Tarifele pe litoral, mai mari cu 8% în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea generează o dispută aprigă între hotelieri şi agenţiile de turism Tarifele de bază practicate de hotelierii de pe litoral vor creşte, anul viitor, cu procente cuprinse

Majorarea generează o dispută aprigă între hotelieri şi agenţiile de turism

Tarifele de bază practicate de hotelierii de pe litoral vor creşte, anul viitor, cu procente cuprinse între 5% şi 8%, estimează patronatul hotelierilor. Pe de altă parte, reprezentanţii patronatului agenţiilor de turism (ANAT) anunţă o scumpire de minimum 10%, ceea ce ar însemna ieşirea ofertei turistice româneşti de pe listele marilor tour-operatori străini.

ANAT, prin vocea preşedintelui comisiei de incoming, Julian Andrei, a reluat ieri cererea aplicare a cotei zero de TVA pentru incoming (turişti străini). Alături de argumentul potrivit căruia aducerea de turişti străini reprezintă export de servicii, ANAT îşi motivează cererea şi prin pierderile pe care agenţiile specializate pe incoming le suportă, la fel ca toţi exportatorii, din cauza aprecierii leului fată de euro.

"În aceste condiţii, se naşte o vrajbă între hotelieri şi agenţiile de turism: cine să suporte aceste pierderi? Nici unii, nici ceilalţi nu sunt vinovaţi pentru ce au contractat cu un an în urmă, când cursul era 3,5 lei/euro.

Promovarea, bani pe apa sâmbetei

În condiţiile în care aprecierea leului poate genera creşterea tarifelor cu 10-15% anul viitor, a declarat pentru "Adevărul" oficialul ANAT, investirea de bani în promovarea ofertei autohtone pe plan extern nu este altceva decât este o sinucidere, pentru că România va ieşi de pe piaţa de profil.

"Având în vedere că acum se încheie majoritatea contractelor pentru incoming, pentru anul 2008, şi că majoritatea hotelierilor solicită preţuri în lei ce includ o creştere de minimum 10% prin raportarea la un leu întărit, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la succesul pe care îl poate avea România ca destinaţie pentru turiştii străini, în condiţiile în care nu se bucură de cea mai bună imagine, iar concurenţa în zonă este acerbă şi există suficiente alternative la România, în condiţiile în care nu am rezolvat toate problemele legate de infrastructură, modernizare hoteluri, pregătire personal şi calitatea serviciilor", a precizat Andrei.

Majorările de tarife, spune Andrei, se vor resimţi şi la hotelurile din Bucureşti şi din staţiunile montane. ANAT vede trei soluţii pentru ieşirea din criză, respectiv "cea puţin probabilă" ca hotelierii să nu mărească tarifele, intervenţia BNR pentru redresarea cursului sau eliminarea TVA-ului pentru incoming. Lucia Morariu, secretar de stat pe probleme de turism, a declarat pentru "Adevărul" că sprijină solicitarea operatorilor români privind TVA.

Seceta ar putea majora tarifele la restaurante

"După doi ani în care tarifele de bază pentru litoral au stagnat, în anul 2008 se va resimţi în mod clar o scumpire de 5-8% faţă de cele din prezent", a declarat pentru "Adevărul", Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronale a Turismului (FPTR). Acesta apreciază că trendul ascendent pe care-l înregistrează cererea pentru litoralul nostru se va menţine şi anul viitor.

Ciprian Cosntantinescu, preşedintele Federaţiei Patronatului Industriei Hoteliere Marea Neagră, care reuneşte investitori din sudul litoralului, spune că hotelierii fac eforturi pentru a nu majora tarifele pentru 2008. Acesta anunţă că tarifele nu au fost stabilite încă, urmând să fie anunţate la Bursa de Turism care va avea loc în perioada 19-25 septembrie.

Vestea mai puţin bună vine dinspre serviciile de masă, care se vor scumpi, urmând astfel majorările la alimente din cauza secetei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite