toată lumea se va strădui să vă facă şederea cât mai plăcută, pentru că este un obicei al locului. Pentru personalul hotelier se practică bacşişul (suma de pornire este de 20 Bahti - 0,5 euro aproximativ).

Deplasarea către obiective sau în interiorul ţării se poate face cu maşina închiriată (în Thailanda, sensul de mers este, ca şi în Marea Britanie, pe partea stângă), cu avionul sau cu trenul. Este, de asemenea, indicat să luaţi un taxi sau un Tuk-Tuk (motocicletă/taxi cu trei locuri pe bancheta din spate) pentru a vă deplasa mai uşor în marile oraşe sau între obiective, deoarece distanţele sunt destul de mari.

La hoteluri, primirile sunt foarte spectaculoase, mai ales la cele de 5 stele. Veţi găsi pe pernă, în afară de o ciocolată, şi o floare, iar curăţenia este la ordinea zilei. În general, clienţii care călătoresc în Thailanda preferă hotelurile de 4 şi 5 stele datorită condiţiilor excelente şi preţurilor rezonabile.

Oferte sejururi

- Bangkok: 3 nopţi cazare Hotel 4* + Koh Samui: 4 nopţi cazare Hotel 4*
Preţ pachet: 1.180 euro/persoană + 185 euro taxele de aeroport. Include: zborul Malev de la Bucureşti - Bangkok - Bucureşti, 7 nopţi cazare, micul dejun. Preţul nu conţine alte cheltuieli (taxa de viză, asigurări de călătorie, cheltuieli personale sau alte mese)

- Bangkok: 3 nopţi cazare Hotel 5* + Koh Samui: 4 nopţi cazare Hotel 5*
Preţ pachet: 1.198 euro/ persoană + 185 euro taxele de aeroport. Include: zborul Malev de la Bucureşti - Bangkok - Bucureşti, 7 nopţi cazare, micul dejun.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

Atunci când cereţi nota de plată după o masă la restaurant, veţi descoperi că pentru fiecare chitanţă se plătesc 10% taxă pe serviciu şi 7% TVA. Bacşiş puteţi lăsa cât doriţi, dar chelnerii nu vor alerga după dumneavoastră dacă plătiţi suma exactă de pe notă.

Dacă mergeţi la cumpărături la piaţă, veţi avea ocazia de a cumpăra fructe exotice la preţuri incredibile: un kilogram de Rambutan costă în jur de 30 Bahti; un kilogram de Leechy costă în jur de 25 Bahti; Durian (un fruct destul de urât mirositor pe care hotelurile îl interzic în camere) costă aproximativ 30 Bahti pe kg. Bananele minione costă în jur de 35 Bahti kg. Rezultă un preţ mediu de un dolar pe kg. la fructe.

Dacă sunteţi amatori de Masaj thailandez, puteţi să vizitaţi unul dintre numeroasele şi marile saloane de masaj. În general, sunt clădiri de trei patru etaje care au brandul pe faţadă. Un masaj thailandez costă cam 500 Bahti (13 dolari) pentru două ore. Există şi variante mai ieftine - diferite saloane de masaj micuţe, pe marginea străzii. Acestea vă vor propune un masaj mai scurt (30 minute/45 minute/o oră). Ideal este să alegeţi un salon cât mai mare. Există şi oil-massage care costă ceva mai mult - începând de la 600 Bahti (17 dolari).

Cursul de schimb este mai bun la casa de schimb valutar decât la hoteluri sau aeroporturi sau chiar bănci. Acesta diferă dacă schimbaţi bancnote mari sau bancnote mici: 1, 5, 10 dolari vor obţine o rată de schimb mai proastă decât cele de 20 şi 50. De asemenea, cele de 20 şi 50 vor obţine mai puţin decât bancnota de 100 de dolari. Aşadar, cu cât schimbaţi mai mult, cu atât cursul e mai bun. Aceasta este o excepţie care se aplică numai la dolar. Cursul în majoritatea locaţiilor este: 34 Bahti = 1 dolar; 46 Bahti = 1 euro

Pentru a vizita Thailanda este nevoie de viză, care se poate lua de la Ambasada Thailandei la Bucureşti, cu achitarea unei taxe de 25 de dolari. În general, durata de la depunerea actelor şi până la obţinerea vizei este de aproximativ o săptămână.

NU RATAŢI!

- Nordul Thailandei este ţinutul în care vă puteţi oferi o vacanţă ceva mai puţin obişnuită. În zonele muntoase, ascunse de vegetaţia pădurilor tropicale, trăiesc o mulţime de triburi ai căror membri nu se sinchisesc câtuşi de puţin de progresele pe care le-a făcut omenirea. Extraordinare festivaluri, temple, peşteri, ferme de elefanţi, manufacturi de mătase atrag aici în fiecare an mii de vizitatori. Obiective turistice: Chiang Mai - originea naţiunii thailandeze se află în nord, dezvoltată iniţial ca oraşe-cetăţi ce au fost unite ulterior în regatul Lanna. În Chiang Rai veţi putea vizita numeroase locuri de meditaţie şi pelerinaj: templele War Phra Sing, Wat Phra Kaeo şi Wat Phra That, precum şi cunoscutele locuri de meditaţie de la Tham Pha Chom.

- Sudul, cu numeroase insule. Phuket este aşezată în drumul corăbiilor, pe ruta comercială dintre China şi India, fiind cea mai mare insulă a Thailandei. Regiunea profită de o climă blândă şi este scăladată de apele calme şi limpezi ale Mării Andaman. Koh Samui - renumită pentru plajele sale care se întind pe sute de kilometri şi pentru insulele cu natură neatinsă. Cele mai frumoase plaje sunt: Han Pharadonphap, Hat Pha Daeng şi Hat Sai Ri. O altă insulă din sud este Krabi - din apele albastre se ridică imense bucăţi de stâncă acoperite de vegetaţie luxuriantă.

- Bangkok - considerat unul dintre cele mai cosmopolite oraşe ale Asiei. Capitala este totodată un adevărat centru spiritual, cultural, comercial, politic şi diplomatic al regatului. De vizitat: Marele Palat - locul în care se desfăşoară marile ceremonii oficiale. Un mare complex care a servit demult drept reşedinţa regelui. Templu Zorilor: Wat Arun, situat pe malul râului Chao, este o pagodă construită în stil khmer. Templul Benchamabophit: are o colecţie de imagini de bronz cu reprezentări ale lui Buddha.

- Templul lui Buddha lungit: Wat Po este o oprire importantă pentru orice turist atât pentru frumuseţea ansamblului de temple de aici, cât şi pentru importanţa pe care o are acest loc în cultura credinţei budiste.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite